maritbet girişmaritbet
'Kur riski AVM yatırımcılarını olumsuz etkiledi'

'Kur riski AVM yatırımcılarını olumsuz etkiledi'

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, AVM yatırımcılarının en az etkilenmesi için ekonomi yönetiminin devreye girmesini istedi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, dolar kurunun TÜFE'ye göre 2015'te üç, 2016'da 2,5 kat daha fazla arttığını belirterek, kurdaki dalgalanmaların perakendeye etkisini en aza indirecek önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini ifade etti.

BMD tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Öncel, kur ateşine önlem alınamaması durumunda markaların ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini savundu.

Dolar kurunun TÜFE'ye göre 2015'te üç, 2016'da 2,5 kat daha fazla arttığını savunan Öncel, "Kurdaki dalgalanmaların perakendeye etkisini en aza indirecek önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor. Bu konuyu artık gündemden düşürmek için ekonomi yönetimiyle kalıcı çözüm bulmamız şart görünüyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Öncel, BMD üyesi 412 markanın 380 AVM'de ve caddelerde yaklaşık 70 bin mağazada 400 bine yakın kişiyi istihdam ettiğini anımsatarak, imalatçıların da hesaba katıldığında sektörün büyük bir ekosistemi beslediğinin altını çizdi.

"Markalarımızın kira sözleşmelerinin önemli bir kısmı dövize endeksli"

BMD Başkanı Öncel, bir yıldır markaların kur riskinden en az etkilenmelerini sağlamak için çaba gösterdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Son bir yılda kısmen güncellenmekle birlikte markalarımızın kira sözleşmelerinin önemli bir kısmı hala dövize endeksli. Bu bizim açımızdan sürdürülebilir bir hal değil. Gönlümüz bir tane bile mağazamızın kapanmasına razı gelmez. Varlıklarını sürdürebilmeleri için markalarımıza kendi önlemlerini de almalarını öneriyoruz. Aslında sorunu sadece perakende ile sınırlı görmemek lazım. Haliyle döviz kurlarındaki artış maliyetlerimiz üzerinde çok ciddi bir baskı oluşturuyor.

Bu sebeple yurt dışı açılım hamlelerimizi daha hızlandırdık. Ancak markalarımız dövizli harcamalarının tamamında çalışanından, imalatçısından veya yatırımından kısmak zorunda kalıyor. Maliyetlerin dayanılmaz hale geldiği noktada mağazalar kapatılıyor. İşsizler ordumuz giderek daha da büyüyor. Özetle söylemem gerekirse bütün ekosistem bozuluyor."

Kur riskinin, dövizle borçlu AVM yatırımcılarını da olumsuz etkilediğine işaret eden Öncel, riskten hem perakendenin hem de AVM yatırımcılarının en az etkilenmesi için ekonomi yönetiminin devreye girmesini istedi.

Öncel, "Kamuoyunun bu tartışmadan artık bıktığını biliyoruz. Ancak istihdamda stratejik önemi bulunan perakende sektörünün daha fazla etkilenmemesi için kur riskine karşı kalıcı çözüm bulunması gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İFM'nin inşaatı yıl sonunda tamamlanacak
  • 10.03.2021 10:16

İFM'nin inşaatı yıl sonunda tamamlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) inşaat ...

Gülşen, 35 bin TL'lik kıyafetiyle İstinye Park AVM'yi gezdi!
  • 01.01.2021 10:11

Gülşen, 35 bin TL'lik kıyafetiyle İstinye Park AVM'yi gezdi!

Pandemi nedeniyle sürekli doğal ortamlarda vakit geçiren Gülşen, İstinye Park AV ...

Ulaştırma ve Haberleşme Şurası yarın tanıtılacak!
  • 11.12.2020 10:36

Ulaştırma ve Haberleşme Şurası yarın tanıtılacak!

2'ncisi düzenlenecek Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'na dair ilk tanıtım yarın Ba ...

Perakendeciler kira indirimi istiyor
  • 22.11.2020 07:30

Perakendeciler kira indirimi istiyor

BMD Başkanı Sinan Öncel, "AVM’lerde gerekirse bazı kategoriler için sözleşmelerd ...