maritbet girişmaritbet
Çarşı-AVM çatışmasına mahalle tarzı AVM çözümü!

Çarşı-AVM çatışmasına mahalle tarzı AVM çözümü!

"Çarşı mı, AVM mi?" sorusu perakende sektöründe son yıllarda en çok tartışılan konuların başında geliyor

AVM projeleri de son yılların en gözde yatırım araçları arasında yerini aldı. Bu süreçte çarşı mı? AVM mi? gibi bir tartışma da gündeme geldi. Perakende mağazaları iç mimarisi alanının önde gelen isimlerinden Altan Bilim Mimarlık'ın kurucusu Altan Bilim, tartışmaya yeni bir boyut kazandırarak geleceğin konseptinin mahalle tipi AVM'ler olduğunu söylüyor. Türkiye'de örnek sayılabilecek Nişantaşı City's ve İstinye Park'ın bu anlayışla yapıldığını belirten Altan Bilim, "Geleceğin trendi mahalle tarzı AVM'ler olacak" diyor. 

Alıcıların AVM'lerde bu yeni konsept sayesinde daha çok zaman geçireceğine vurgu yapan Bilim şöyle devam ediyor: "Geleneksel AVM müşteri kitlesini baz aldığımızda alışılagelmiş kapalı ve soğuk mekanlarda dükkan dükkan dolaşıp, yemek yemek için en üst kattaki donuk, temasız bir food court'a (yemek katına) çıkılıyor. Yöresel bir mahalle havası verilmiş bir mekanda ise adeta bir semtin sokaklarında yürüyormuş gibi dolaşıp dükkanlara bakmak ve yorulunca az ilerdeki mahalle lokantasında ya da kahvesinde bir şeyler yemek-içmek, oturup dinlenmek arasında çok fark var." 

Büyük AVM'lerdeki telaş! 

Bilim, geleneksel AVM'lerde, telaşla yürüyüp, merdivenlerden çıkıp hedef dükkanın bulunup ihtiyacın karşlanıp bir an önce mekanın terk edildiğine dikkat çekiyor. Süregelen çarşı AVM tartışlmasına da son noktayı koyacak mahalle tarzı AVM'ler, belirli bölgelerinde mahalle temasının kullanıldığı ve bu temaya göre arzu edilen bir yörenin özgün kültürünün ve yaşam biçiminin yansıtıldığı dekorasyonların ön plana çıkarıldığı AVM'ler olarak tanımlanıyor. Bu da genellikle o yörenin semtini, mahallesini birebir olmasa da kapalı bir alanda canlandırmaktan geçiyor. 

Ünlü markaların mimarı

Ünlü markaların mimarı 2004 yılında İstanbul'da Yüksek İç Mimar Altan Bilim tarafından kurulan Altan Bilim Mimarlık, iç mimari projelerinin tasarım, uygulama, proje ve marka danışmanlığı hizmetlerini sunuyor. Perakende mağazacılığında uzmanlaşan kurum Park Bravo, Polo Garage, Nine West, La Senza, Beta gibi markaların birçok mağazasının iç tasarımını gerçekleştirmişti. 

Ekonomist Mortgage

Yorum Yaz