maritbet girişmaritbet
Akasya Acıbadem AVM’ye Meksikalı Kidzania 20 milyon dolara geliyor!

Akasya Acıbadem AVM’ye Meksikalı Kidzania 20 milyon dolara geliyor!

Meksika'dan dünyaya yayılan çocuk eğlence merkezi Kidzania, 20 milyon dolar yatırımla, Akkök Grubu, Yıldız Holding, Sinpaş ve Doğu-Batı Grubu ortaklığı ile İstanbul Acıbadem'de yapılan Akasya Alışveriş merkezinde eylül ayında açılacak. Dubai'de bir basın toplantısı ile tanıtılan çocuk eğlence merkezi 8 bin metrekarelik alana sahip olacak, 450 kişilik istihdam sağlayacak. Akkök İcra Kurulu Üyesi Raif Ali Dinçkök, eğlence merkezinin çok sayıda sponsor ile işbirliğine imkan tanıdığını bildirdi. Bu

Çocuk eğlence merkezi Kidzania, 20 milyon dolar yatırımla Eylül ayında Akkök Grubu, Yıldız Holding, Sinpaş ve Doğu-Batı Grubu ortaklığı ile kurulan Akasya Alışveriş merkezinde açılacak. 8 bin metrekarelik alana sahip olacak çocuk eğlence merkezinin en önemli özelliği, çok sayıda sponsor ile işbirliğine imkan sağlayan bir yapıda olması. Bu konseptte Kidzania Türkiye'nin bankacılıktan lojistiğe ve gıdaya yaklaşık 50 marka ile işbirliği yapması planlanıyor. 

Kidzania 1996 yılında çocuk nüfusunun en çok olduğu ülkelerden Meksika'da oluşturulan bir konsept. Çocuklara "Büyüyünce ne olacaksın" diye sormak yerine, "Şu an büyük olsaydın ne iş yapmak isterdin" diye soruluyor ve çocuğun verdiği yanıtı hemen deneyimlemesine imkan sağlanıyor. Çocuklar, bu özel dünyada örneğin bir benzin istasyonunda ya da itfaiyede ve havayolu şirketinde çalışıp para kazanabilecek, bu parayı bankaya yatırabilecek ya da bir güzellik merkezinde ya da restoranda harcayabilecek. Konseptin sürdürülebilirliğinin ardında işte bu yapı bulunuyor. 
 
Kidzania, sponsorluk anlaşmaları yaparak bu markaları çocukların deneyimlemesine imkan sağlıyor. Kidzania'yı tanıtmak için Dubai'de yapılan basın toplantısında Akkök İcra Kurulu Üyesi Raif Ali Dinçkök, Türkiye'de birçok marka ile görüşmeler halinde olduklarını, markaların konsepte bakışının çok olumlu olduğunu söyledi. Dinçkök, 20 milyon dolarlık yatırımın yüzde 30'unun, yatırım tamamlandıktan sonra bu sponsorluk anlaşmaları ile elde edilmesinin planlandığım söyledi. 
 
'Edutainment' yayılıyor 
 
Kidzania, bugün 8 ülke ve 11 şehirde bulunuyor. Kidzania Türkiye'de ise 67 aktivite alanında 90 aktivite planlanıyor. Çocukların para kazanıp para harcamayı öğrendiği konseptte girişte tek bir ödeme yapılıyor. Dinçkök, ödeme miktarının Türkiye için 40 TL civarında olmasının planlandığını söyledi. Edutainment (eğlendirirken eğitme) kavramının önemli temsilcilerinden Kidzania, 4-14 yaş aralığına hizmet verecek. Bir çocuğun yaklaşık 4-5 saat zaman geçirebileceği eğlence merkezinde 8 yaşın üzerinde çocuklar aileleri olmadan kalabilecek. Bu, Akasya Alışveriş Merkezi'ne de önemli bir sinerji sağlayacak. Markanın Türkiye haklarını 300 bin dolara aldıklarını söyleyen Dinçkök, "Akasya'yı farklılaştıran önemli özelliklerden biri Kidzania olacak" dedi. 
 
