maritbet girişmaritbet
İstanbullu kar yağışında sinemaya koştu

İstanbullu kar yağışında sinemaya koştu

İstanbul'da 4 gündür yaşanan etkili kar yağışı kentte hava yolu ve deniz ulaşımını da sekteye uğratırken bazı sektörleri de canlandırdı.

Son 7 yılın en etkili kar yağışının görüldüğü İstanbul'da, insan ve araç trafiğinin birkaç gündür azaldığı dikkati çekiyor. Kentte yapılması planlanan bazı toplantı ve etkinlikler iptal edilirken, "beyaz örtü" nedeniyle bazı iş yerleri de açılmadı. İşi gereği bilgisayar başında çalışabilenler ise yöneticilerinin izniyle evden çalışma imkanı buldu. 

Kar yağışı kentte hava yolu ve deniz ulaşımını da sekteye uğrattı. Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında yüzlerce sefer ertelendi ya da iptal edildi. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ve Şehir Hatları'nın bazı seferlerinde iptal ve gecikmeler yaşanırken, İstanbul Boğazı da kısıtlı görüş mesafesi nedeniyle zaman zaman gemi trafiğine kapatıldı.

Kar yağışının devam etmesinin beklediği İstanbul'da, Büyükşehir Belediyesi, "Zorunlu olmadıkça kendi aracınızla trafiğe çıkmayın" uyarısını yinelerken, İstanbul Valiliği de tırların trafiğe çıkışını yasakladı.

Yetkililer, kış lastiği kullanmayan sürücülere trafiğe çıkmamaları konusunda uyarıda bulunuyor. 

Artan kışlık lastik kullanma ihtiyacı da satıcıları hareketlendirdi. Michelin Türkiye Genel Müdürü Manuel Montana, yapılan uyarıların sonuç verdiğini belirterek, son günlerde kış lastiği satışlarının arttığını, yapılan hazırlıklar sayesinde stokların yeterli olduğunu söyledi. 

Eve yemek siparişi azaldı

İstanbul'da motorlu kuryelerin servis verememesi eve yemek siparişlerini azalttı. Yemeksepeti.com yetkilileri, kar yağışı nedeniyle restoran ve motorlu kuryelerin servis verememesi sonucu İstanbul ve Çanakkale genelinde siparişlerin azaldığını belirttiler.

Yağışlar süresince metrobüs ve metrolar geç saatlere kadar İstanbullulara hizmet verirken, eğitime bir gün ara verilen kentte okulların yarın kapalı olup olmayacağı da merak konusu... Kar yağışı nedeniyle bugün kamu kurum ve kuruluşlarında mesai de saat 15.30'a çekildi. 

Günlük doğal gaz tüketimi 48,4 milyon metreküpe ulaştı

Kentte artan ısınma ihtiyacı nedeniyle hane başına doğal gaz tüketimi arttı. İGDAŞ'tan alınan bilgiye göre, 5 Ocak Perşembe günü 36,6 milyon metreküp düzeyinde olan günlük doğal gaz tüketimi, kar yağışının başladığı 6 Ocak Cuma günü 40,3 milyon metreküpe yükseldi. İstanbulluların günlük doğal gaz tüketimi dün de 48,4 milyon metreküpe ulaştı. 

BEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu da İstanbul'u etkisi altına alan yoğun kar yağışı nedeniyle bazı ticarethane ve sanayi abonelerinde çalışma saatlerinin kısaldığını bildirdi. 

İslamoğlu, "Okulların tatil olması günlük elektrik tüketiminde olağanüstü bir artış yaşanmasının önüne geçmiş durumda. Genel olarak baktığımızda kış aylarında ilkbahara kıyasla elektrik tüketiminde yüzde 26'ları bulan artışların yaşandığını söylemek mümkün." ifadelerini kullandı.

İnternet başında geçirilen zaman arttı

Soğuk hava ve kar nedeniyle evlerinde zaman geçirenler ve ofis yerine evinden çalışanların sayısının yükselmesi sonucu internetin başında geçirilen süre de arttı. 

Telekomünikasyon şirketlerinden alınan bilgiye göre, internet kullanımıyla telefonla görüşme sürelerinde artışlar kaydedildi. 

