maritbet girişmaritbet
Tesco rakiplerine danışmanlık yapıyor!

Tesco rakiplerine danışmanlık yapıyor!

Tesco-Kipa, bu yılın başında kurduğu AVM danışmanlık ve kiralama departmanıyla dünyada ilk defa Türkiye’de diğer AVM’lere de danışmanlık hizmeti veriyor

 

Kendi AVM'lerinin yönetimini ve danışmanlığını yapan Tesco-Kipa, bu yılın başında kurduğu AVM danışmanlık ve kiralama departmanıyla dünyada ilk defa Türkiye'de bulunan diğer AVM'lere de danışmanlık hizmeti veriyor. 2004 yılında Tesco'ya satılan İzmirli Kipa, satıştan sonra hızlı bir büyüme dönemine girdi. Hem perakende hem de yeni AVM yatırımları açısında kendini katlayarak büyüyen Tesco-Kipa, 1 AVM'den 19 ilde 36 AVM'ye, 24 ilde 184 mağazaya çıktı.
 
Tesco'nun AVM'lerle faaliyet gösterdiği 14 ülke arasında ilk kez Türkiye'de bu hizmet verilirken, modelin başarılı olması durumunda bunun diğer ülkelerde de uygulanabileceği ifade ediliyor. Dünyadaki en büyük 3'üncü hipermarket zinciri olan Tesco'nun tam anlamıyla bir AVM yatırımcısı olmadığını dile getiren Kipa AVM Direktörü Didem Aydın, “Türkiye'de bunu çok iyi yaptık. 1200 tane kiracımız var. Ulusal ve uluslararası birçok firmayla çalışıyoruz. Tesco-Kipa olarak, AVM yatırımcılarına kiralama ve açacakları AVM'leri yönetme adına bir danışmanlık hizmeti verelim dedik. Ocak ayında bu hizmeti vermeye başladık. Şu anda 5'inci projemizi de imzalamış durumdayız. Bunlar ilk etapta küçük ölçekli ve daha çok daha Anadolu'ya yönelikler. 4-5 bin metrekareden başlayıp 15 bin metrekarelik alanları kiralamak için de yatırımcılarla görüşüyoruz. Kiralananlar arasında Çanakkale Biga, Muğla, Marmaris, Didim projeleri var” dedi. Tesco-Kipa içinde bir departman olarak yer aldıklarını aktaran Aydın, hedeflerinin bu yıl içinde sayıyı 7'ye çıkarmayı ilk 5 yıl içinde ise 25 tane büyük projeyi gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Aydın, bu ciddi hedefi gerçekleştirdikleri taktirde Türkiye'nin danışmanlık firmaları arasında iyi bir yere geleceklerini söyledi. Satın alma ile Tesco'nun kendi tecrübelerini Türkiye'ye getirdiğini belirten Aydın, Kipa'nın da bu
projeyle bir anlamda kendi tecrübesini iade ettiğini kaydetti.
 
Türkiye'de 36 alışveriş merkezi var
 
Satın almadan sonra hem hipermarket hem de AVM tarafından çok ciddi yatırımları olduğunu dile getiren Didem Aydın, “Tesco bizi aldığında bizim Çiğli'de bir tane AVM'miz vardı. Şu anda Tesco-Kipa AVM olarak Türkiye genelinde 19 ilde, 36 alışveriş merkezi, 1200 adet kiracısı ve 300 bin metrekare toplam kiralanabilir alanı bulunuyor. Tesco Kipa AVM'leri yıllık ortalama 100 milyon kişiyi ağırlıyor” dedi. Aydın, 2013 yılından itibaren büyük projelerle piyasada yer almaya devam edeceklerini kaydetti. Aydın, ulaştıkları AVM sayısı ve kiracı sayısı açısından Türkiye'de alışveriş sektöründe yatırımcı olanlar arasında en yüksekte yer aldıklarını kaydetti. AVM arazileri alırken ya tamamen satın alma yada arazileri kiralayıp onun üzerinde yatırım yaptıklarının aktaran Aydın, “Sektörde hem perakendeciyiz hem de yatırımcıyız. Bu bizi diğer şirketlerden ayırıyor” diye konuştu. Tesco'dan önce 5 tane Kipa mağazaları bulunduğunu satın alma sonrası bu sayınınekspreslerle birlikte 24 ilde 184 ‘e çıktığını aktaran Aydın, bu mağazalardan 54 tanesinin hipermarket olduğunu kaydetti.
 
Batı bölgeleri ve Karadeniz'e odaklandı
 
Şu anda stratejilerini özellikle batı bölgeleri ve Karadeniz üzerinde yoğunlaştırdıklarını aktaran Aydın, lojistik alt yapısı geliştikçe doğu bölgelerine de yatırım yapmayı sürdürdüklerini kaydetti. Hızlı büyümeyle birlikte piyasadaki bilinirliklerinin ciddi bir şekilde arttığını dile getiren Aydın, “ Kipa markası sadece Ege'de değil, bu hızlı büyümeyle birlikte Türkiye'de bir marka olduğunu düşünüyorum. AVM'lerimizin konseptleri de değişip daha büyük AVM yaptığımız için perakendenin tekstil tarafından ciddi bilinirliğimiz oluştu. Ayrıca Ege ve Trakya'da ilk mağazasını Kipa AVM'de açan Hayal Dünyası, Bay Döner, Juice Planet gibi yerel markalar bizimle birlikte ulusal marka olmaya başladılar” dedi.
 
Ayakta kalmak için konsept belirlemek şart
 
Türkiye‘de yeni açılacak AVM'lerin ayakta kalabilmesi için belirli bir konsept belirlemesi gerektiğini öneren Aydın, bu konseptin aileye, çocuğa ve gence yönelik olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Artık ayrışmalıyız. Hep aynı model AVM yapmamalıyız. Eğer AVM yatırımcıları bunu başarabilirlerse açtıkları her AVM başarılı olur. Çünkü Türkiye'deki marka sayısı zaten belli. Bir AVM açıldığında da en az 150 mağazalık bir yer açmanız lazım. O zaman Türkiye'nin dışına açılmanız lazım ki, yurtdışına açıldığında ise marka konseptinizi soruyor. Bunları netleştirebilirse sonrası daha kolay. Olduğunuz lokasyon, lokasyonun harcadığı para, beklentiler çok önemli. Biz lokasyonu belirlerken önce ekibimiz gidip araştırıyor. Hangi müşteri profili yaşıyor. Ne kadar para harcıyor. Hangi markalar onlara uygundur. Bunlara karara verdikten sonra yatırım başlıyor” dedi.
 
Bu arada Tesco'nun beğenilen tekstil markası F&F, Suudi Arabistan'daki ilk mağazasını açtı. Bu yılın ilk çeyreğinde Cidde'deki Haifa Alışveriş Merkezi'nde açılan mağaza geniş bir Kadın & Erkek reyonunun yanı sıra bebek ve çocuk reyonları da yer alıyor. Büyüme stratejilerine devam edeceklerini açıklayan F&F Global CEO'su Jason Tarry “İlk franchise mağazamızı Cidde'de açmaktan dolayı çok mutluyuz. Müşteri geri dönüşleri oldukça pozitif yönde. Bölgeye önümüzdeki aylarda yenimağazalar açmayı düşünüyoruz” dedi.
 
Türk tekstilcisini Avrupa ve Çin'e götürecek
 
Türk tekstil markalarını Avrupa ülkelerine ve Çin'e götürme projeleri olduğunu kaydeden Aydın, bunun yaklaşık bir ay önce başlayan bir çalışma olduğunu belirterek, “Lc Waikiki ile anlaştık. Bir ay sonra 6 tane büyük tekstilciyle Avrupa turu yapacağız” dedi. Türk tedarikçilerini Türkiye'den Avrupa götürdüklerini söyleyen Aydın, sokak simidini Polonya götürdüklerini, şu anda burada haftada yaklaşık olarak 10 bin tane simit satıldığını söyledi. Aydın, Ege Balığı'nı da Türkiye'den Avrupa'ya götürüldüğünü söyledi.
 
Batı bölgelerindeki AVM'lerde çocuk konsepti yaşatır
 
Konsept belirlerken özellikle çocuk konseptinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Didem Aydın, “Eğer Türkiye'de batıda bir yerde yatırım yapacaksınız çocuk odaklı olmak zorunda. Çünkü çocuklar ailelerini her yere götürüyor. Gençlere yönelik bir AVM ise gençlerin trendlerinin çok hızlı değişmesinden dolayı çok kolay değil, ama 2 yaşından 14'e kadar olan yaş grubunda çocukların trendleri bellidir. Zaten çocukların vakit geçirdikleri yerlerde aileler mutludur” diye konuştu.
 
Mağazalarında en çok muz ve ıslak havlu satılıyor
 
Tesco-Kipa'DA en çok satılan 10 ürün arasında muz ve ıslak havlunun başı çektiğini belirten Didem Aydın, satılan markaların 9'u Türk markalı ürünler. Muz İthal, Kipa Islak Havlu, Domates (Sera) KG, Salatalık KG, Coca Cola 2,5L, Kipa Normal Ekmek 300G, Domates Salkım KG, Soğan KG, Patates KG, Balmar Yarım Yağlı UHT Süt 1 LT.dünya
 
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...