maritbet girişmaritbet
Adnan Keskin: Rant amaçlı kurulan OSB'ler var!

Adnan Keskin: Rant amaçlı kurulan OSB'ler var!

OSİAD Başkanı Adnan Keskin yaptığı açıklamada Türkiye'de sanayinin yoğun olduğu yerlerde arsaların metrekare fiyatları 1.000-2.000 dolar arasında değiştiğini söyledi. Keskin, Bu durumda OSB'lerin üretim amaçlı değil, rant amaçlı kurulduğunu dile getirdi

 

OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Adnan Keskin, Türkiye'de sanayinin yoğun olduğu yerlerde arsaların metrekare fiyatlarının 1.000-2.000 dolar arasında değiştiğini belirterek, bu durumun, OSB'lerin üretim amaçlı değil, rant amaçlı kurulmalarının bir göstergesi olduğunu söyledi. 
 
Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, OSB Uygulama Yönetmeliği'ne göre bir yerde yeni OSB kurulabilmesi için o ildeki mevcut OSB'lerin yüzde 75'nin dolu olması gerektiğini hatırlattı.
 
İhtisas OSB'lerin söz konusu uygulamanın dışında olduğuna işaret eden Keskin, ''Bu durumda, karma OSB açamazsınız ama ihtisas OSB açabilirsiniz. Bazı kişiler, şirketin kuruluş maddesinin içine 'makine-teçhizat yapabilirim' maddesini koyuyor. 'Makine-teçhizat ihtisas OSB'si kuralım' diyor ve yasayı bu şekilde çiğniyor'' dedi. 
 
OSB'lerin, üretimin yapıldığı yerler olarak planlanması gerektiğini anlatan Keskin, Türkiye'de özellikle sanayinin yoğun olduğu yerlerde arsaların metrekare fiyatlarının 1.000-2.000 dolar arasında değiştiğini kaydetti. 
 
Bu durumun, OSB'lerin üretim amaçlı değil, rant amaçlı kurulmalarının bir göstergesi olduğunu dile getiren Keskin, kendilerinin Anadolu OSB'de metrekaresi 75 lira bedelle arsa tahsisi yaptıklarını belirtti. 
 
Keskin, ''Biz, OSİAD olarak üretimin rant ekonomisinden geçmediğini, üretim ekonomisinden geçtiğini bilen kurum ve kuruluşlara sahibiz. O nedenle neye mal ettiysek o fiyattan yatırımcımızın beğenisine sunuyoruz'' diye konuştu. 
 
Bazı bölgelerde OSB'lerde yeni genişleme alanları sağlanarak, hem yönetim kurullarının kendi yönetimlerini sağlamlaştırdıklarına hem de OSB kurulmasını bir rant ekonomisine dönüştürdüklerine işaret eden Keskin, ''OSB'lerde asla ve asla rant politikaları güdülmemelidir. Biz ihtisas OSB'lerin kurulmasına kesinlikle karşı değiliz ama bu OSB'ler gerçek anlamda ihtisas OSB'ler olmalıdır. Bu konuların çok iyi masaya yatırılması lazım'' değerlendirmesinde bulundu.
 
''Belli ölçekteki işletmelere OSB zorunlu kılınmalı'' 
     
Sanayici olarak OSB yatırımı yapılan bölgelerin ''kalkınmada öncelikli bölgeler'' kapsamına alınması gerektiğini düşündüklerini kaydeden Keskin, bir ilin çeşitli yerlerinde ayrı ayrı yapılan fabrikaların OSB çatısı altına girmesi durumunda kayıt dışı istihdamın önlenebileceğini söyledi. 
 
Keskin, OSB'ler sayesinde iş sağlığı ve iş güvenliği gibi konulara çok daha fazla dikkat edileceğine dikkati çekerek, OSB modelinin vergi gelirleri açısından da kamuya önemli katkı sağlayacağını ifade etti. 
 
Belli ölçekteki işletmelerin OSB'ler içinde faaliyet göstermesinin mecbur kılınması gerektiğine inandıklarını belirten Keskin, OSB'lerin çevreye duyarlılık açısından da önemli yapılanmalar olduğuna vurgu yaptı. 
 
Keskin, OSB'lerde enerji kullanımının daha ekonomik olacağına işaret ederek, değişik yerlerde milyon dolarlara varan maliyetlerle arıtma tesisi yapmak yerine OSB'lerde tüm alanın arıtmasının tek bir tesisten yapıldığını, bunun da ülke ekonomisine katkısının oldukça büyük olduğunu sözlerine ekledi. 
     
Erdal Çelikel - Zülal Eser/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye’nin 65. yat limanı Gazipaşa’da açıldı
  • 11.11.2025 18:00

Türkiye’nin 65. yat limanı Gazipaşa’da açıldı

208 yat kapasiteli Gazipaşa Yat Limanı Türkiye’nin 65. yat limanı olarak hizmete ...

Sığınak yönetmeliği güncellendi
  • 07.11.2025 11:39

Sığınak yönetmeliği güncellendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 ay süren çalışmalar kapsamın ...

“Ev Sahibi Türkiye” reklam filmi yayında!
  • 24.10.2025 15:54

“Ev Sahibi Türkiye” reklam filmi yayında!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erd ...

Türkiye İMSAD’dan Dünya Konut Günü açıklaması
  • 03.10.2025 14:16

Türkiye İMSAD’dan Dünya Konut Günü açıklaması

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, 6 Ekim Dünya Konut Günü d ...

Tarihi Hicaz Demiryolu yeniden canlanıyor
  • 25.09.2025 15:12

Tarihi Hicaz Demiryolu yeniden canlanıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Suriye-Ürdün Ulaştırma ...