maritbet girişmaritbet
2B’den gelen 14.8 milyar TL doğru kentsel dönüşüme!

2B’den gelen 14.8 milyar TL doğru kentsel dönüşüme!

Yaptıkları çalışmalarda 2B arazilerinde ortalama metrekare başına fiyatın 8.5 TL olduğunu belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Peşin ödenirse yüzde 56 üzerinden ödenirse o zaman da 14.8 milyar TL’lik gelir söz konusu” dedi

 

Yaptıkları çalışmalarda 2B arazilerinde ortalama metrekare başına fiyatın 8.5 TL olduğunu belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Peşin ödenirse yüzde 56 üzerinden ödenirse o zaman da 14.8 milyar TL'lik gelir söz konusu” dedi.
2B alanlarında, Türkiye'nin tamamında ortalama metrekare fiyatının 8.5 lira olduğunu açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bugüne kadar yaptığımız tespitlerde rayiç bedel, 26.5 milyar lira. Bunun yüzde 70'i 18.5 milyar lira. Eğer tamamı peşin ödenirse yaklaşık 14.8 milyar liralık bir gelir söz konusu” dedi.
 
Peşin ödemede indirim
 
Şimşek, 2B'de en çok taşınmazların bulunduğu 12 ilin defterdarlarının da katılımıyla, 2B konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bakan Şimşek konuşmasında, şu bilgileri verdi: “Söz konusu alanlar rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden satılacak, peşin satışlarda da indirim yapılacak. Buranın değeri diyelim ki 100 TL ve 70 TL üzerinden satılacak. Eğer tamamı peşin ödenirse yüzde 20'lik indirim olacak. Yani 100 TL'lik yer 56 TL'ye satılmış olacak. Yok eğer yüzde 50'si peşin verilirse yüzde 10'luk bir indirim söz konusu. Peşin alamayanlara da yine durumuna göre yani mücavir alan içerisinde olup olmadığına bağlı olarak faizsiz 3 ile 4 yıl arasında bir taksitlendirme yapılacak.” 
 
Kentsel dönüşüm
 
Buradan gelecek kaynağın nerede kullanılacağını kanun ile belirlediklerine işaret eden Bakan Şimşek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Burada ayrı bir fon oluşturulmamakla birlikte bunlar kanunla belirlendiği için özel bir gelir. Kanun çerçevesinde dağıtılacak. Şu an itibariyle kanun yüzde 90'a kadar diyor. Bu yüzde 90'ın altını yüzde 90'a kadar mı olduğunu Bakanlar Kurulu belirleyecek. Kentsel dönüşüm ve afet riskinin kalkınmasında ağırlıklı olarak kullanılacak. Ama orman köylüleri de desteklenecek. 2B niteliğinde olan alanların 2 katı kadar da ya orman ıslahı yapılacak ya da yeni ormanlar tesis edilecek” diye konuştu.
 
Metrekareye 8.5 TL
 
Rayiç  bedelin sokaktan sokağa ilçeden ilçeye değişebileceğini belirten Bakan Şimşek, “Rayiç bedellerinin tespiti bir komisyon tarafından yapıldı. Birçok bilgi kaynağına dayanarak yapıldı. Parsel bazında yapıldı. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. En düşük en yüksek fiyatın paylaşılmasının hiçbir anlamı yok ama ortalama fiyat metrekare başına 8.5 TL” dedi.
 
2B'de 6 ay beklemeyin hemen başvuru yapın
 
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerinde hak sahiplerinin, 6 ay beklemeden hemen bu hafta itibarıyla başvurmalarını arzuladıklarını belirterek, “Çünkü biz bir an önce bu süreci başlatmak istiyoruz” dedi. Şimşek, zamanında başvurmazlarsa 2B alanlarındaki kullanıcıların doğrudan satın alma haklarının düşeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Hak sahipleri bu kanunla getirilen büyük bir fırsatı kaçırmış olacaklar.
 
Hatta bazı yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar. Çünkü artık burası Maliye Bakanlığı'na devredilmiş standart bir Hazine mülküne dönüşmüştür. 2B alanlarının satışından elde edilecek gelirler, Türkiye'de afet riskinin azaltılması, orman köylülerinin desteklenmesi, orman alanlarının güçlendirilmesi ya da yeni orman alanlarının yapılmasında kullanılacak. Amacımız vatandaşla olan mülkiyet sorunlarını çözmektir. Çünkü vatandaş, yıllardır orman vasfını kaybetmiş, ama tapusuz olarak kullandığı taşınmazlarda tapu sahibi olacak. Yani birinci konu bu. Yine belki şu türden uygulamalar da olmuştu. Geçmişte tapusu olan alanlar vardır, sonradan Orman Genel Müdürlüğü itiraz etmiştir ve burayı orman diye tapuya tekrar kaydetmiştir. Şimdi biz geçmişte tapusu olanlara da bunları bedelsiz olarak devredeceğiz. Bunun hukuki bir zemine kavuşturulması, vatandaş ve devlet arasındaki davaların son bulması amacımız. Özellikle gecekondu ve kentsel dönüşüm projeleri yapılarak çarpık ve plansız yerleşim alanlarının yeniden düzenlenmesini de biz amaçlıyoruz.
 
Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Arazi sanatçısı Saype'den deprem bölgesinde anlamlı çalışma
  • 16.10.2023 16:36

Arazi sanatçısı Saype'den deprem bölgesinde anlamlı çalışma

"Saype" adıyla tanınan arazi sanatçısı Guillaume Legros, Hatay'da depremin ardın ...

TOKİ 50 ilde 575 arsayı açık artırmayla satacak
  • 17.03.2023 14:14

TOKİ 50 ilde 575 arsayı açık artırmayla satacak

Muhammen bedeli 6 milyar 118 milyon 378 bin 622 lira olan toplam 13 milyon 884 b ...

Trakya'daki arsalara ilgi katlandı, uzmanlar yatırımcıları uyardı!
  • 15.03.2023 12:23

Trakya'daki arsalara ilgi katlandı, uzmanlar yatırımcıları uyardı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Trakya bölgesinde arsalara ilgi yüzd ...

Bakan Kurum'dan arsa ve iş yeri başvuruları hakkında video mesajı
  • 11.10.2022 14:06

Bakan Kurum'dan arsa ve iş yeri başvuruları hakkında video mesajı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabınd ...

TOKİ İlk Evim ve İlk İş Yerim kampanyasının tüm detayları
  • 14.09.2022 16:33

TOKİ İlk Evim ve İlk İş Yerim kampanyasının tüm detayları

TOKİ İlk Evim kampanya başvuru şartları belli oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim D ...

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"
  • 01.08.2022 17:27

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Odi ...