maritbet girişmaritbet
SALİM TAŞÇI'DAN UYARI!

SALİM TAŞÇI'DAN UYARI!

Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Emlak Sektör Kurul Başkanı Salim Taşçı, 20 dönümün altındaki arazilerde hissesi bulunanları uyardı.

Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Emlak Sektör Kurul Başkanı Salim Taşçı, 20 dönümün altındaki arazilerde hissesi bulunanları uyardı.

TAŞÇI'NIN KONU İLE İLGİLİ YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

Taşçı, "Eğer almış olduğunuz arazi 19 bin 999 m2 içerisinde ise, sizde örneğin bin m2'lik bir hissenin maliki olarak bunu satmaya kalktınız. Kanunun 8'inci maddesi dur diyor: ‘Sen hisseni ancak paydaş olduğun hisse sahiplerinden birisine satabilirsin. Bu arazide hissesi olmayan dışarıdan bir alıcıya satamazsın' diyor" dedi.

Taşçı, 9 Şubat 2007 tarihli 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 8'nci maddesinin Büyükşehirlerde 20 dönümün altındaki, arazilerde hissesi olanları mağdur ettiğini ileri sürdü. Taşçı, "Eğer almış olduğunuz arazi 19 bin 999 m2 içerisinde ise, sizde farzı misal bin m2'lik bir hissenin maliki olarak satmaya kalktınız. Kanunun 8'nci maddesi dur diyor: ‘Sen hisseni ancak paydaş olduğun hisse sahiplerinden birisine satabilirsin. Bu arazide hissesi olmayan dışarıdan bir alıcıya satamazsın' diyor" şeklinde konuştu.

Bu durumda, hisse sahiplerinin hisselerini birisine satmak mecburiyeti doğduğunda m2'si gerçek değeri 100 TL olan yere "ben 50 TL veriyorum" denildiğinde burayı kelepir fiyatına satmak zorunda kaldığını söyleyen Taşçı, "Sizin burayı dışarıdan bir kişiye 150 TL'ye satmanız mümkün olmamaktadır. 8'nci madde kalın çizgilerle set çekmektedir. ‘Bölünmez büyüklükteki tarım arazilerinin mirasa konu olmaları ve üzerlerinde her ne şekilde gerçekleşmiş olursa olsun birlikte mülkiyetin mevcut olması durumunda, bu araziler ifraz (ayırma) edilemez, payları üçüncü şahıslara satılamaz, devredilemez veya rehnidilemez.' İşte bu 8'nci madde vatandaşın elini, kolunu bağlamaktadır. Hissesini değerinin altında satmasından başka çaresi kalmamaktadır.Kanun koyucu köylerde tarım arazilerini koruyayım derken, büyük şehirlerdeki gelişimi şehrin değişik arterlere kaymasını önlemektedir. Büyükşehirlerde, ilçe belediyelerin ve ana kent büyükşehir belediyelerinin köyleri mahalle statüsüne almasının hiçbir anlamı kalmamaktadır" dedi.

"VATANDAŞIN ARAZİSİNİ UCUZA SATMAK MECBURİYETİ KANUNLARIN RUHUNA UYGUN DÜŞMEMEKTEDİR"

Taşçı, Anayasanın 36. maddesinde "Herkes mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar ancak kamu yararı amacıyla sınırlanabilir?" denildiğini, yine Medeni Kanunun 683. maddesinde, "Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içerisinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir" diye kesin hüküm bulunduğunu ve Medeni Kanunun 688. maddesinde ise "Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehin edilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirebilir" ifadelerinin yer aldığını söyledi. Taşçı, "Gerek Anayasanın 36. maddesi ve gerekse medeni kanunun, 683-688'inci maddeleri açık hüküm ifade etmelerine rağmen, vatandaşı mağdur eden 20 dönüm altındaki arazilerde hissesi olanların, dışarıdan bir kimseye satışını önleyen, 5403 sayılı, 8'inci madde hükmünde yeni düzenleme yapılmasıyla ve Anayasanın 36'ncı, Medeni Kanunun 683-688'nci maddelerinde açık hükümlere uyarak, mağduriyetlerin önlenmesi zorunlu bir hale gelmiştir. Vatandaşın arazisini ucuza satmak mecburiyeti kanunların ruhuna uygun düşmemektedir" dedi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 17. maddesinde de açık hükmün bulunduğunu söyleyen Taşçı, Bildirgede "Herkesin, tek başına ya da başkalarıyla birlikte mülkiyet hakkı vardır. Kimse keyfi olarak mülkiyetinden yoksun bırakılamaz" hükmünün yer aldığını ifade etti.

Taşçı, vatandaş hisseli arazisini dışarıdan bir başkasına satamadığı gibi, rehin, ipotek vs.hakkından da mahrum edildiğini söyleyerek, acilen 5403 sayılı Kanunda yer alan 8'inci maddenin değiştirilmesini veya ıslah edilerek binlerce vatandaşın mağduriyetine son verilmesini istedi.

ANKA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Araziler yapay zeka destekli sistemle izlenecek
  • 19.12.2023 13:49

Araziler yapay zeka destekli sistemle izlenecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, arazi örtüsünün mevcut durumun ...

Arazi sanatçısı Saype'den deprem bölgesinde anlamlı çalışma
  • 16.10.2023 16:36

Arazi sanatçısı Saype'den deprem bölgesinde anlamlı çalışma

"Saype" adıyla tanınan arazi sanatçısı Guillaume Legros, Hatay'da depremin ardın ...

Bizim Evler 10'da çalışmalar son sürat devam ediyor!
  • 28.05.2022 20:08

Bizim Evler 10'da çalışmalar son sürat devam ediyor!

51 bin 320 metrekarelik alanda hayata geçirilecek Bizim Evler 10 projesinde 6 bl ...

Florya Emlak Konut Evleri havadan görüntülendi!
  • 14.12.2020 15:56

Florya Emlak Konut Evleri havadan görüntülendi!

Emlak Konut GYO tarafından Florya'da hayata geçirilen Emlak Konut Florya Evleri ...

TOGG fabrikası inşa süreci devam ediyor
  • 24.09.2020 10:38

TOGG fabrikası inşa süreci devam ediyor

TOGG, Gemlik'de inşa edilen fabrikasında inşaat süreci ile ilgili kamuoyunu bilg ...

"Denizin dibinden inci çıkarmak isteyen vurgun yemeyi göze almalıdır"
  • 18.07.2020 22:33

"Denizin dibinden inci çıkarmak isteyen vurgun yemeyi göze almalıdır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa’da 2 yıl sonra tamamlandığında 5 bin k ...