maritbet girişmaritbet
AVM’lerde kişi başına düşen kiralanabilir alanda Ankara İstanbul’u geçti!

AVM’lerde kişi başına düşen kiralanabilir alanda Ankara İstanbul’u geçti!

AVM sektörü önümüzdeki 3 yıl içinde ciddi bir alan artışı bekliyor. Buna göre 2015 yılında kiralanabilir AVM alanı 13 milyon metrekareyi geçecek

Değerlendirme sektörünün önde gelen ismi EVA Gayrimenkul Değerleme ile Türkiye'nin en büyük yerli sermayeli araştırma şirketi Akademetre, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'nin katkılarıyla 2013-2015 Türkiye AVM Potansiyeli Raporu'nu açıkladı. Rapora göre sektörü önümüzdeki 3 yıl içinde ciddi bir alan artışı bekliyor. Buna göre 2015 yılında kiralanabilir AVM alanı 13 milyon metrekareyi geçecek. 2013 yılı için en dikkat çeken noktalardan biri ise, Ankara'nın kişi başına düşen 246 m2 kiralanabilir alan ile İstanbul'u geçmiş olması. Bu rakam İstanbul için 227 m2.

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş. ve Akademetre Research & Planning tarafından alışveriş merkezleri (AVM) sektörünü irdelemek, gerçek birikim ve potansiyeli ortaya koymak, Türkiye'deki potansiyel yatırım bölgelerini tespit etmek ve ihtiyaç duyulan AVM tip ve büyüklüklerini ortaya koymak, sektörün genel fotoğrafını çekmek ve gelecek öngörülerini belirlemek amacı ile yaptığı üçüncü çalışmanın sonucu olan ve Alışveriş Yatırımcıları Derneği (AYD) katkılarıyla hazırlanan Türkiye AVM Potansiyel Raporu 2013-2015 açıklandı.
 
Türkiye'nin AVM Potansiyelinin ve Haritası'nın belirlendiği çalışmada; mevcutta AVM bulunan illerdeki alışveriş merkezleri ziyaret edildi ve incelendi. Çalışmada ayrıca, 2014 sonuna kadar açılması planlandığı tespit edilen inşaat ve proje halindeki 110 alışveriş merkezi de incelendi. 
 
AVM Projelerinin Kiralanabilir Alanları Büyümeye devam ediyor
 
Araştırmada yer alan verilere göre ortalama AVM kiralanabilir alanlarının büyüklüğünün büyümeye devam ettiği görülüyor, İstanbul özelinde de durum aynı.
 
On yıl önce açılan AVM'lerin kiralama alanı büyüklükleri ortalama 30 bin m² büyüklükteyken, 2013 senesinde açılacak AVM ‘lerin ortalama büyüklüğü 40 bin m² lere yaklaşmış durumda. Gelecek projeler dikkate alındığında rakamın 2015 de 41 bin seviyelerine ulaşması bekleniyor.
 
Rapora göre 2015 yılına gelindiğinde kiralanabilir AVM alanı 13 milyon metrekareyi geçecek.
 
 
Tabloda da görüleceği gibi alansal rekabet hiç olmadığı kadar iddialı geliyor. Ancak; 2012 senesinde açılacağını deklere eden birçok AVM açılışını 2013 e ertelendi. Öte yandan mevcut AVM'lerin bazılarının renovasyona girdiğini, bazılarının sistemden çıktığını, sistemden çıkanların bazılarının da geri geldiğini görüyoruz.
 
Örneğin geçen yılda takribi 370 bin m2 zaten faaliyette olan AVM ler kendilerini geliştirerek alanlarını büyüttüler. 
 
Ankara 246 Metrekare Kiralanabilir Alan ile İstanbul'u Geçti
 
Raporda en dikkat çekici ayrıntılardan biri ise 2013 yılında Ankara'nın 246 m2 kiralanabilir alan ile İstanbul'u geçerek birinci sırada yer aldığı. Kişi başı kiralanabilir alan İstanbul'da 227 m2. 3.sırada yer alan Karabük'te ise bu rakam 214 m2 olarak görülüyor.
 
www.evagyd.com
www.akademetre.com
 
EVA Gayrimenkul Değerlendirme Danışmanlık:
 
EVA, 2008 yılında gayrimenkul sektöründe uzun yıllardır çalışan Cansel Turgut Yazıcı ve Özdil Şahin tarafından kurulmuş bir değerleme ve danışmanlık şirketidir. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Lisanslı Değerleme Şirketleri Listesindedir ve  Bankalara değerleme hizmeti verme yetkisi de bulunmaktadır. EVA Değerleme, sektöründe çok itibarlı bir kuruluş olan; İngiltere orijinli Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) tarafından Türkiye'nin ilk “Regulated by RICS” statüsüne getirilmiş  kurumudur. EVA, özel sektör ve kamu kurumları için; her Türlü Gayrimenkulün ve Gayrimenkule Dayalı Hak ve Faydaların Değerleme çalışmaların, Gayrimenkul Sektörü Pazar ve Sektör Analiz Raporları,Gayrimenkul Projeleri  Finansal  Fizibilite ve Yapılabilirlik Analizleri Çalışmaları hazırlamakta, Lokasyon Analizleri , En İyi ve En Verimli Kullanım Etüdü Çalışmaları hizmetleri sunmaktadır. Şirket 2011 senesinde İngiltere'nin en önemli yayın kurumlarından bir olan Euromoney tarafından  Türkiye'nin en iyi değerleme şirketi seçilmiştir.
 
Akademetre:
 
Türkiye'nin yerli sermaye ile kurulu en büyük araştırma şirketlerinden biri olan Akademetre Research & Strategic Planning, yerel kodların yaklaşımıyla tasarlanan araştırma modelleri ile etkinlik alanını ülke dışına çıkararak firma özelliklerine uygun stratejik çözümlerle müşteri ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
 
Akademetre, kalıplaşmış yaklaşımlara son vererek, bilginin daha etkin ve yetkin kullanımına olanak tanımak, yaratıcı ve sonuç odaklı araştırma yöntemleri geliştirmek amacıyla 2000 yılında kurulmuştur. 
 
Akademetre, pazar ve pazarlama araştırmaları başta olmak üzere, genellikle araştırmayı isteyen firmanın pazar ortamını tanımlayabilmesi, pazarın tehditlerini ve fırsatlarını belirleyebilmesi ve rekabet avantajı yaratacak konumları tespit edebilmesini sağlayan verilerin elde edilebilmesini amaçlamaktadır. Bu noktada hangi ürün veya hizmetlerin pazara sunulması gerektiği, pazara ulaşabilmek için hangi kanalların var olduğunun tespiti, hangi niş pazarın seçilmesi gerektiği gibi konuları ortaya çıkarma amacı taşımaktadır. Pazarda hali hazırda faaliyet gösteren rakip firmaların ürün ve özellikleri, bunların hedef tüketicileri ile ilgili davranışları ortaya çıkarmaktadır. Akademetre'nin ortaya koyduğu stratejiler, çok yönlü olarak firmaların pazarla ilgili bütün davranışlarının ayrıntılarıyla ele alındığı planlamalardır.  Bu doğrultuda Türkiye'de etkinlik gösteren ulusal ve uluslar arası şirketlerin çözüm ortağı olarak hizmet verir.
 
Akademik araştırma yöntemlerini yaşama geçirerek, her soruna ilişkin ayrı bir model oluşturan Akademetre, araştırma sonuçlarını sahip olduğu know-how ile karşılaştırılabilmekte ve Türkiye ve bölgesel değerlendirmelerle desteklenmektedir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...