Mobilyacılar, "Enflasyon indirimini 2019'da da sürdürecek"

Mobilyacılar, "Enflasyon indirimini 2019'da da sürdürecek"

Mobilyacılar olarak Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında yapılan yüzde 10 indirim 2019'da da sürdürecek.

Mobilya Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, mobilyacılar olarak Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında yıl sonuna kadar yaptıkları yüzde 10 indirimi 2019'da da sürdüreceklerini bildirdi.

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektör olarak yaptıkları enflasyon indirimi ve mobilyadaki KDV indirimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mobilyacılar olarak enflasyonla mücadele kapsamında yıl sonuna kadar yaptıkları yüzde 10 indirimi yeni yılda da sürdüreceklerini bildiren Güleç, "Ancak maliyetlerde ciddi artışlar yaşandı. Bu kapsamda hükümetimizden beklentimiz, kasım ayının ilk haftasında başlayan KDV indiriminin en azından 2019 yılı boyunca devam etmesidir. Bu, hem üretimdeki canlanmanın devamını sağlamak hem de iç pazar ve ihracattaki artışı sürdürmek için çok önemli bir gelişme olacaktır." diye konuştu.

İç pazarda son 1,5 ayda yüzde 30 civarında canlanma yaşandığını ifade eden Güleç, ülkenin mobilya ihracatının 2018'de 3 milyar doların üzerine çıkmış olacağını söyledi.

Türkiye'nin 2023 için yıllık mobilya ihracat hedefinin 10 milyar dolar olduğunu anımsatan Güleç, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda 2019 yılı bizim için çok önemli. Ar-Ge ve inovasyonla, tasarımla, uluslararası fuarlara katılarak, Türkiye'nin mobilyada var olan güçlü imajını daha da kuvvetlendirerek, ABD, Avrupa, Asya ve Afrika'da güçlü olduğumuz pazarları koruyup güçlü olmadığımız pazarlara daha da yoğunlaşarak, ihracatımızı artırarak bunu sürdüreceğiz. Ancak bunun iç pazarda satışlarımızın güçlü olması, üretimimizin sürmesi gerekiyor. KDV indiriminin sürmesi halinde bu güçlü üretimimiz de devam edecektir."

"Motivasyon için yüzde 8 KDV'nin devamı şart"

Ahmet Güleç, 2002'de 350 milyon dolar olan mobil ihracatının 9 kat artarak 3 milyar doları aştığını, 177 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini, bu yükselişte hükümetin aldığı kararların çok büyük etkisinin olduğunu vurguladı.

Üreticinin dinamik ve moralli olması için KDV indirimi talep ettiklerini belirten Güleç, "Motivasyon için yüzde 8 KDV'nin devamı şart. Ayrıca isteğimiz, mobilya üretiminde ham maddelerimiz olan ağaç mamulleri olarak tabir ettiğimiz kereste, kaplama, yonga levha ve MDF'nin de KDV'sinin mobilya KDV'si ile bir tutulması..." dedi.

Koltuk üreticilerinin çok kullandığı süngerin ham maddesinin KDV'sinin de yüzde 8 olmasının faydalı olacağını dile getiren Güleç, "Mobilya sektörü Türkiye'nin her yerinde büyüyor. Dolaylı istihdamımız 500 bini aştı. KDV indiriminin sürmesi ve iç talebin canlı olmasıyla 2019'da ek 100 bin istihdam sağlayabiliriz. Ayrıca, mobilya sektörü olarak yerli ham maddeleri kullanıyoruz. Makine, cam, kimya, ağaç, orman gibi birçok imalat sektörünün ana müşterisiyiz. Mobilyadaki canlanma, o sektörlerin de canlı olmasını sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Geri dönüştürülmüş kumaşlardan tasarıma uzanan yolculuk
  • 04.08.2026 16:06

Geri dönüştürülmüş kumaşlardan tasarıma uzanan yolculuk

Doğtaş, yeni nesil modüler koltuk ve köşe takımı Avenia ile çevreye duyarlı üret ...

Mobilya sektörünün geleceğini gençler tasarlıyor
  • 03.08.2026 16:16

Mobilya sektörünün geleceğini gençler tasarlıyor

17. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması'na bine yakın tasarım katıldı. ...

Alfemo, yeni Rovena koleksiyonunu tanıttı
  • 03.08.2026 12:57

Alfemo, yeni Rovena koleksiyonunu tanıttı

Alfemo, modern country stilini çağdaş tasarım anlayışıyla yorumladığı yeni Roven ...

Lovegrove, FDI İstanbul'da tasarımın geleceğini anlatacak
  • 03.08.2026 11:48

Lovegrove, FDI İstanbul'da tasarımın geleceğini anlatacak

Ross Lovegrove, Furnishings & Design Istanbul Stage & Talks kapsamında g ...

Psikolojik konforu önceliklendiren yaşam alanları
  • 30.07.2026 14:40

Psikolojik konforu önceliklendiren yaşam alanları

Evler artık yalnızca yaşam alanı değil; aynı zamanda çalışma, dinlenme ve sosyal ...

CondeHouse Atilla Kuzu İmzalı mobilya koleksiyonunu tanıttı
  • 27.07.2026 14:14

CondeHouse Atilla Kuzu İmzalı mobilya koleksiyonunu tanıttı

Köklü ahşap işçiliği geleneğini çağdaş tasarım anlayışıyla buluşturan Japon mobi ...