İstanbullu kar yağışında sinemaya koştu

Kar yağışı dolayısıyla AVM'lere yönelen birçok vatandaş da sinemaya gitmeyi tercih etti.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, kar yağışının en yoğun olduğu cumartesi ve pazar günleri AVM içindeki dükkanların saat 18.00'de kapandığını belirterek, "İnsanlar çalışanlarının ulaşımını düşünmek zorunda. Kuşkusuz AVM'lerde en fazla ziyaretçi sinema salonlarına ilgi gösterdi. Vizyona giren yeni filmleri izlemek isteyenler ardı ardına film seyretme olanağı buldu."  ifadelerini kullandı. 

Belgü, AVM çalışanlarının bazı mağazalarda evsiz sokak hayvanlarına barınma ve yiyecek imkanı sunduğunu da ifade etti.

Atkı, bere ve eldiven satışları arttı

Soğuk hava ve kar nedeniyle atkı, bere, eldiven ve bot satışları da arttı.  

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, İstanbul'da kar nedeniyle cadde mağazalarının olumsuz etkilendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İnsanlar sokağa çıkmıyorlar ama şehir içindeki AVM'ler bu durumdan olumsuz etkilenmedi. Çünkü insanlar evlerinden çıkıp oralarda sosyalleştiler. Bazı AVM'ler cumartesi günü erken kapandı. Erken kapanması sebebiyle bu satışa olumsuz yansıdı. Geçtiğimiz cumartesi ve pazar beklentimizin altındaydı. Biz perakendeciler kar derken, hayatı sekteye uğratmayacak karı tercih ederiz. Ama bu da ısmarlama olmaz." 

Palto, bot, şapka ve eldivenin doğal olarak satışları en çok artan ürünler olduğunu bildiren Öncel, "Vatandaş dışarı gezmek için değil, ihtiyacını karşılamak, arabasına kar lastiği taktırmak ya da yolu açmak için kürek almak üzere dışarı çıktı." ifadesini kullandı.

Öncel, kar yağışının tekstil sektöründeki kışlık stokları eriteceğini belirterek, "Yağışların tekstil sektörü için olumlu yanı stoklardaki bütün eski malı eritirsiniz. Kalın kaban satıyorsunuzdur. Havalar bozulmadığı zaman bedavaya verseniz kimseye satamazsınız, stoka kaldırırsınız. Veya kar botu... Bunlar modası geçmeyen ürünlerdir. Bir kar botunu 3-5 yıl satışa koyabilirsiniz. Bu tür durumlarda eski malları satabilirsiniz." şeklinde konuştu.

Sahlep ve ıhlamur satışları yüzde 15 arttı

Aktar ve kuru yemişcilerde sahlep, ıhlamur ve bitki çayı satışları arttı. Kadıköy Çarşı'da hizmet veren Derya Kuruyemiş çalışanları, sahlep, ıhlamur, zencefil, karışık bitkisel kış çayı ve kış macunu satışlarında yaklaşık yüzde 15 artış olduğunu bildirdi.  

Bu arada, hava durumuyla ilgili son dakika bilgilere ulaşmak isteyen İstanbullular, ajanslar ve haber sitelerinin yanı sıra Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sosyal medya hesaplarını sık sık kontrol etti.

Bu arada, İstanbul'da kar yağışının tadını çıkaranların fotoğraf paylaşımı da 4 gün içinde katlanarak arttı. Fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram'da #kar etiketiyle 2 milyona yakın, #kardanadam etiketiyle 122 binin, #kartopu etiketiyle 60 binin üzerinde paylaşım yapıldı. Video paylaşım uygulaması Scorp'ta ise "İstanbul'da kar", "soğuk" ve "havaların soğukluğunu tarif et" gibi başlıklarla binlerce video paylaşıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da kar yağışı etkili oluyor!
  • 10.03.2022 11:30

İstanbul'da kar yağışı etkili oluyor!

İstanbul'da dün başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı etkisini sürdürüyo ...

Hulusi Belgü, tekrar Multi Turkey'in başına geçiyor!
  • 12.02.2022 13:07

Hulusi Belgü, tekrar Multi Turkey'in başına geçiyor!

Multi Turkey, Pınar Yalçınkaya'nın görevinden ayrıldığını ve yerine Hulusi Belgü ...

Kastamonu'da beyaz mükemmelliği
  • 24.11.2017 11:49

Kastamonu'da beyaz mükemmelliği

Kastamonu'da kar yağışının ardından beyaza bürünen doğa, ziyaretçilerine eşsiz m ...

İFM'nin inşaatı yıl sonunda tamamlanacak
  • 10.03.2021 10:16

İFM'nin inşaatı yıl sonunda tamamlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) inşaat ...