maritbet girişmaritbet
6 Şubat depreminin yaraları devlet eliyle sarılıyor

6 Şubat depreminin yaraları devlet eliyle sarılıyor

Ülkemiz 6 Şubat 2023 tarihinde benzeri görülmemiş bir felaket yaşadı, binlerce canımızı kaybettik, binalar yıkıldı, Türkiye’de hayat adeta durdu… Büyük felaket devletimiz adına önemli bir sınavdı, elini taşın altına koyan hükümet tüm imkanlarını seferber etti. Deprem bölgesinde yaralar sarıldı, hayat yeniden canlandı. Depremzedelere verilen sözler tutuldu. 1 yıl gibi kısa bir sürede 46 bini bu hafta teslim edilmek üzere toplam 75 bin konut inşa edildi. Vatandaşlarımız sıcak yuvalarına kavuştu ve süreç devam ediyor. Acılarımız hala taze olmakla birlikte yaşananları ve yapılanları UNUTMAMAK gerekiyor…

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan çifte depremlerin üzerinden 1 yıl geçti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen bu doğal afetlerde 53 bin canımızı yitirdik. Depremlerden 124 ilçe ve 6 bin 929 köyde; 40 bine yakın bina yıkıldı, 150 binden fazlası ise ağır hasar aldı, 600 bine yakın bina etkilendi. Ülkemiz o kara günde yasa boğuldu. Büyük felaketin ardından birlik ve beraberlik duygumuz yeniden canlandı. 7’den 70’e her kesim tek yumruk oldu. Devletin gücü ve kabiliyeti bir kez daha ortaya çıktı. Depremin üzerinden 24 saat geçmeden devletimiz tüm imkânlarını seferber etti. Dünyada örneği görülmemiş bir kurtarma harekatı başladı. Öyle ki depremin üzerinden 296 saat geçmesine rağmen, 1'i çocuk 3 kişi enkaz altından sağ çıkarıldı.

DEVLET SÖZÜNÜ TUTTU

Sıra depremzedelere yeni evler inşa etmekteydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tüm yönetim ekibiyle birlikte an be an çalışmaları koordine etti. Fizibilite çalışmaları yapıldı, yıkılan evler tespit edildi. Depremin üzerinden 1 ay geçmiş olmasına rağmen ilk deprem konutlarının temeli atıldı. Gelinen süreçte verilen tüm sözleri tutuldu. Bugün büyük felaketin üzerinden 1 yıl geçti. Depremzedelere konutları teslim edilmeye başlandı. 11 ilde toplam 46 bin konutun inşası tamamlandı.

kahramanmaraş deprem konutları 2024

TESLİMATLAR SÜRECEK

Önümüzdeki 2 ay içinde toplam konut teslimatları 75 bini bulacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk konut teslimatlarını dün gerçekleştirdi. Bugün de Gaziantep’e giderek bölgedeki konutların hak sahipleri ile buluşturacak. Erdoğan, önümüzdeki hafta içi ise Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Elazığ'da düzenlenecek anahtar teslim törenlerine katılacak. Sözün özü; Dünyada örneğine az rastlanan bu büyük felaket sonrası ‘devlet sözünü tuttu…’ Yapılanları unutmamanız dileğiyle…

TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLDİ

Deprem bölgesindeki müdahale çalışmalarında 11 bin 488'i uluslararası, 35 bin 250'si arama kurtarma ve 142 bini güvenlik personeli olmak üzere toplam 650 bin personel görev yaptı. Çalışmalarda 20 bin araç ve iş makinesi, 141 helikopter, 182 uçak ve 23 gemi görevlendirildi. 60 bin 421 acil yıkılacak ve yıkık binanın enkazları 68 günde tamamen kaldırıldı.

