maritbet girişmaritbet
Mehdi Eker: Arazi hasılatı 62 milyar dolar!

Mehdi Eker: Arazi hasılatı 62 milyar dolar!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin 9 yıl önce 24 milyon dekar alandaki tarım üretiminden 23 milyar dolar hasıla elde ederken bugün üretim ve verimlilikte sağlanan artışla aynı miktardaki araziden 62 milyar dolar hasıla elde eder hale geldiğini söyledi

 

Bakan Eker, Manisa'nın Akhisar ilçesinde Keskinoğlu Şirketler Grubu tarafından kurulan pastörize yumurta tesisi ve soğuk hava deposunun açılışına katıldı. Burada yaptığı konuşmada Türkiye'de kanatlı hayvan sektörünün önemli bir yere sahip bulunduğunu, 4,5 milyar dolarlık ciroya sahip sektörün, milyon civarında kişiye istihdam sağladığını bildirdi. Sektörün, tarım üretiminin çok kısa bir şekilde nitelikli ve katma değeri yüksek bir ürüne dönüştüğü faaliyet alanı olduğunu aktaran Eker, “Kanatlı hayvan, hem ucuz hem tüketici tercihi ve tüketim kolaylığı hem de kıymetli bir protein olması açısından hızla büyüyen bir sektör. Bizim uygulamadığımız politikalarla, desteklerle Türkiye'de kanatlı eti üretimi, 700 bin tondan 1,6 milyon tona ulaşmış durumda; yani son 9 yıl içerisinde yüzde 120'lik bir artış söz konusu. Cumhuriyetin 100. yılı vizyonumuz ve bakanlığımızın hedefleri açısından 2 milyon 750 bin tona ulaşmasını planlıyor ve öngörüyoruz.” dedi.
 
Sektörün önemli bir üretim alanı olan yumurtada da benzer bir gelişim kaydedildiğini aktaran Eker, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2009 verilerine göre Türkiye tavuk eti ve yumurta üretiminde 11. sırada. Aslında şu anda bizim hesaplarımıza göre daha iyi düzeye gelmiş durumda, AB ülkeleri arasında ikinci sırada. İşletmelerimiz önemli miktarda artıyor ama daha önemli husus, eskiden bu üretimin hemen hemen tamamı, cüzi bir ihracat dışında içeride tüketiliyordu. Şimdi önemli bir kısmı ihraç edilir hale geldi. Kanatlı eti ve sakatat ihracatımız 9 sene önce 20 bin ton civarındaydı, 2011 yılında 247 bin ton oldu. Bu da 11 kattan daha fazla artış demek. Yumurta ihracatımız 9 sene önce sadece 32 milyon taneydi, 2011'de 3,8 milyar yumurta ihracatı gerçekleştirdik ki burada da çok ciddi bir artış var.” dedi. Bütün bunların, gerek verilen destekler gerekse sektörün bu desteklerden dolayı dünyaya açılmasıyla elde edilen başarı olduğunu belirten Eker, Türkiye'nin tarım alanında genel olarak önemli başarıya imza attığını kaydetti.
 
Tarımın her zaman politik tartışmalara, popülizme çok açık bir alan olduğunu ve gündelik meselelerin zaman zaman uzun vadeli ve ülke çapındaymış gibi yansıtılabildiğini dile getiren Bakan Eker, “Bu alanda yapılanlar başarıdır, bu Türkiye'nin başarısıdır. Çiftçinin, sanayinin, ihracatçının herkesin payı ve katkısı var. Türkiye 9 sene önce 24 milyon hektar arazide tarım yapıyor, 7 milyon insan bu arazileri işliyor, 23 milyar dolar hasıla elde ediyordu. Avrupa'nın 4. ülkesi, dünyada 11. sıradaydı. Türkiye'nin çiftçisi, bugün yine 24 milyon hektarda üretim yapıyor ama hasıla 62 milyar dolar. Üretim ve verimlilik arttı; bununla AB'de üç ülkeyi geçti ve bu alanda birinci büyük ekonomiye sahip ülke haline geldi. Dünyada da önümüzde sadece büyük kıta ülkeleri kaldı. Türkiye tarım sektöründen her gün biraz daha fazla ekonomik katkı alınan ve daha verimli üretim yapan ülke haline geldi. Ülkemizin tarımsal ihracatı da 4 milyar dolardan 15 milyar dolara çıktı. Birkaç sene önce damızlık yumurta ithal ediliyordu. Ankara'da bir tesis açtık bakanlığa ait, Türkiye'nin bütün damızlık yumurta ihtiyacını oradan karşılıyoruz. İki üç senedir bir tane bileyumurta ithal etmek zorunda kalmıyoruz.” diye konuştu.
 
Daha sonra Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Keskinoğlu ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Keskinoğlu, Bakan Eker'e plaket verdi. Ardından Eker ve beraberindekiler, tesisi açarak incelemelerde bulundu.
Focushaber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mısır'la ilk adım ekonomide atılacak!
  • 08.07.2016 09:37

Mısır'la ilk adım ekonomide atılacak!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, “İkili ilişkilerde yumuşama sağlana ...

'Bitki ıslahında son teknoloji kullanılacak'
  • 25.03.2015 14:58

'Bitki ıslahında son teknoloji kullanılacak'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Biyoteknoloji Araştırma Merkezi ile bitki ...

Mehdi Eker, "Yatırım için ilk saldırılan yer, tarım arazileri"
  • 06.12.2014 11:56

Mehdi Eker, "Yatırım için ilk saldırılan yer, tarım arazileri"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yatırım yapmak isteyenlerin gözünü ...

Dünyanın en büyük geofit bahçesi Yalova'da açılıyor
  • 02.04.2014 09:25

Dünyanın en büyük geofit bahçesi Yalova'da açılıyor

Türkiye’nin soğanlı ve yumrulu süs bitkisinden oluşan genetik kaynağın koruma al ...

Yalova'da Türkiye Geofit Bahçesi'nin temel atma töreni yapıldı
  • 21.01.2014 09:42

Yalova'da Türkiye Geofit Bahçesi'nin temel atma töreni yapıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Yalova'da temeli atılan Türkiye Ge ...

Recep Tayyip Erdoğan'dan Van'a AVM yatırımı yapın çağrısı
  • 27.10.2013 14:33

Recep Tayyip Erdoğan'dan Van'a AVM yatırımı yapın çağrısı

Van’ın Dünya zincirine bağlı tek oteli 5 yıldızlı Elite World Van Hotel’in resmi ...