maritbet girişmaritbet
Çad'da insanlar kamış evlerde yaşamaya devam ediyorlar!

Çad'da insanlar kamış evlerde yaşamaya devam ediyorlar!

Afrika'nın denizle bağlantısı olmayan ülkelerinden Çad'da insanlar günümüzdeki modern konutlara rağmen kamış evlerde yaşıyorlar.

 

Ülkede kamıştan yapılan evlerde yaşayanların sayısı yüz binlerle ifade diliyor. Nüfusu 12 milyon dolayında olan ülkede şehir dışında yaşayan insanların neredeyse tamamı kamış evleri tercih ediyor. Kamış evlerde ne elektrik ne de su bulunuyor.
 
TEK ULAŞIM ARACI EŞEKLER
 
Yakacak olarak odun ve çalılıkların kullanıldığı kamış evlerde, hayatın bütün zorluklarını bir arada yaşamak mümkün. Kamış evlerde yaşayanların kullandıkları en lüks ulaşım aracı eşekler. Özellikle su ve yük taşımacığında eşekler kaçınılmaz oluyor.
 
Ülkenin bir çok yerinde ev yapımında kullanılabilecek ağaç ve taş olmasına rağmen insanların yine de kamış evleri tercih etmesi dikkat çekiyor. Yerli halkın buna rağmen kamış evleri tercih etmesi hem masrafsız ve hem de daha kolaya kaçmasına bağlanıyor. Cam, demir ve pencere gibi ek gider derdi de olmayan kamış evler sahibine neredeyse sıfır maliyete mal oluyor. Ev sahibine düşen sadece kamışları ve kamışları üzerine monte edeceği ince uzun ağaç dalları bulmak. Kamış evlerin büyüklüğü ev sahibinin maddi durumu ve ailedeki fert sayısına bağlı olarak değişebiliyor. Normal bir kamış evde 5-6 kişi kalabiliyor.
 
SICAKTA SERİN OLUYOR
 
Çad'da, kamış evler, şehir dışındaki ülke topraklarına yayılmış durumda. Seyahatlerde uçsuz bucaksız arazilerde belirli aralıklarla dizilmiş kamış evler hemen dikkat çekiyor. Sıcaklığın hiçbir zaman sıfırın altına düşmediği ülkede, kamış evler serin havada sıcak, sıcak havada ise serin oluyor. Özellikle yağmurlu ve kum fırtınalı havalarda insanların kaçınılmaz sığınağı oluyor. Uç uça verilmiş ince uzun dallar üzerine yerleştirilen kamışlar, yağmurlu havada ıslanması sonucu şişmekte ve en ufak aralıkları da kapatarak olası yağmur suyu sızmalarını tamam önlemekte.
 
Evler kamıştan olunca ömürleri de fazla uzun olmuyor. Özellikle bu evler yağmurlu ve fırtınalı havalardan olumsuz etkileniyor. Yıpranan kamış evler belirli aralıklarla tamirden geçirilmekte. Eskiyen kamışlar ise yıldan yıla yenilenmekte.
 
Kamış evlerin bir diğer özelliği ise içinde su elektrik olmaması. Kamış evlerde elektrik olmayınca yüz binlerce insan, buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi gibi günümüz evlerinin olmazsa olmazlarından mahrum şekilde hayat sürdürüyor.
 
Kamış evlerde duruma göre mutfak ve kiler amacıyla ayrı bir bölme oluşturuluyor. Varsa evin tavuk ve keçi gibi hayvanlar içinde eve ait havluda ayrı derme barınaklar yapılıyor.
 
Kamış ev fonunda yaşanan her gün batımı, bir sonraki yeni günde doğacak güneşin habercisi oluyor, uçsuz -bucaksız Çad topraklarında?
 
Yenişafak

Yorum Yaz