maritbet girişmaritbet
Yabancılar vitrifiye beğenip rezidans alıyor!

Yabancılar vitrifiye beğenip rezidans alıyor!

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Dünya Ticaret Köprüsü”nün başta İstanbul olmak üzere turizme önemli katkısı bulunduğunu belirterek, “En gariban bilinen Afrika ülkelerinden gelen işadamları bile ciddi para harcıyor" dedi

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Dünya Ticaret Köprüsü”nün başta İstanbul olmak üzere turizme önemli katkısı bulunduğunu belirterek, “En gariban bilinen Afrika ülkelerinden gelen işadamları bile ciddi para harcıyor. En az kişi başı 5 bin dolar harcadıklarını görüyoruz. Afrikalı işadamları İstinye Park'ta deli gibi alışveriş yapıyor” dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, katılımcıların çoğunluğunu Afrikalı işadamlarının oluşturduğu “Dünya Ticaret Köprüsü”nün başta İstanbul olmak üzere turizme de katkısının bulunduğunu belirterek, “En gariban bilinen Afrika ülkelerinden gelen işadamları bile ciddi para harcıyor. En az kişi başı 5 bin dolar harcadıklarını görüyoruz. Afrikalı işadamları İstinye Park'ta deli gibi alışveriş yapıyor” dedi. Meral, 6-7 Haziran'da gerçekleşecek “Dünya Ticaret Köprüsü”nün 5 Haziran'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılacağı gala gecesiyle başlayacağını vurguladı.

İki rezidans aldılar
Önümüzdeki hafta gerçekleşecek “Dünya Ticaret Köprüsü”yle ilgili sohbet toplantısı düzenleyen Rızanur Meral, bu organizasyonunun sadece İstanbul'a bile 10 milyon dolarlık turistik katkısının hesaplandığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Kaldığı oteldeki mobilyayı, fayansı, vitrifiye malzemeleri çok beğenip, 1-2 milyon dolarlık bu tür alışveriş yapanlar bile oluyor. En son bir Afrika ülkesinin devlet başkanının eşi İstanbul'daki bir rezidanstan iki daire aldı. Yani, ticaret köprüsü organizasyonunun ihracata katkısının yanında bu tür etkileri de oluyor.”
 
11 bin işadamı ağırlamışız
TUSKON çatısı altında 7 konfederasyon, 172 dernek bulunduğunu kaydeden Rızanur Meral, şunları anlattı: “Geçen yıl TUSKON çatısı altından 7 bin 500 işadamı arkadaşımız 458 heyet oluşturup yurtdışı iş seyahati yaptı. Dışardan da 11 bin işadamından oluşan 554 heyeti ağırladık. Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonunu artık sektörel hale getirdik. 6 ayda bir sektörel düzenliyoruz. Haftaya gerçekleşecek organizasyon daha çok inşaat sektörüne dönük makine, teçhizat ağırlıklı olacak. Yurtdışından 1490 işadamının katılmasını bekliyoruz. Bunların 520'sini Afrika ülkelerinden, 240'ını Asya-Pasifik'ten, 240'ını Avrasya'dan 180'ini Balkanlar'dan gelenler oluşturacak. Latin Amerika'dan 125, Avrupa'dan 95, ABD'den 35 işadamı hazır bulunacak. 1000 dolayında Türk işadamı arkadaşımız gelenlerle ikili görüşmeler yapacak. Gelenler ayrıca Anadolu'da 41 ilimize gidecek. Ekonomi Bakanlığımız ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bu organizasyonda bize büyük destek veriyor.”
 
