maritbet girişmaritbet
2B'de başvuru yetersiz kalınca süre 3 ay uzadı!

2B'de başvuru yetersiz kalınca süre 3 ay uzadı!

2B’lerde Türkiye genelindeki 450 bin hak sahibinin yeterli sayıda başvuruda bulunmaması nedeniyle süre 3 ay daha uzadı. Bu süre sonunda da başvuru yapmayanları taşınmazları başkasına satılacak

 

Hükümetin büyük gelir beklentisi içinde olduğu ancak yeterli başvuru alamadığı 2B arazilerinde hak sahiplerinin başvuru süresi 3 ay daha uzatıldı. Açıklama Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan gelirken, sürenin bu ayın sonunda dolacağını, ancak süreyi 3 ay daha uzattıklarını duyurdu. Babacan, şimdiye kadar başvuramamış vatandaşlara 3 aylık bir başvuru penceresi açıldığına işaret etti. Bu kararın 450 bin 2B hak sahibinin 300 bininin başvuruda bulunması, bunların da sadece yarısının parasını ödemesi nedeniyle alındığı belirtiliyor.
 
Hak sahipleri bu süre sonunda da başvuruda bulunmazsa taşınmazı kullananlara tanınan doğrudan satış hakkı düşecek ve süre sonunda taşınmaz ihale yoluyla başkasına satılabilecek. Daha önce alınmış ecrimisiller de iade edilmeyecek, ecrimisil alınmamışsa alınacak. Başvurular illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapılacak. Yapılacak başvurulardan ilk etapta ücret talep edilmiyor ancak ilk başvurunun ardından son başvuru tarihine kadar ilgili bankalara ödeme yapılması gerekiyor.
 
Yüzde 44 indirim
Satış bedeli rayiç bedelin yüzde 70'i olacak. Peşin ödemelerde ise yüzde 20 indirim uygulanacak. Yani değeri 100 lira olan taşınmaz peşin ödemelerde 56 liraya satılıyor. Aynı taşınmazın yarısı peşin ödendiğinde yüzde 10 indirim uygulanarak 63 liraya satılıyor. Belediye mücavir alan sınırlarındaki 3 yıl içerisinde 6 eşit taksitle, belediye sınırları dışındaki yerlerde ise 4 yıl içerisinde sekiz eşit taksitle bedelini ödüyorsunuz. Bu taksitli satışlarda faiz oranı uygulanmayacak, harç ve damga vergisi de alınmayacak.
 
Bedel ödemeksizin iade
Geçmişte çeşitli nedenlerle orman sınırları içine alınmış tapulu alanları günümüzde orman sınırları dışına çıkmışsa hiçbir ücret talep edilmeden tapu sahiplerine geri verilecek. Bu sayede mülkiyet uyuşmazlıklarına son verilecek ve varsa konuyla ilgili davalar da sona erecek.
 
2B arazilerinin satışından elde edilecek gelirle, satılan arazinin iki katı kadar orman alanı yetiştirilecek. Buradan gelecek paralarla kentsel dönüşüm projeleri, çarpık ve plansız yerleşimlerin düzenlenmesi, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesinde ve orman köylülerinin desteklenmesi için kullanılacak. 2B arazilerinin satışından elde edilen gelirler genel bütçeye gelir kaydedilmeyecek.
 
 
2B KREDİSİ VERİYOR
Türkiye İş Bankası, 2B yasasına yönelik yeni bir kredi kampanyası hazırladı. Bu kampanya ile banka, peşin ödeme imkânı olmayan hak sahiplerine, aylık yüzde 1.07'den başlayan faiz oranları ve 120 aya uzayan vadelerle kredi kullandıracak. Buna göre, taşınmazın satış bedeli üzerinden yüzde 30 indirimin yanı sıra, hak sahibinin peşin ödeme yapmak istemesi halinde bu tutar üzerinden yüzde 20 ek bir indirim daha yapılacak.
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!
  • 09.05.2015 16:41

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, GYODER'in Balıkesir'de gerçekleştirdiği 7. Geli ...

Ali Babacan MIPIM'de Türk firmaların standlarını dolaştı!
  • 14.03.2013 17:28

Ali Babacan MIPIM'de Türk firmaların standlarını dolaştı!

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fransa'da gerçekleştirilen MIP ...

2B’de sona gelindi
  • 13.02.2012 16:21

2B’de sona gelindi

TBMM’ye sunulan 2B arazi çalışmalarında sonuca varıldı ...

Gayrimekul sektörü 2012’den umutlu
  • 01.02.2012 16:35

Gayrimekul sektörü 2012’den umutlu

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan Gayrimenkul sektörü 2012 yılından umutlu. ...

ŞİMŞEK’TEN 3.KÖPRÜ YORUMU
  • 19.01.2012 17:48

ŞİMŞEK’TEN 3.KÖPRÜ YORUMU

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2011 bütçe rakamlarını açıkladı ...