maritbet girişmaritbet
Akkuyu’da kurulacak nükleer santral için üst düzey tedbirler alınacak!

Akkuyu’da kurulacak nükleer santral için üst düzey tedbirler alınacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu’da kurulacak nükleer santral için Rus şirketten çevre açısından alınacak tedbirlerde en üst düzeyde hassasiyet isteyecek

 

Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapımına ilişkin çalışmalar devam ederken gözler inşaatın başlaması için gerekli olan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu'na çevrildi. Rus şirket Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) AŞ'ye 21 Mayıs 2013 tarihine kadar raporu tamamlaması için süre verilirken gerekli şartların sağlanması halinde süreç daha erken bitebilecek. ÇED'de oybirliğinin şart olduğunu hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış, başvuru dahil ortalama sürenin beş ay olduğunu söyledi. ÇED sürecinin nükleer santral için biraz daha detaylı işlediğini aktaran Satılmış, “Atıkların risk analizini çok daha iyi irdeliyoruz. Radyasyon başta olmak üzere tüm riskleri değerlendiriyoruz. Bu rapora göre bu tesiste sorun çıkmaz deriz. 1 milyar dolarlık ilave maliyet gerekirse biz onun yapılmasını isteriz. Çevresel açıdan alınabilecek tedbirlerin maliyetinden kaçınmamasını karşı taraftan isteriz. Aksi takdirde bu bakanlıktan riskler minimize edilmeden onay çıkmaz.” dedi. Suyun, radyasyonun ve diğer unsurların çok iyi çalışılması gerektiğinin altını çizen Satılmış, kum ocağı ile nükleer santrali değerlendirmenin aynı olmayacağını belirtti.
 
Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Mayıs 2013'e kadar rapor sunma zorunluluğunun ardından altı aylık ek süre verilebileceğini ifade eden Satılmış, ilave sürenin ardından raporun yetişmemesi halinde süreçte en başa dönüleceğini kaydetti. Mersin'de kurulacak ve 20 milyar dolara mal olması beklenen santral için Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) AŞ'ye verilecek ÇED rapor onayının komisyonunda çok fazla sayıda kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu üye olarak yer alıyor. Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı gibi 30'a yakın ana kurum komisyonda bulunuyor. Genel müdürlüklerin dahil edilmesi halinde nükleere onay verecek komisyondaki kamu kurumu ve STK sayısı 50'yi buluyor. Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak olan Akkuyu'da 1.200 MW gücünde 4 üniteden oluşacak tesisin ilk ünitesi 2019'da hizmete girecek. 2022'de de tüm üniteler çalışır hale gelecek. 4 bin 800 MW'lık gücün, o gün Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 5'ini karşılayacağı hesaplanıyor. Çevre Etki Değerlendirme'ye ilişkin raporun en büyük özelliğinin tüm kararların mutabakatla alınması olduğunu belirten Satılmış, tüm üyelerin evet demeden olumlu kararın çıkmadığını kaydetti. Başvuru dosyasıyla ÇED raporunun karıştırılabildiğini dile getiren Satılmış, “Tüm detayların çalışılmış tüm komisyon üyelerinin taleplerinin yerine getirilmesi gerekiyor. Tüm çalışmalar yerine getirilmezse komisyon o raporu nihai etmez.” dedi.
 
TOKİhaber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Akkuyu NGS'nin 3. ünitesinde iç koruma kabuğunun inşaatı devam ediyor
  • 04.11.2022 16:03

Akkuyu NGS'nin 3. ünitesinde iç koruma kabuğunun inşaatı devam ediyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 3. güç ünitesinin reaktör binasına, nüklee ...

Akkuyu NGS'nin 1. ünitesinde iç koruma kabuğu tamamlanıyor
  • 17.10.2022 15:57

Akkuyu NGS'nin 1. ünitesinde iç koruma kabuğu tamamlanıyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 1. güç ünitesinin reaktör binasına, nüklee ...

IC İçtaş İnşaat'tan Akkuyu NGS "sözleşme feshine" ilişkin açıklama
  • 30.07.2022 01:30

IC İçtaş İnşaat'tan Akkuyu NGS "sözleşme feshine" ilişkin açıklama

IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesin ...

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde son reaktörün temeli atılıyor
  • 21.07.2022 11:03

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde son reaktörün temeli atılıyor

Türkiye'nin devam eden en büyük yatırımlarından Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ...

Akkuyu NGS'nin reaktör üst yarı kabının üretimi tamamlandı
  • 07.04.2022 16:31

Akkuyu NGS'nin reaktör üst yarı kabının üretimi tamamlandı

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki (NGS) ...