GÜNDE 4 MİLYON YEMEK DAĞITILDI

Bölgede beslenme hizmeti kapsamında günlük ortalama 4 milyon kişiye yemek hizmeti verildi. 20 milyon gıda kolisi dağıtıldı, yaklaşık 150 bin yardım tırı bölgeye ulaştırıldı ve bunların dağıtımları koordine edildi.

DEV KONTEYNER KENTLER KURULDU

414 konteyner kentte, 215 bin 224 konteyner kurulumu yapıldı ve 691 bin afetzede misafir edildi. 349 bin haneye 14 milyar 453 milyon lira 'kira destek ödemesi' yapıldı. Bu kapsamda, ev sahiplerine aylık 7 bin 500, kiracılara ise 5 bin lira kira destek ödemesi yapıldı ve devam ediyor.

Deprem evleri son teknolojiyle inşa ediliyor

2 ay içinde teslimatları yapılması beklenen 75 bin konut bulunurken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının koordinasyonunda yapılan çalışmalar neticesinde, deprem bölgesinde hasar gören 680 bin konutun tamamı yeniden yapılacak. Deprem konutları, 2+1 ve 3+1 olacak şekilde tasarlanıyor. Konutlar radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yöresel ve yatay mimariye uygun şekilde, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde inşa ediliyor.

ÜLKE ÇAPINDA 3.2 MİLYON KONUT DÖNÜŞTÜ

Ülkemiz dünyanın önemli deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya kuşağı üzerinde yer alıyor. Karmaşık jeolojik yapısı ve jeodinamik konumundan dolayı çok sayıda aktif fay bulunuyor. Bu nedenle her an büyük depremlere hazırlıklı olmalıyız. Özellikle olası bir İstanbul depremi yeni acıları beraberinde getirebilir. Tam bu noktada kentsel dönüşümün önemi ortaya çıkıyor. Hükümet bu konuda oldukça hassas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012 yılında ''İktidarı kaybetme pahasına yapacağız'' dediği kentsel dönüşüm projeleri hızla devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye genelinde 3.2 milyon konutun kentsel dönüşümü sağlanırken, sahada 250 bin konut için çalışmalar sürüyor. 2035 yılına kadar ise acil kodlu tüm yapılarda kentsel dönüşümün tamamlanması hedefleniyor.

TOKİ’nin tarihe geçen başarısı

1984 yılında kurulan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) uzun süre atıl durumda kaldı. 2004 yılından sonra Türkiye'deki konut hamlesi ile yeniden ayağa kaldırılan kurum, 20 yıl içinde büyük başarılara imza attı. İhtiyaç sahibi ailelere depreme dayanıklı milyonlarca ev yapıldı. 81 il ve ilçelerinde 5 milyon vatandaşın ikamet ettiği 1 milyon 400 bin adet konut inşa edildi. Ayrıca 30 bin derslik, 26 üniversite, 85 bin kapasiteli yurt, 270 hastane, 21'i stadyum olmak üzere toplam 38 binin üzerinde sosyal donatı ülkeye kazandırıldı. Öyle ki TOKİ, hayata geçirdiği dev projeler ile uluslararası bir çok ödüle de layık görüldü.

SIRA İSTANBUL’DA…

Ülke çapında depreme dayanıklı bina inşa etme çalışmaları devam ediyor. İstanbul bu konuda başı çekiyor. Ancak çok daha hızlı hareket etmek gerekiyor. İstanbul genelinde resmi kayıtlarda 1 milyon 166 bin bina bulunuyor. Binaların 255 bini 1980 öncesinde, 533 bini 1990-2000, 376 bini de 2000-2019 yılları arasında inşa edildi. İstanbul Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi sonuçlarına göre; olası bir depremde, İstanbul'da 91 bin 81 bina ağır veya çok ağır hasar, 167 bin 116 bina orta hasar alacağı tahmin ediliyor. Çalışmalarda 140 milyon ton enkazın çıkacağı, 40 milyar dolarlık ekonomik kayıp oluşacağı, Avrupa yakasının güney bölümünün en büyük hasarı alacağı tahmin ediliyor. Metropolde acilen dönüştürülmesi gereken 600 bin konut bulunuyor. İstanbul, hem nüfus yoğunluğu hem de finans ayağı açısından ülkemizin en önemli şehri olarak öne çıkıyor.

