Mütekabiliyet ve 2B, Meclis'e geliyor

Mütekabiliyet ve 2B, Meclis'e geliyor

Merakla beklenen orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışı ve orman köylülerinin kalkındırılmasını düzenleyen 2-B ile yabancılara konut satışının kapısını açacak mütekabiliyet (karşılıklılık) şartının kaldırılması çalışmasında sona gelindi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye'nin çalışmaları tamamlanırken, her iki düzenleme için Meclis süreci başlıyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 14 Kasım'da yapacağı toplantı ile taslaklara son şeklini verecek.

Hazırlanan yasa taslaklarının ay sonuna kadar Meclis'e sunulması planlanıyor. Babacan'ın son noktayı koymayı planladığı toplantı daha önce planlanmasına rağmen Van'da meydana gelen deprem sebebiyle bayram sonrasına ertelenmişti. Önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda Milli Emlak, Tapu ve Kadastro ile Mekansal Planlama bürokratları yer alacak. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katılacak.

Mütekabiliyet şartının kaldırılmasıyla yabancılara 1 milyon konut satışının önünün açılması bekleniyor. Kadastrosu tamamlanan 2-B arazileri için takdir edilen, devletin kasasına girecek bedel 26 milyar lira olarak hesaplandı.

Kadastro ve güncelleme çalışması tamamlanan alan 161 bin 120 hektar olarak belirlenmesine rağmen son yapılan eklemelerle birlikte rakam 174 bin hektara kadar çıktı. Satış işlemleri tamamlandıktan sonra kentsel dönüşüm çalışması başlatılacak. 81 ildeki valilik ve taşra teşkilatlarına kentsel dönüşümle ilgili talimat verildi.

Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

47 ilde 405 arsa açık artırmayla satılıyor
  • 15.09.2026 13:51

47 ilde 405 arsa açık artırmayla satılıyor

TOKİ, 47 İlde 405 arsayı açık artırma yöntemiyle satacak. ...

Arsa yatırımında yeni dönem
  • 03.09.2026 15:21

Arsa yatırımında yeni dönem

Türkiye'de arsa ve arazi yatırımları, gayrimenkul piyasasının önemli yatırım alt ...

TOKİ, 49 İlde 737 arsayı açık artırmayla satacak
  • 28.07.2026 10:03

TOKİ, 49 İlde 737 arsayı açık artırmayla satacak

TOKİ, Ağustos ayında 737 arsayı açık artırma yöntemiyle satacak. ...

Azimut Portföy, Mesa ve Quvars Invest’den stratejik iş birliği
  • 23.07.2026 15:40

Azimut Portföy, Mesa ve Quvars Invest’den stratejik iş birliği

Azimut Portföy, Mesa ve Quvars Invest; gayrimenkul yatırımlarının finansmanından ...

Arsa yatırımcısı İstanbul dışına çıkıyor
  • 20.07.2026 11:59

Arsa yatırımcısı İstanbul dışına çıkıyor

İstanbul'daki arsa fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıyı komşu illere yöneltti. Ar ...

Kiler GYO Pendik'te 426,8 Milyon TL’ye arsa satın aldı
  • 07.07.2026 10:26

Kiler GYO Pendik'te 426,8 Milyon TL’ye arsa satın aldı

Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Pendik Dolayoba'da İLBANK ile yürüttüğü gel ...