maritbet girişmaritbet
AVM’ler düğün salonu veya dershane oluyor!

AVM’ler düğün salonu veya dershane oluyor!

Her geçen gün artan alışveriş merkezi sayısı, daha önce açılmış olanların fonksiyon yitirmesine neden oluyor. Bu sebepten dolayı AVM’ler düğün salonu veya dershane olarak kullanılıyor

 

İstanbul'da bulunan AVM'lerin 18 tanesi fonksiyonunu yitirirken, 500 milyon dolarlık yatırım ekonomiye geri kazandırılmayı bekliyor.

Türkiye'de son yıllarda artan AVM'lerin sayısı, perakende sektörünün hareketlendiği yönünde görüşleri destekler gibi olsa da, gerçek göründüğü gibi değil. Türkiye'de bulunan 290 adet AVM'nin pek çoğu fonksiyonunu yitirmek üzere. Sadece İstanbul'da 18 adet AVM işlevini yitirirken, bir çok mal sahibi hedefinden şaşan alışveriş merkezlerini, dershane veya düğün salonuna dönüştürmeye başladı. Bu dönüşümler, en az 25 milyon dolara mal olan alışveriş merkezlerinin, toplamda 500 milyon dolarlık bir yatırımın zarara uğraması anlamına geliyor. Büyükçekmece, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Kurtköy, Pendik, Bahçeşehir, Başakşehir bölgesinde toplanan AVM'ler, yanlış lokasyon seçimi, yanlış dağılım, senkronizasyon sorunu gibi nedenlerle zaman içerisinde işlevini yitiriyorlar. Büyükçekmece'de bulunan Uyum Çarşı  ve Başakşehir Metronom alışveriş merkezleri, üst katlarında dershane hizmeti veriyorlar. Ankara Ümitköy'de bulunan Minesera Alışveriş Merkezi ise fonksiyonunu yitirerek perakende sektörü yerine düğün salonu olarak hizmet vermeye başladı. Bu sayının daha da artacağından endişe eden gayrimenkul değerleme uzmanları, yoğunluğun yaşandığı bölgeler haricinde İstanbul'da hala ihtiyacın devam ettiğini de söylüyorlar. İstanbul'da en çok Kağıthane, Beyoğlu, Ataşehir, Sancaktepe, Sultangazi, Sarıyer gibi ilçelerde AVM eksikliği bulunuyor.

33 İL HENÜZ AVM İLE TANIŞMADI!

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, AVM yoğunluğunun büyük şehirlerde yaşandığının, henüz 33 ilde daha AVM açılmadığının altını çiziyor. Türkiye'de AVM sayısının 2014 sonuna kadar 347 olmasını beklediklerini söyleyen Yazıcı, “Yıl sonunda 1.742 milyon metrekarelik alanın pazara girmesini bekliyoruz.”diye konuştu. Fonksiyonunu yitiren AVM'lerin ekonomiye geri kazandırılması gerektiğini söyleyen Turgut, “Bu binalar, ofislere, okullara dönüştürülebilir. Bunun için imar düzenlenmesi yapılması gerekiyor. Fonksiyonunu yitiren AVM'ler arasında bazıları AVM sayılmamalı.”diye konuştu. Bir yapının AVM olması için 5 bin metrekarenin üzerinde ve en az 15 bağımsız bölümden oluşması ve organize şekilde yönetilmesi gerekiyor.  AVM açarken yatırımcıların toplam üretilen metrekareyle, gelir düzeyine bakması gerektiğini söyleyen Turgut, “AVM açmak için en popüler bölge Anadolu. Ankara'da hala popüleritesini koruyor.”diye konuştu. Avrupa'nın yaşlanması, harcama miktarlarının artmasının Türkiye'yi yatırım anlamında iyi bir pazar haline getirdiğini de söyleyen Cansel Turgut Yazıcı, “En çok AVM yatırımı Hollandalılar tarafından yapılıyor. Vergi avantajlarını da kullanan ülke, yatırımlarda çok dominant davranıyorlar.”diye konuştu.

Habertürk-Yelda Akgün

Yorum Yaz

Benzer Haberler

6. AVM Kütüphanesi Sultangazi'de açıldı
  • 01.01.2021 12:24

6. AVM Kütüphanesi Sultangazi'de açıldı

Edebiyat ve sanat içerikli etkinliklere, söyleşilere, imza günlerine, müzik perf ...

Türkiye'de yenilenebilir enerjide hedef 2040!
  • 23.11.2020 14:36

Türkiye'de yenilenebilir enerjide hedef 2040!

Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilebilir ve nükleer enerjinin payının 2040'ta ...

Faiz indirimi konut projelerine yaradı!
  • 23.11.2020 14:17

Faiz indirimi konut projelerine yaradı!

Konut kredisi faizlerinde pandemi sürecinde gerçekleştirilen indirimle stoklar e ...

Açık hava alışveriş deneyimi Kanyon’da!
  • 12.10.2020 17:00

Açık hava alışveriş deneyimi Kanyon’da!

Kanyon’da açık havada alışveriş deneyimi yenilenen konseptiyle devam ediyor! ...

'AVM'lerin açılış kapanış saatleri ile ilgili öneri!
  • 29.01.2019 09:31

'AVM'lerin açılış kapanış saatleri ile ilgili öneri!

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandö ...

AVM ve markalar TL'de henüz anlaşmaya varamadı
  • 05.10.2018 09:24

AVM ve markalar TL'de henüz anlaşmaya varamadı

Sözleşmelerde TL dönemi getiren tebliğ görüşe açıldı. Ancak AVM ve markalar aras ...