DİRENÇLİ ŞEHİRLER GÜÇLÜ TÜRKİYE…

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde "Türkiye Yüzyılı Şehirleri İçin Gerçek Belediyecilik" ismiyle duyurulan seçim beyannamesini tanıttı. Depremi önceleyen bu sunumda Türkiye çapında hayata geçirilecek olan projeler tanıtıldı. “Dirençli şehirler” oluşturma hedefiyle belediye yönetimlerini kentsel dönüşüm konusunda seferber edileceği açıklandı. Kentleri ekonomik ve doğal riske karşı koruyacak olan "Kentsel Risk Kalkanı" modeli tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması hedeflendi. Manifesto niteliğin taşıyan bu beyannamede de bu konu "Yerinde yeni yaşam", "Kentsel risk kalkanı", "Gerçek belediyecilikte göç yönetimi, "Güvenli şehirler ve sokaklar" olacak şekilde toplamda 4 ana başlık üzerine temellendirildi. Her kentin afet ve risk potansiyeli, kendine has özellik ve dinamiklerine bağlı şekilde ve sürekli güncellenecek.

BELEDİYELER ÖN PLANDA

Şehirlerin karşı karşıya kalmış olduğu ve kalacağı risklerin önceden belirlenerek söz konusu bu riskleri önlemek amacıyla yapılması gerekenlerin, yerel yönetimlerin stratejik plan metinlerinde bulunması yasal olarak zorunlu kılınacak. Belediyelerin afet yönetimine dair hazırlıklarını organize edecek olan belediye afet birimlerinin kurulması sağlanırken ayrıca belediyelerin ulusal ya da şehir bazlı doğal ve sosyal riskleri azaltıcı, bertaraf edici rol üstlenmeleri de sağlanmış olacak.

DİJİTAL ŞEHİRLER YAPILACAK

"Dijital Şehir İkizleri" devreye alınacak. Bu kapsamda pilot çalışmalar gerçekleşecek ve devamında tüm Türkiye çapında yaygınlaştırılacak. Her kentin 5, 10, 25 ve 100 senelik potansiyel gelişim ve değişim istikametini dikkate alan, kısa-orta ve uzun vadeli makro yatırım perspektifleri belirlenecek. Her yerel yönetim biriminin kendi sorumluluk sahasında olan konut stokunun durumunu (konutların fiziki ve teknik yeterliliği, konut sahiplik oranı ve dayanıklılığı gibi) kısa zamanda ve net bir biçimde ortaya çıkarması sağlanacak.

ÇELİK EVLERE İLGİ ARTIYOR

Çelik konstrüksiyon hazır yapı sektörü hızla büyüyor. Deprem endişesinin getirdiği güvenli konut arayışında konut sahibi olmak isteyenlerin çelik evleri tercih ettikleri görülüyor. Sektör, müşterilerin ihtiyacını hızlı karşılayabilen, kolay iş süreçleriyle yüksek kalitede ve güvenlikte yapılar üretmeyi hedefliyor. Depremle birlikte klasik konut modellerinde yaşanan yüksek maliyetler ve usta bulma sorunları nedeniyle çelik evlere olan ilginin 2024 yılında da artarak devam edeceğini tahmin ediliyor. Sektör sadece konutlarda değil, bununla birlikte yönetim ofis binaları, hastane ve okul yapıları, turizm tesis binaları gibi yapı projeleri de artırmayı amaçlıyor. Sektör, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile belirlenen 2035 hedefleri ve Paris İklim Anlaşması çerçevesinde çelik yapıların yakın zamanda en çok tercih edilen konut modelleri arasında yer alacağına inanıyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz