maritbet girişmaritbet
"81 ilimizi Millet Bahçesi ile donatacağız"

"81 ilimizi Millet Bahçesi ile donatacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet Bahçeleri Toplu Açılış Töreni'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 81 ile 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefi doğrultusunda Atatürk Kültür Merkezi alanında bulunan Ankara Millet Bahçesi inşaat sahasında düzenlenen tören ile İstanbul Pendik ve Halkalı, Sakarya, Samsun, Sivas, Diyarbakır, Trabzon, Batman, Bursa ve Elazığ'da yapımı tamamlanan millet bahçelerinin açılışını yaptı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yapımı tamamlanan 10 millet bahçesinin açılışını video konferans sistemi ile bağlantı yaparak gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi alanına yapılan Ankara Millet Bahçesi'nin inşaatı hakkında bilgi aldı. Kısıtlı sayıda katılımcının davet edildiği açılış törenine katılan davetliler alana ateşleri ölçülerek ve dezenfektan kullandırılarak alınırken, oturma düzeninde ise sosyal mesafeye dikkat edildi.

5 Haziran Çevre Günü'nü tebrik ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gençlerimizin geleceği için çevrenin bize emanet olduğu anlayışıyla tüm insanlığın 5 Haziran Çevre Günü'nü tebrik ediyorum. Toplam büyüklüğü 550 bin metrekareye yaklaşan bu 10 millet bahçemizin her biri yeşil alanları ve içlerindeki tesisleri ile gerçekten iftihar verici eserlerdir” diye konuştu.

“Ankara'mızın çehresini değiştirecek eser olacak”

Ankara Millet Bahçesi hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken 81 ilimize 81 milyon metrekare millet bahçesi kazandırma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Şehircilik geleneğimizin sembolleri olacak millet bahçelerimizden 13'ünü 2 yıl önce hizmete açmıştık. Bugünkülerle birlikte toplam 23 millet bahçesine ulaşmış oluyoruz. Halen inşası süren millet bahçelerimizi de peyderpey hizmete açacağız. Şu an içinde bulunduğumuz AKM bölgesini de kapsayan millet bahçemiz adeta Ankara'mızın çehresini değiştirecek eser olacaktır. Bu millet bahçemiz toplamda 1,5 milyon metrekarenin üzerinde bir büyüklüğe sahiptir. Ulus Meydanı'ndan başlayarak Gençlik Parkını, 19 Mayıs Stadını, Arena Park Spor Salonunu, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binası ve Adalet Sarayını, eski hipodromu içine alacak şekilde geniş bir alanda planlandı. Dünyadaki bazı şehirlerin merkezinde yer alan devasa park bahçeleri gıpta ile seyreden milletimiz artık Ankara'da ve diğer illerimizde bu tür mekanlardan istifade edebilecek. Yeşil alanlar ve ağaçlıklar millet bahçesinin olmazsa olmazıdır. Bunların yanında konser salonundan müzeye, spor salonlarından bisiklet yollarına, millet kıraathanesinden otoparka kadar çok zengin imkanlara sahip millet bahçemizi en kısa sürede başkentlilerin hizmetine sunmayı istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Allah'ın izni ile 2023 yılına kadar 81 vilayetimizin tamamını millet bahçeleri ile donatmış olacağız”

Türkiye'nin cumhuriyet dönemindeki şehircilik geçmişinin oldukça istikrarsız bir çizgide ilerlediğini belirten Erdoğan, “Cumhuriyetin ilk yıllarında başlatılan planlı şehircilik hamlesi çok kısa bir sürede tek parti otokrasisi tarafından sabote edilmiştir. İktidar seçkinlerinin kendi çıkarları için en tepeden bozdukları sistem kırdan şehre göçün yoğunlaşması ile ülkemizin tamamında plansız, programsız, alt yapısız, zevksiz bir beton patlamasına yol açmıştır. Türkiye 1990'lı yıllara artık bu yükü taşıyamaz bir halde gelmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devraldığımızda şehirdeki binaların neredeyse 4'te 3'ü neredeyse kaçak yapı konumundaydı. Türkiye'nin hemen her yerinde benzer bir durum söz konusuydu. Ankara farklı mıydı? Hayır, Ankara da aynıydı. Bu acı tablo yıllarca devletin vatandaşına öncülük etmemesinin, evini yapacak yer, hayatını sürdürecek alt yapı, insanı ihtiyaçlarını karşılayacak hizmet getirememesinin bir sonucuydu. Gerek mahalli idarelerde, gerek merkezi yönetimde sorumluluk üstlendiğimizde elbette işe en acil ihtiyaçlardan başladık. Başını sokacak evi olmayan birisine çevre, park, bahçe vaadinde bulunmak gerçekçi olmazdı. Bunun için tüm insani ihtiyaçları karşılayan yeni yerleşim alanları inşa ederek ilk adımı attık. İstanbul'da KİPTAŞ, Türkiye genelinde TOKİ vasıtasıyla sayıları milyonu aşan konut üretmemizin sebebi budur. Kamunun açtığı yolda özel sektör de ilerlemeye başlamış ve kısa sürede ülkemiz şantiyeye dönmüştür. Son 18 yıldır ülkemiz yılda 500 bin ile 1 milyon arasında yeni konutun inşa edildiği bir görünüm sergilemiştir. Böylece hem artan nüfusun ihtiyaçları karşılanmış hem de depreme dayanıksız, estetikten yoksun, alt yapının yetersiz olduğu yerleşim alanlarında büyük bir dönüşüm yaşanmıştır. Başlattığımız kentsel dönüşüm projeleri ile bu süreci daha da hızlandırdık. Ülkemizde depreme hazırlık planları çerçevesinde dönüştürülmesi gereken 6,5 milyonun üzerinde yapı vardır. Amacımız, bunlardan aciliyet arz eden 1,5 milyon yapının dönüşümünü 5 yılda tamamlamaktır. Şehirlerimiz yeni binalarla gelişirken, park, çocuk oyun alanı, yol boylarının yeşillendirilmesi gibi çalışmaları da ihmal etmedik. Böylece 81 ilimizde ve ilçelerinde örnek hayat alanları oluşturduk. Geldiğimiz noktada artık şehirlerimizin çok daha büyük, donanımlı dinlenme, nefeslenme, vakit geçirme alanlarına ihtiyacı olduğunu gördük. Millet bahçeleri işte bu tespit sonrasında geliştirdiğimiz projelerdir. Özellikle şehir merkezlerinde yeniden yaptığımız stadyumların, kamu binalarının yerlerinden başlayarak tüm uygun alanları millet bahçeleri için tahsis ettik. Allah'ın izni ile 2023 yılına kadar 81 vilayetimizin tamamını millet bahçeleri ile donatmış olacağız. Bu ülkenin hiçbir vatandaşının yurt dışına gittiğinde gıpta ile bakacağı hizmet bırakmayana kadar eser üretmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yıl sonuna kadar Ankara Millet Bahçesi'nin tamamlanacağını belirten Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının binasının da bitirileceğini belirterek, “29 Ekim'de bitiyor, rahmetli Süleyman Demirel döneminde başladı, sene 92, biz bunu şimdi süratle ele aldık ve 29 Ekim'de bitiriyoruz” ifadelerini kullandı. Erdoğan, konuşmasının sonunda açılışı yapılan millet bahçelerinin bulunduğu illere bağlanarak açılışları yaptı.