Çocukları mali okur yazar haline getiren konsept ayrıca meslek seçimi açısından da çocuklara önemli bir deneyimleme imkanı sunuyor. Kidzania Genel Müdürü Lara Sayınsoy Dorner, bilet gelirlerinin yüzde 5'inin sosyal sorumluluk projelerine harcanacağını belirtti. Kidzania Türkiye'de çocukların antrenör ve futbol oyuncusu olma imkanı da bulacağını anlatan Doğu-Batı Grubu Proje Koordinatörü Meral Kaneti Molinas ise Türkiye'de deprem simulasyonu yapılacağını söyledi. 
 
Dubai'de yapılan basın toplantısına Kidzania Türkiye Genel Müdürü Lara Sayınsoy Dorner, (solda) Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme AŞ Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Raif Ali Dinçkök, Doğu-Batı Grubu Proje Koordinatörü Meral Kaneti Molinas katıldı. 
 
Pazarlamada 'çocuklara' dokunmak
 
Kidzaina'da çocuklar bir bankaya ilk kez para yatırıyor, bir havayolu firmasının uçağını ilk kez uçuruyor, bir taşıma firmasında çalışıp, bir restoranda ilk kez kendi parasını verip alışveriş yapıyor. Dünya sanal ama tüm bu markalar gerçek. Konseptin sadece bilet gelirine bağlı kalmadan sürdürülebilir hale gelmesi işte bu markalarla yapılan anlaşmalarla sağlanıyor. Örneğin bir hastane markası, sponsor olup orada bir minik hastane kurabiliyor. Bu hastanede çocuklar örneğin doktor olarak çalışabiliyor. Bu çocuklara marka örneğin ailelerinin kullanabileceği bir indirim ya da kampanya sunabiliyor. 
 
Çocuklar çalışıp 'kidzos' kazanacak, isterse bankaya yatıracak 
 
• Kidzania'ya gelen çocuklar bir ülkeye giriş yapar gibi bir biletle içeri giriyor. Eğlence merkezinin içinde, dev bir uçak bulunuyor. Çocuklar bu uçakta hostes ve pilot olabiliyor. 
• Seçilen işlerde çalışıp para kazanabilen çocuklar Kidzania'ya özel para birimi Kidzos kazanıyor. Bu Kidzos'lar çocuk dünyasındaki bankaya yatırılıp faiz alınabiliyor.
• Eğlence merkezinde daha çok gençler ve üniversite öğrencileri istihdam ediliyor. Bu gençler, çocuklara hangi meslekleri yapmak istediklerini seçerken ve eğitim alırken yardımcı oluyor. Türkiye'de istihdamın yaklaşık 450 kişi olması planlanıyor.
 
Özlem Ermiş Beyhan/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ülker satmaktan vazgeçti, Getir ''Şok''a girdi!
  • 15.03.2022 17:18

Ülker satmaktan vazgeçti, Getir ''Şok''a girdi!

Yıldız Holding'in Şok Marketler'deki azınlık payları Getir'e geçmeyecek. Şok'un ...

Sinpaş Koru Aura Basın Lansmanı
  • 24.01.2022 16:48

Sinpaş Koru Aura Basın Lansmanı

Sinpaş, Çekmeköy'de hayata geçireceği Koru Aura projesinin lansmanını gerçekleşt ...

Türk gayrimenkul yatırımcıları Dubai’de yatırım turuna çıktı
  • 18.01.2022 16:37

Türk gayrimenkul yatırımcıları Dubai’de yatırım turuna çıktı

Türkiye’de yabancı yatırımcılara vatandaşlık hakkı tanındığı gibi, yurt dışında ...

Akbatı ve Akasya Acıbadem'in enerjisi Sakarya Elektrik'ten!
  • 04.12.2021 12:29

Akbatı ve Akasya Acıbadem'in enerjisi Sakarya Elektrik'ten!

Akiş GYO, Akbatı AVM ve Akasya Acıbadem AVM'nin enerji tedariği için Sakarya Ele ...

Dubai'de dünyanın en büyük dönme dolabı
  • 25.08.2021 11:08

Dubai'de dünyanın en büyük dönme dolabı

Dünyanın en büyük dönme dolabı Birleşik Arap Emirlikleri’nin ticaret merkezi Dub ...