maritbet girişmaritbet
Kocaeli 2B arazilerinde son durum ne?

Kocaeli 2B arazilerinde son durum ne?

Kocaeli'de yer alan 2B arazilerinin durumuyla ilgili açıklama yapıldı

 

Kocaeli'de yer alan 2B arazilerinin durumuyla ilgili açıklama yapıldı. İşte o açıklama;

31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan ve 6831 sayılı Kanununun 2/B maddesi uyarınca Hazine adına orman sınırlarına dışına çıkarılan arazilerin kullanıcılarına satışına ilişkin Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi Ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi İle Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun 26.04.2012 Tarihli ve 28275 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

İlimizde bugüne kadar 6292 sayılı kanun öncesi ve sonrası olmak üzere toplam 11.759 taşınmazda 13.157 kullanıcı tespiti yapılmıştır. Güncelleme listeleri veya kadastro tutanaklarına göre 2/B kullanıcısı olduğu tespit edilen vatandaşlarımızın göstermiş oldukları ilgi sonucu satış ve iade başvuru oranı % 86 olarak gerçekleşmiştir.

2/B kullanıcısı vatandaşlarımızın satın alma başvurularının kabulleri halen Defterdarlığımız İzmit Emlak Müdürlüğü ile Gebze Emlak Müdürlüğü'nde devam etmektedir.

Bilindiği üzere başvuru süreleri, 6292 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Kadastro Müdürlüğü tarafından güncelleme listeleri veya Kadastrosu yapılan ve kesinleşen alanlar için Bakanlar Kurulunun 2012/4146 sayılı kararıyla bir ay uzatılmıştır. Bu tarih de 26 Şubat 2013 tarihine denk gelmektedir.

Başvuru süresi 26 Şubat 2013 tarihinde sona eren mahalle ve köy muhtarlıklarına haklarını kaybetmemeleri açısından son bir duyuru daha yapılmıştır. Basın duyurumuza ekli listedeki mahalle ve köylerde 2/B taşınmazı kullanıcı olup, halen başvuruda bulunmayan vatandaşlarımızın haklarını kaybetmemeleri için 26 Şubat 2013 tarihine kadar mutlaka başvuru yapmaları gerekmektedir.

Kullanıcıların, son başvuru tarihine kadar başvuruda bulunmamaları halinde kendilerine tanınan doğrudan satış hakkı düşecek ve taşınmazlar ihale yoluyla başkalarına satılabilecektir. Bu durumda daha önce alınmış ecrimisiller iade edilmeyeceği gibi alınmayan ecrimisillerin de tahsili yoluna gidilecektir.                      

2/B kullanıcılarının satış bedellerine mahsup edilmek üzere ilimizdeki tüm ilçe sınırları içindeki mahalle ve köylerde bulunan araziler için 2.000 TL başvuru bedeli alınmaktaydı. 09.02.2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 351 Sıra numaralı Milli Emlak Genel Tebliği'ne göre “30/1/2013 tarihli ve 6412 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile Kanunun 6 ncı maddesinin beşinci fıkrasına eklenen hükmün yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru sahiplerinden tahsil edilen başvuru bedelleri; peşin satışlarda satış bedelinden, taksitli satışlarda peşinat bedelinden ve kalan taksitlerden mahsup edilecektir. Ancak hak sahiplerinden varsa başvuru tarihi itibariyle son beş yıl için tahsil edilen ecrimisil bedelleri satış bedelinden öncelikle düşülecektir. Kanunun anılan hükmünün yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru bedeli yatırmadan yapılan başvurular ile bundan sonra yapılacak başvurular başvuru bedeli alınmaksızın geçerli kabul edilecektir. Daha önce tahsil edilen başvuru bedellerinin taşınmazın satış bedelinden fazla olması durumunda aradaki fark, ferağ işleminin gerçekleştirilmesinden itibaren ilgilinin başvurusu üzerine otuz gün içinde iade edilecektir.” Denilerek Tebliğ yayımını izleyen tarihten itibaren BAŞVURU BEDELİ ALINMAYACAĞI” belirtilmiştir.

Şimdiye kadar alınmış olan başvuru bedelleri, hak sahiplerinin 2/B taşınmazını peşin alması durumunda satış bedelinden, taksitli alınması halinde ise peşinat bedelinden mahsup edilecektir. Böylece başvuru bedeli ödeyen vatandaşlarımızın herhangi bir hak kaybı söz konusu olmayacaktır.

Ayrıca söz konusu tebliğde “Hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli; taşınmazın yüzölçümünün dört yüz metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde ellisi, fazlası için rayiç bedelin yüzde yetmişi üzerinden hesaplanarak belirlenecektir. Birden fazla taşınmazda hak sahibi olunması halinde yüzde elli satış bedeli hesaplaması, hak sahibinin tercih edeceği sadece bir taşınmaz için uygulanacaktır. Bir taşınmazdaki hak sahipliğinin devredilmesi halinde yüzde elli satış bedeli hesaplaması, taşınmazın sadece dört yüz metrekaresi için ve hak sahiplerinin taşınmazdaki hisselerine oranlanarak yapılacaktır.” Denilmektedir. Anılan tebliğ hükümlerine göre hak sahipleri kendilerinin belirleyecekleri sadece bir taşınmazın 400 m2' alan için %50 diğer alanlar için rayiç bedelin %30'u oranında indirim sağlanmaktadır.  Bununla birlikte satış bedelinin peşin ödemesi durumunda %20, en az yarısının ödenmesi durumunda da %10 indirim uygulanacaktır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor
  • 19.04.2023 14:37

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem ...

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu
  • 19.04.2022 15:17

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli'nin İzmit ilç ...

Bakan Kurum, Gebze Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulundu
  • 19.04.2022 12:55

Bakan Kurum, Gebze Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bazı ziyaretlerde bul ...

Kocaeli Büyükderbent Tren İstasyonu açıldı!
  • 11.03.2022 17:28

Kocaeli Büyükderbent Tren İstasyonu açıldı!

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan ve çalışmalar dolayısıyla bir süredir kapa ...

Kocaeli'de, yatay mimari konseptinde yeni konutlar inşa edilecek!
  • 20.11.2021 10:02

Kocaeli'de, yatay mimari konseptinde yeni konutlar inşa edilecek!

Kocaeli'de çarpık kentleşmenin olduğu mahallede yatay mimarili konutlar yapılaca ...