“Riva Deresini kimsenin insafına bırakmayacağız, kaderine terk etmeyeceğiz”

Açılışı yapılan 10 millet bahçesi ve Ankara Millet Bahçesi hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, “Şu anda, AKM'nin de içinde bulunduğu; 632 bin metrekarelik yeşil alandan oluşan ve sosyal donatılarıyla birlikte 727 bin metrekarelik alanda yapımı devam eden millet bahçemizdeyiz. Ankara'daki 13 millet bahçemizden biri olacak bu millet bahçemiz; başkentimizdeki ekolojik koridor çalışmalarımızın önemli bir parçasıdır” dedi.

İstanbul Halkalı ve Ayazma, Sakarya, Samsun, Batman, Sivas, Bursa, Trabzon, Diyarbakır ve Elazığ millet bahçelerinin hayırlı olmasını dileyen Bakan Kurum, “2 yıllık süreçte 72 ilde 45 milyon metrekarelik alanda yatırım bedeli yaklaşık 14 milyar lira olan 207 millet bahçemizin çalışmalarına devam ediyoruz. Daha evvel, İstanbul, Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep ve başkentimizde 13 millet bahçemizi hizmete sunmuştuk. Bugün de açılışını yaptığımız, yaklaşık 550 bin metrekare alan üzerine kurulu 10 millet bahçemizle beraber, 23 millet bahçesini milletimize armağan ediyoruz. Bu güzide eserlerimizin tamamını; göletlerden koku bahçelerine, millet kıraathanelerinden camiye, yürüyüş ve bisiklet yollarından piknik ve oyun alanlarına kadar 7'den 70'e tüm vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek donatılarla hizmete açtık. Çalışmalarını sürdürdüğümüz 184 millet bahçemizin de en kısa sürede açılışlarını hep birlikte gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Şehirlere nefes aldıran millet bahçeleri gibi 4 bin kilometre bisiklet yolunu, tüm doğal alanları ve millet bahçelerini birbirine bağlayacak olan ve 22 ili kapsayan ekolojik koridorları da eş zamanlı olarak yapacaklarının altını çizen Kurum, “Korunan alanlarımızı yıl sonuna kadar yüzde 10'a, 2023 yılı sonuna kadar yüzde 17'ye çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

“Tıpkı 1994 yılında Haliç'i kaderine terk etmeyen, ‘temizlenemez' denilen Haliç'i tertemiz hale getiren Cumhurbaşkanımızın talimatları ile Riva Deresini kimsenin insafına bırakmayacağız, kaderine terk etmeyeceğiz. Çocuklarımızın emaneti olan bu doğa harikasına hep birlikte sahip çıkacağız” açıklamasında bulunan Bakan Kurum, “Ülkemizin en özel akarsu projelerinden biri olan Riva Projesi'ni gerçekleştirecek, deremizde canlılığı yeniden yeşerteceğiz. Su sporlarıyla, bisiklet yollarıyla şanına yakışır muhteşem bir doğal alanı inşallah, Tarım ve Orman Bakanlığımızla, Beykoz Belediyemizle birlikte İstanbul'umuza kazandıracağız” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Şehirlerimiz hem güzelleşecek hem depreme hazırlıklı hale gelecek."
  • 10.08.2023 16:57

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Şehirlerimiz hem güzelleşecek hem depreme hazırlıklı hale gelecek."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş Kentsel Dönüşüm Toplu Temel At ...

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz
  • 03.04.2023 14:30

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum "Ülkemizin en büyük şehir pa ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruz
  • 29.03.2023 15:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nisan ayından itibaren elektrikte tüm abone ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedelerle bir araya geldi
  • 20.03.2023 09:26

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedelerle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Peyderpey inşaat çalışmalarına yönelik teme ...

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi Ankara'da düzenlenecek
  • 16.03.2023 09:56

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi Ankara'da düzenlenecek

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip E ...

Cumhurbaşkanı "Türkiye'nin Yüzyılı'nı birlikte inşa edeceğiz"
  • 15.03.2023 14:17

Cumhurbaşkanı "Türkiye'nin Yüzyılı'nı birlikte inşa edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önce vatanım ve milletim diyen herkesle iş birliği yapma ...