Sadece Afrika değil
Afrika'ya daha çok odaklanmakla birlikte sadece Afrika'yla anılmak istemediklerini ifade eden Rızanur Meral, şöyle konuştu: “Afrika ülkelerine dönük çalışmalarımızın etkili olduğunu, o bölgeye yüzde 58 artan ihracatımız ortaya koyuyor. Ancak, TUSKON başlangıçta Afrika odaklı çalışmakla birlikte dünyanın her noktasına yönelmiş durumda. Örneğin, Ekonomi Bakanlığımız bu yıl Latin Amerika'yı ilk hedefleri arasına koydu. Bu nedenle şimdiki ticaret köprüsü organizasyonuna katılacak 125 Latin Amerikalı işadamının ağırlama giderini Ekonomi Bakanlığımız karşılayacak. Diğerleri kendi masraflarını kendileri karşılıyor. Üyelerimiz dünyada gidilmedik nokta bırakmamaya çalışıyor.”
 
BM Güvenlik Konseyi'ndeki oy rekorunda katkımız var
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, 2008 yılındaki Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Başkanlığı oylamasını anımsatarak şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Türkiye'nin başkanlığa aday olduğu oylama öncesi bizi aradı, bağlantıda olduğumuz ülkeler nezdinde girişimde bulunmamızı istedi. Biz de elimizden geleni yaptık. Güney Afrika ve Mozambik dışındeki Afrika ülkeleri Türkiye'ye oy verdi ve rekor kırıldı. Bu sonuçta bizim de önemli katkımız olduğunu düşünüyoruz. Güney Afrika ve Mozambik'deki bakanlar daha sonraki görüşmelerde bize oy vermedikleri için  pişman olduklarını söylediler. Şimdi oylama yapılsa sanırım Afrika'dan tulum çıkarırız.”
 
AB'ye ‘uyalım' derken biz de duvara çarpmayalım
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesini genelde istediklerini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ancak, bazı maddelerinin değişmesi gereği ortaya çıktı. Devreye girse de, ertelense de dünyanın sonu gelmez. Bizce Türkiye'nin AB'ye uyum çabalarında ölçüyü kaçırmaması gerekiyor. AB'ye uyum ararken rekabet gücümüz de elimizden gidiyor. Eğer dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak bu daha az değil, daha çok çalışarak olacak. 50 saatlik haftalık çalışmayı 35 saate indirirsek, o hedefe ulaşamayız. Bizim şirketlerimizin bir bölümü daha yeni yürümeye başladı, kimi hâlâ emekliyor. Onların önüne Avrupa'nın 150 yıllık şirketlerine uygulanan yasaları dayamak haksızlık olur. Eğer bu uyum adımlarında ölçü kaçarsa Avrupa gibi duvara toslayabiliriz.”
 
‘Cephe'leşmek ülkeye zarar veriyor İTO'da başkanlık yarışına girmeyiz
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, bir soru üzerine başta İstanbul Ticaret Odası (İTO) olmak üzere kasım ayında yapılması beklenen oda seçimleri için şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz TUSKON olarak temelde odalarda başkanlık yarışına girmek istemiyoruz. Elbette oda yönetimlerine girmek isteyen arkadaşlarımız olacaktır. Buna karşı çıkmayız. Daha önceki çalışmalarda gördük ki, cepheleşmek ülkemize zarar veriyor. Ayrıca işadamı arkadaşlarımız ya akraba, ya ortak, ya dünür, ya hemşehri gibi ilişkiler içerizindeler. Bunları birbirine karşı cephelere ayırmak da zaten mümkün değil. En iyisi odalarda kamplaşma yaratmadan yolumuza dezam etmek, TUSKON gibi güçlü sivil toplum örgütünde işlerimizi yürütmek.”
Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'a 3 yeni uluslararası kongre geliyor
  • 10.05.2024 17:34

İstanbul'a 3 yeni uluslararası kongre geliyor

İTO Başkanı Avdagiç, ABD Ulusal Emlakçılar Birliğinin 2025 yılı kongresi, Ulusla ...

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı
  • 09.05.2024 11:07

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı

Emlak Katılım, Bursa'da Demirtaş, İstanbul'da Tuzla Sanayi, Bayrampaşa, Beylikdü ...

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...