ABD'de ikinci el konut satışları düşüşünü sürdürdü

ABD'de ikinci el konut satışları düşüşünü sürdürdü

ABD'de ikinci el konut satışları, haziranda aylık yüzde 5,4 azalarak düşüşünü dördüncü aya taşırken, medyan konut fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR), haziran ayına ilişkin ikinci el konut satış verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede ikinci el konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak haziranda aylık bazda yüzde 5,4 azalarak 3,89 milyona geriledi. İkinci el konut satışlarına ilişkin piyasa beklentisi 3,99 milyon seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Art arda dört aydır düşüş kaydeden ikinci el konut satışları, mayısta yüzde 0,7 azalışla 4,11 milyon olarak kaydedilmişti. Ülkede ikinci el konut satışları, haziranda geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 5,4 azaldı.

ABD'de ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları ise haziranda yıllık yüzde 4,1 artarak 426 bin 900 dolar ile art arda ikinci ayda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen NAR Başekonomisti Lawrence Yun, "Satıcı pazarından alıcı pazarına yavaş bir geçiş görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Evlerin piyasada biraz daha uzun süre kaldığını ve satıcıların daha az teklif aldığını belirten Yun, giderek daha fazla alıcının ev incelemeleri ve değerlendirmeleri konusunda ısrarcı olduğunu ve konut stokunun ulusal bazda arttığını kaydetti.

Yun, medyan konut fiyatı yeni bir rekora ulaşsa da fiyatlarda daha büyük hızlanmaların pek mümkün görünmediğine işaret ederek, "Arz ve talep dinamikleri dengeli bir piyasa durumuna yaklaşıyor." ifadesini kullandı.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çimsa ilk altı ayda 25,4 milyarlık satış yaptı
  • 05.08.2026 12:30

Çimsa ilk altı ayda 25,4 milyarlık satış yaptı

Operasyonel gücünü finansal performansla desteklemeyi sürdüren Sabancı Topluluğu ...

Expo Real 2026’da odak yapay zekâ ve dönüşüm
  • 05.08.2026 10:27

Expo Real 2026’da odak yapay zekâ ve dönüşüm

Bu yıl 28'incisi düzenlenecek Expo Real 2026, gayrimenkul ve altyapı dünyasındak ...

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi
  • 04.08.2026 15:58

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi

TOKİ, 41 ilde 235 konutu ve 30 ilde 305 iş yerini açık artırma yöntemi ile satış ...

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor
  • 03.08.2026 09:59

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Progra ...

EXPO REAL "Yatırım Yapılabilir Altyapı"yı odağına alıyor
  • 20.07.2026 15:55

EXPO REAL "Yatırım Yapılabilir Altyapı"yı odağına alıyor

EXPO REAL, bu yıl ilk kez yatırıma uygun altyapı projelerini ve yeni konut konse ...

Haziran ayında Türkiye genelinde 129 bin 979 konut satıldı
  • 17.07.2026 10:11

Haziran ayında Türkiye genelinde 129 bin 979 konut satıldı

Haziran ayında ilk el konut satışları 43 bin 406, ikinci el konut satışları 86 b ...