maritbet girişmaritbet
Ankara, Niamey ile kardeş şehir protokolü imzaladı

Ankara, Niamey ile kardeş şehir protokolü imzaladı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, son olarak da Afrika'da bulunan Nijer'in Başkenti Niamey ile kardeş şehir protokolü imzaladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesinin, dünyanın birçok ülkesinin kentleriyle imzaladığı kardeşlik ve işbirliği protokollerinde, ticaretten halk sağlığına, çevreden ulaşıma, imardan şehir planlamasına kadar birçok alanda işbirliği öngörülüyor. 

Ankara'nın özel olarak değer verdiği ve karşılıklı kültürel etkinlikler düzenlediği şehirlerin içinde Moskova'dan İslamabad'a, Pekin'den Niamey'e, Priştine'den Washington'a, Lefkoşa'dan Kabil'e kadar dünyanın dört bir tarafında toplam 48 ayrı kardeş şehri var. 

Uluslararası alanda gösterdiği başarılı çalışmalar ve geliştirdiği kardeş şehir protokolleriyle birçok ödül kazanan ve dünyanın diğer şehirlerine esin kaynağı olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, son olarak da Afrika'da bulunan Nijer'in Başkenti Niamey ile kardeş şehir protokolü imzalayarak bu konudaki liderliğini sürdürüyor. 

İkili ülke ilişkilerine katkı 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna, kentsel dönüşüm ve ulaşım konuları başta olmak üzere, birçok alandaki tecrübelerini dünyanın diğer kentleriyle paylaşmaktan mutluluk duydukları belirtti.

Başka şehirlerle de kardeş şehir olmaya devam edeceklerini vurgulayan Tuna, "Bu ilişkiler kağıt üzerinde kalmıyor. Teknik heyet değişimleri, seminerler ve mesleki kurslar ile edindiğimiz tecrübeleri kardeşlerimizle paylaşırken, onların farklı alanlardaki tecrübelerini de bize aktarmalarını sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi olarak kurulan uluslararası ilişkilerle de dünyaya örnek bir başkent olmayı hedeflediklerine işaret eden Tuna, "Üst düzey katılımcılarla imzalanan bu protokoller sayesinde kurduğumuz ikili kardeş şehir ilişkilerinin yanında, ülke ilişkilerine de büyük katkı sağlıyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Ocak ayında Türkiye'ye Başbakan Binali Yıldırım'ın davetlisi olarak resmi ziyarette bulunan Nijer Başbakanı Brigi Rafinive ile Nijer Başkenti Niamey Belediye Başkanı Mouctar Mamoudou'nun katılımıyla Çankaya Köşkü'nde "Kardeş Kent" protokolü imzaladıklarını aktaran Tuna, "Son olarak Nijer ile kardeş şehir olduk. Kardeşlerimize yenilerini eklemeye ve dünyanın dört bir tarafıyla kurulan ilişkileri geliştirmeye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Kardeş şehir olma süreci 

Kardeş olma teklifi yapıldıktan sonra eğer teklif karşı taraftan yapılmışsa belediyelerin dış İlişkiler birimlerinde konu inceleniyor, belediye meclisinde görüşülüyor ve karara bağlanıyor. 

Kardeş şehir olma konusunda olumlu bir karar alınmışsa, Dışişleri Bakanlığından görüş alınıyor. Daha sonra karar İçişleri Bakanlığına iletiliyor ve kardeş şehir olmak için izin isteniyor. İçişleri Bakanlığı izin verirse, kardeş şehir olma prosedürü tamamlanmış oluyor. 

Her iki kentin belediye başkanları tarafından protokolün imzalanmasıyla kardeş şehir statüsü resmen başlıyor. Bu aşamadan sonra ilişkiler protokol esasları çerçevesinde ve karşılıklı iyi niyet ilkesiyle yürütülüyor. Merkezi ABD'de bulunan Dünya Kardeş Şehirler Birliği Teşkilatı, her ülkeden ancak bir belediye ile kardeş şehir ilişkisi kurulmasına izin veriyor. 

Ankara'da İzmir Caddesi'nin Gazi Mustafa Kemal Bulvarı girişi üzerinde, kardeş kentlerinin isimlerinin Türkçe, İngilizce ve kendi dillerinde olmak üzere yazılı olduğu bir "Kardeş Şehirler Anıtı" da yer alıyor

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Akyurt Uluslararası Fuar Alanı'nın yüzde 25'i bitti!
  • 25.01.2019 11:10

Akyurt Uluslararası Fuar Alanı'nın yüzde 25'i bitti!

Ankara'nın ilk uluslararası fuarı olma özelliğine sahip Akyurt Uluslararası Fuar ...

İskitler'deki kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı
  • 18.11.2018 01:01

İskitler'deki kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı

Ankara'nın İskitler bölgesinde başlatılan kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak p ...

Bakan Kurum açıkladı: Bin adet konut yapacağız
  • 12.11.2018 09:58

Bakan Kurum açıkladı: Bin adet konut yapacağız

Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Proje alanını ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakan ...

Kanal Ankara ile ilgili flaş gelişme!
  • 05.11.2018 15:52

Kanal Ankara ile ilgili flaş gelişme!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 9.2 kilometrelik Kanal Ankara projesini Çevre ve Ş ...

Ulus Meydanı Projesi gelecek yıl tamamlanacak
  • 20.09.2018 12:05

Ulus Meydanı Projesi gelecek yıl tamamlanacak

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Ulus Meydan Projesini gelecek y ...

Ankara'da su faturalarında yüzde 17 indirim!
  • 06.09.2018 15:30

Ankara'da su faturalarında yüzde 17 indirim!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, 17 Eylül'den itibaren tüm abone ...