maritbet girişmaritbet
‘AVM'lerde TL’ye dönüşte yatırımcıyı ürkütmemek lazım’

‘AVM'lerde TL’ye dönüşte yatırımcıyı ürkütmemek lazım’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7. Boğaziçi Zirvesi’nde yaptığı alışveriş merkezlerinde TL ile kira ödeme çağrısı olumlu tepki aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AVM'lerdeki kiralamaların dolar yerine TL üzerinden yapılması çağrısına AVM sektörünün önde gelen isimlerinden destek geldi. Konuyla ilgili Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü ve Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel Emlaktasondakika.com'a özel açıklamalarda bulundu. 

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü: 

“Şuanda böyle bir çalışma söz konusu. Bunu nasıl çözebiliriz bilmiyorum ama devletin böyle bir çözümü olabilir. Perakendenin gelişmesinde en büyük katkıyı yabancı yatırımcı yaptı. Yabancı yatırımcısı buraya döviz ile yatırım yaptı. TL'ye dönüşte yatırımcıyı ürkütmemek lazım” dedi.

'Kur'un gerileme durumu da var 

Son 10 seneye baktığımız zaman son 1 yıl hariç önceki senelerde mağaza sahiplerinin karlı çıktığını belirten Hulusi Belgü;

“Bu kurun gerileme durumu da var. Son 10 seneye baktığım zaman genelde, son 1-1,5 yıl hariç kurlar hep enflasyonun altında artmış. Bilhassa son sene enflasyonun üstüne çıktı. Daha önceki dönemlerde mağaza sahipleri/yatırımcı hep karlı çıktı. 

Önümüzdeki dönemde çalışma yapılacak. AYD Endeksi'ne göre enflasyonun üstünde cirolar arttı. Bu olumlu bir şey. Doların enflasyon üstüne çıkması perakendecileri tedirgin ediyor” dedi. 

Kur sabitleme ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Belgü, “Kur sabitlemesi yapan AVM'ler var. O da ihtiyacı olan yerler için… Kiracının ciro oranı bozuk olan AVM'lerde düşünülebilir. İş yapan, problemi olmayan AVM'lerde kur sabitlemesini tercih edilmez. Herkese vermeniz lazım” şeklinde açıklama yaptı.

AVM'lerden de aynı yaklaşımı bekliyoruz

AVM kiralarında TL'ye dönülmesini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çağrısının perakende sektörüne soluk getireceğini söyleyen Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise “TL'ye sabitlenecek AVM kiralarında üst sınırın Ocak 2015'teki 2,30 TL'lik dolar kuru olmalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AVM'lerde kiraların TL'ye çevrilmesi için yasal düzenleme yapılabileceğinin sinyalini vermesini son derece olumlu bulduklarını anlatan Öncel, Hükümet'in dolar ihtiyacını minimuma indirme hamlelerini de umut verici bulduklarını bildirdi.

Açıklamaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Öncel, şunları söyledi:
 
“Daha önce de açıkladığımız gibi bizim amacımız sadece mağazayı değil çarşıyı da korumak.  Mağazaların faaliyetlerini sürdürmesi, istihdamın ve üretim kanallarının açık olması anlamına geliyor. Perakende, endüstri zincirinin en son ve en hassas halkasını oluşturuyor. Bu halkada yaşanacak olumsuzluklar geriye doğru tüm zincirde bozulmalara neden olacaktır. Yaşanan sıkıntılı süreçte birçok AVM markaların yanında yer alarak döviz kurunda indirime gittiler. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Bu zor dönemde diğer AVM'lerden de aynı yaklaşımı bekliyoruz. İki yıl süreyle 2015 yılbaşındaki dolar kuru olan 2,30 TL'ye dönülmesi markalarımızı rahatlatacaktır. Bunun ivedilikle 1 Aralık'ta düzenlenecek faturalara yansıtılmasını bekliyoruz. Çünkü kaybedecek bir dakikamız bile yok.”

Emine Pile/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz