maritbet girişmaritbet
Konut trendini Y–Z kuşağı yönlendiriyor

Konut trendini Y–Z kuşağı yönlendiriyor

EvimiTasarla.net‘in kurucuları Ebru Tamer ve Banu Hatipoğlu, yeni ev alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Online iç mimarlık ve dekorasyon çözümleri sunan EvimiTasarla.net‘in kurucuları Ebru Tamer ve Banu Hatipoğlu, yeni ev alırken nelere dikkat edilmesi konusunun, insanların yaşam şartlarının değişmesi, yaşanan iş stresi, ekonomik ve siyasi belirsizlikler, hızlı yaşamayı gerektiren koşullardan ve benzer sosyolojik değişikliklerden etkilendiğini kaydetti. Tamer ve Hatipoğlu, 2020'lerin konutları planlanırken yaşam koşullarındaki değişikliğe paralel değişen isteklere cevap verecek daha ferah ve özgür mimari projelerin üretildiğine dikkat çekti.

Konut trendini Y–Z kuşağı yönlendiriyor

Y-Z kuşağının artık ev tercihlerini yönlendiren kuşak durumunda olduğunu ifade eden Ebru Tamer, “Bu kuşak opsiyonel mimariyle tasarlanan projeleri, fonksiyonel yerleşim şemalı, ferah alanları tercih ediyor. Ev ve işin bir arada olduğu home-office kavramı, yurt genelinde sayısı 10 milyona yaklaşan üniversite öğrencilerinin evleri, yaşam alanı kavramlarına yeni ihtiyaçları da beraberinde getiriyor. Tüm bu değişiklikler aile hayatı şeklini  de etkiliyor“ görüşünü ileri sürdü. Ev değiştirmenin yaşam tarzını değiştirmek anlamına geldiğini kaydeden Banu Hatipoğlu ise “Bu nedenle seçim süreci dikkatli olunması gereken bir süreç. Ev seçerken aile yapımıza, yaşam şeklimize uygun şartları sağlayan kriterleri değerlendirip, kendimiz veya ailemiz için en uygun olanda karar vermemiz sonrasında daha rahat ve huzurlu bir yaşam sürmemizi sağlayacak“ dedi. 

Tamer ve Hatipoğlu, yeni bir ev alma kararı verirken dikkat edilmesi gereken faktörler hakkında aşağıdaki bilgileri verdi.

Yaşayacak kişi sayısı

Müteahhitten alınacak evlerde açıklanan brüt ve net metrekare farklarına dikkat edilmeli. Bu konuda tüketiciyi koruyucu şartnameler çıkmış olsa da konut satış kataloglarında yanıltıcı bilgiler yer alabiliyor.

Oda büyüklükleri 

Mimari Yerleşim Planı varsa  iyice incelenerek ya da evdeki mekanlar ölçümleriyle krokiler hazırlanarak  mevcut mobilyaların yerleşim şemaları çalışılmalı. Yeni mobilya alınacak olsa da bu ölçme çalışmasının yapılması dekorasyon aşamasında işi kolaylaştıracak. Evin kurgusununun bireyin yaşam senaryonuza uygun olduğundan emin olunmalı.

Odaların yönü ve ışık alması

Eve bakıldığında bir pusula yardımıyla yön tayini yapılabilir. Bol doğal ışık alan bir evde ışık kontrol edilebilir, ancak yetersiz ışık alan bir ev için yapılacak bir şey yok.

Binanın ısıtma sistemi

Isıtma sisteminin merkezi mi yoksa münferit mi olduğu sorgulanmalı ve uygun olan tercih edilmeli. Çoğu çalışan çift münferit ısıtma sistemini tercih ederek gündüz evlerinde kimse yokken ısıtma gideri yapmak istemiyor. Eğer çocuklu bir aile iseniz merkezi ısıtma sistemi sizin için daha uygun bir çözüm olabilir.

Isı ve su yalıtımı

Bina dış cephesindeki ısı yalıtımı uygulama detayı sorulmalı, pencere doğramalarının ısı yalıtım değeri hakkında bilgi alınmalı. Eğer alacağınız ev çatı katında ise çatının su yalıtımı, zemin katta ise zeminde yapılan su yalıtımı önem taşıyor. Banyo, wc gibi ıslak hacimlerdeki su yalıtımı konusunu araştırarak öğrenmek çok zor. Bu nedenle güvenebileceğiniz bir müteahhit firmadan ev almak en garanti seçenek.

Rutubet problemi

İkinci el bir ev alıyorsanız ve ev henüz yeni boyanmışsa, rutubet olup olmadığını anlamak için hassasiyetle çevresel ipuçlarına bakılmalı, aldatmaya yönelik makyajlara karşı dikkatli olunmalı. Eğer ev yeni boyanmamış ama kuytudaki oda yeni boyanmışsa, bu durumdan şüphe duymakta haksız olmazsınız.

Binanın giriş çıkış uygunluğu

Bina girişinde basamak varsa çocuk arabası ya da alışveriş çantalarıyla giriş çıkışta zorluk yaşanıp yaşanmayacağı etüd edilmeli, otoparktan bina giriş mesafeleri gözlemlenmeli.

Bu kriterlerin fiziki şartlar ve mimari ile ilgili olduğunu belirten Tamer ve Hatipoğlu, ulaşım ve güvenlik kapsamında toplu taşıma imkanı, bina otopark alanı, işyerine ve okula yakınlık, sosyal ve kültürel mekanlara konum ve güvenlik durumunun, ekonomik anlamda ise ev fiyatının bütçeye uygunluğu, kredi açısından uygunluk, bina ya da sitedeki sabit aylık giderlerin de ev alırken sorgulanması gereken kriterler olduğunu vurguladı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

 VOQ, İtalyan dekorasyon anlayışını banyolara taşıyor
  • 06.03.2023 12:03

VOQ, İtalyan dekorasyon anlayışını banyolara taşıyor

Çok kültürlü yaşam tarzı, dekorasyon dünyasının trendlerine yön veriyor. Global ...

Küresel ev dekorasyon pazarı 900 milyar doları zorlayacak!
  • 28.05.2022 17:37

Küresel ev dekorasyon pazarı 900 milyar doları zorlayacak!

Evde geçirilen sürenin artmasıyla yükselişe geçen dekorasyon sektörü, yapı ürünl ...

Dekorunuzu farklı konsollar kullanarak tamamlayın!
  • 03.03.2022 17:02

Dekorunuzu farklı konsollar kullanarak tamamlayın!

Salonunuzun dekorasyonunu konsol ile tamamlamak istiyorsanız işte sizler için de ...

Şık bir ev için halı modeli büyük önem taşıyor
  • 18.02.2022 15:32

Şık bir ev için halı modeli büyük önem taşıyor

Ev dekorasyonlarının vazgeçilmez olan halılar, mutfaktan salona, holden çocuk od ...

Evde dekorunuzu güzelleştiren en kolay öneriler!
  • 18.02.2022 11:53

Evde dekorunuzu güzelleştiren en kolay öneriler!

Basit değişiklikler ve eklemeler ile evinizin dekorunu ufak dokunuşlar yapabilir ...

Sıradışı kırlent tasarımları!
  • 12.02.2022 14:03

Sıradışı kırlent tasarımları!

Kırlent kullanımı ile evinizin dekorunda çok farklı bir algı geliştirebilirsiniz ...