maritbet girişmaritbet
Novada Outlet Söke AVM'de  Otantika Etnografya Müzesi açıldı!

Novada Outlet Söke AVM'de Otantika Etnografya Müzesi açıldı!

Novada Outlet Söke içinde açılan Otantika Etnografya Müzesi’nde ev eşyasından, kadın erkek giyimine, aksesuara kadar Ege yöresine ait 1.500 - 2.000 parça eşya yer alıyor

 

Novada Outlet Söke içinde açılan Otantika Etnografya Müzesi'nde ev eşyasından, kadın erkek giyimine, aksesuara kadar Ege yöresine ait 1.500 - 2.000 parça eşya yer alıyor.
 
Her geçen gün sayıları artan alışveriş merkezleri artık yalnız alışveriş ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, tüketicinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli yöntemler geliştiriyor. Alışveriş merkezleri içinde açılan sinemalar; kitaptan müziğe, filmden elektroniğe, hediyelik eşyadan kırtasiyeye geniş ürün seçenekleri sunan kitabevleri; düzenlenen konserler, söyleşiler, imza günleri, çocuk etkinlikleri artık alışveriş merkezlerinin olmazsa olmazı haline geldi.
 
Ortağı Multi'den ayrıldıktan sonra yola yalnız devam eden Turkmall, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde gerçekleştireceği Novada Alışveriş Merkezleri içinde müze açmaya başladı.
 
İlki Mayıs ayı başında Söke'de açılan Novada Outlet Söke Alışveriş Merkezi'nde bin metrekare üzerine kurulan Otantika Etnografya Müzesi ile toplumsal değerlerin zenginliklerini gelecek kuşaklara taşımanın, geleceği geçmişin değerleri üzerinde yükseltmenin, alışverişi sıradan bir gündelik faaliyet olmaktan çıkartıp sanatla, kültürle, eğlenceyle, sporla geliştirilmiş bir yaşam biçimine dönüştürmenin ilk adımını atıyor.
 
Haziran ayında açılan Etnografya Müzesi'nde Mimar Cem Cemil Öztürk'ün yıllar süren titiz ve yoğun çalışma sonucu oluşturduğu, alanında Türkiye'nin en zengin özel etnografik birikimi olarak değerlendirilen koleksiyonundan yapılan 1.500-2.000 adetlik seçki yer alıyor.
 
1.000 metrekare üzerine kurulan müzede ağırlıklı olarak Ege yöresinin kültürel mirasından derlenmiş; bindallılar, cepkenler, şalvarlar, uçkurlar, oyalar, yemeniler, peşkir ve yağlıklar, gelin başları, namaz ve mevlit örtüleri, banyo takımları, çarşaflar, örtüler, saatler, hançerler, dibekler, konsüller, halılar ve kilimler yer alıyor.
 
KINA GECESİ DE CANLANDIRILACAK, HALI DA DOKUNACAK
 
Müze aynı zamanda Novada Outlet Söke'nin ziyaretçileri için durağan bir alan olmaktan çıkıp coğrafyamızın kültürel değerlerini canlandıran bir alana dönüştürülecek. Bu çerçevede kına geceleri canlandırılacak, tarihi tezgâhlarda halı dokunacak, kadınlar gözleme açacak, mantı yapacak. Gerçekleştirilecek workshoplarda ebru çalışmalarından, oya işlemelerinden örnekler verilecek.
 
hediyelik eşya standları da yer alıyor
 
Yemek Evi'nde otantik düğün yemeklerinden örnekler; mantı, yuvarlama, Tire köftesi, gözleme, yaprak sarma, kuru fasulye, keşkek, paşa böreği gibi yerel lezzetler sunuluyor.
 
Kahve Evi'nde Foça taşından dibeklerde kahve dövülüyor, makinelerde kahve kavrulup öğütülüyor. Geleneksel Türk kahvesinin yanı sıra mırra, bademli, güllü şerbetler, yöre meyvelerinden yapılmış kar helvaları geleneksel giysili kahveci güzelleri tarafından sunuluyor.
 
Hediyelik eşya standlarında ise baharatlar, meyve ve sebze kuruları, akide şekerinden kahveye kadar geleneksel tatlar; bakırdan, camdan, ahşaptan üretilmiş yöresel objeler, Egeli kadınların işlediği el işi ürünler, tarhanalar, erişteler satılıyor.
 
Yılda yaklaşık yedi bin yabancı tur otobüsünün geçtiği Kuşadası, Davutlar, Selçuk, Söke, Didim, Milas, Bodrum yollarının kesiştiği kavşakta yer alan Novada Outlet Söke'de kurulan Etnografya Müzesi; Yemek Evi, Kahve Evi, hediyelik eşya standları ile Otantika kompleksi, Anadolu'nun kültürel zenginliğini tanıtma açısından önemli bir proje ve bir alışveriş merkezi
içerisine yer alması açısından da bir ilk...

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı
  • 02.11.2023 13:09

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı

İzmir ve çevresindeki fayların deprem üretme olasılıklarının belirlenmesi için b ...

Kuşadası, 3 kruvaziyerle gelen 8 bin 270 turisti ağırladı
  • 03.08.2022 16:53

Kuşadası, 3 kruvaziyerle gelen 8 bin 270 turisti ağırladı

Kruvaziyer turizmin önemli merkezlerinden Kuşadası'na 3 gemiyle 8 bin 270 turist ...

İlkay Gündoğan, Bodrum'dan 70 milyon TL'lik lüks ev mi alıyor?
  • 07.07.2022 16:10

İlkay Gündoğan, Bodrum'dan 70 milyon TL'lik lüks ev mi alıyor?

Bodrum'da balayı yapan çiftten Şara Arfaoui, 70 milyon liralık ev beğendi. İlkay ...

Kuşadası, 5 kruvaziyerle gelen 6 bin 700 turisti ağırladı
  • 05.07.2022 15:52

Kuşadası, 5 kruvaziyerle gelen 6 bin 700 turisti ağırladı

Kruvaziyer turizminde önemli merkezlerden Kuşadası'na, 5 gemiyle yaklaşık 6 bin ...

Bodrum, mega yatlara ev sahipliği yapıyor!
  • 01.07.2022 10:43

Bodrum, mega yatlara ev sahipliği yapıyor!

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, yaz sezonuyla birlikte mega yat trafiği de artıyor. ...