maritbet girişmaritbet
Odeabank, zincir mağazalar içinde şubeler açacak!

Odeabank, zincir mağazalar içinde şubeler açacak!

Altı ay önce faaliyet izni alan Odeabank yönetiminin yılsonu hedefi ilk 15 banka arasına girmek. Kredi kartı için Axess'le anlaşan Odeabank'ın genel müdürü Hüseyin Yalçınkaya, özellikle Bank Audi'nin bulunduğu 11 ülkede iş yapan firmaların en büyük destekçisi olacaklarını söylüyor...

Bankacılık sektörünün en genç üyesi Odeabank piyasaya çok hızlı girdi. Lübnan merkezli bankacılık grubu Bank Audi'nin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) bankacılık lisansı alarak kurduğu Odeabank Türkiye'ye ilk etapta 40ü milyon dolar yatırdı. Yılsonuna kadar bu tutar 700 milyon dolara çıkacak. Bankaya doğrudan verilen birkaç yüz milyon dolarlık kredi ise bu rakama dahil değil. 

Pazara girer girmez başlattıkları iddialı kampanyalarla mevduatta ilk 15, kredilerde ise ilk 20 banka yaptık. Yılsonunda 3,6 milyar aktif büyüklüğe ulaştık. Bu rakam bizi iki üç ay gibi kısa sürede 20-22'nci banka haline getirdi. Birkaç bin tane bireysel müşteri, birkaç bin tane kurumsal müşteri ve altı şubeye üç ay gibi kısa bir sürede ulaştık. Bu yılın ilk üç ayında rakamlarınız ne oldu? 3,6 milyar TL olan aktif büyüklüğümüz 7,8 milyar TL'ye ulaştı. Kredilerimiz 1,7 milyar TL'den 3,8 milyar TL'ye çıktı. Bunlar 31 Mart rakamları... Bireysel artı kurumsal içine girdiklerini söyleyen Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Yalçınkaya, "Yılsonu hedefimiz krediler, mevduat, aktif büyüklük gibi tüm göstergelerde ilk 15 banka arasına girmek" diyor. Bankanın bugün itibariyle dokuz şubesi ve 12 ATM'si bulunuyor. 

Faaliyete geçeli altı ay, ilk şubeyi açalı beş ay gibi kısa bir süre olmasına rağmen, kredi kartı, çağrı merkezi, internet bankacılığı, mobil bankacılık, yatırım fonu satışı yapmaya başladıklarını hatırlatan Yalçınkaya, 31 Mart bilanço büyüklüklerini, Odeabank'ın altı ay içinde devreye aldığı hizmet ve ürünleri ayrıca 2013 yılsonu hedeflerini Para dergisine açıkladı... 

Müşteri sayısında yılsonu hedefiniz nedir? 
Biz bu yılsonuna kadar minimum 10 bin aktif bireysel mevduat müşterisine, 5-10 bin kurumsal ticari müşteriye, en az 50 bin kredi kartı ve kredi kullanan müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz. Çünkü büyükler liginde olmak istiyoruz. 

Yaklaşık altı ay önce kuruldunuz. Bu sürede neler yaptınız? 
Lisans alalı altı ay, ilk şubemizi açalı ise beş ay oldu. Kuruluşumuz itibariyle kimsenin aklına sıralamayı değiştirecek bir banka olacağımız gelmemişti. Ancak kısa sürede bunu başardık. Bugün Türkiye'de 49 banka var. özelde dört, kamuda üç büyük banka var. Bu yedi büyük bankayı Finansbank, Denizbank, TEB, HSBC ve ING izliyor. Bu 12 banka piyasanın yüzde 80-85'ine sahip. Bir de orta ölçekli Anadolubank, Abank, Tekstilbank, Burgan Bank var. Finans kesimi ilk aşamada tek şubeli, Türkiye'yi tanımaya çalışan bir yapıda olmamızı bekledi. 

Büyükler ligi dediğiniz, en yukarıdaki bankalar mı hedefiniz? 
Büyükler liginde olmak istiyoruz açıklamamızla yanlış anlaşıldık. Orada en büyük ilk dörde girmemiz mümkün değil. Ama biraz önce bahsettiğim 12 bankayı takip eden grubun başında olmak istiyoruz. Onlarla aynı çizgide olmak, benzer müşteri gruplarına benzer ürünlerle hizmet vermek istiyoruz. Onların yüzde 15 olan pazar paylarına karşın önümüzdeki birkaç yılda her alanda bizim pazar payımız yüzde 2-3 olacak. 

Yılsonunda mevduat ve kredi payınız nerelere çıkar? 
Yılsonunda katılım bankaları hariç ticari mevduat bankaları arasında tüm büyüklüklerde ilk 15'te yer alacağımızı  düşünüyoruz. 

Grup içerisindeki büyüklüğünüz ne düzeyde? 
Grup içerisinde aktif ve mevduat büyüklüğündeki payımızı yüzde 15'lere çıkarttık. Audi Grubu bugün 11 ülkede faaliyet gösteriyor. Tahmin ediyorum biz grup içinde Türkiye olarak Mısır'dan sonra ikinci ülkeyiz. Grup şu ana kadar sermaye ve sermaye benzeri kredi olarak Türkiye'ye 400 milyon dolarlık bir kaynak gönderdi, önümüzdeki iki üç ay içinde 200 milyon dolarlık daha sermaye gelecek. Yılın son aylarında ise 100 milyon dolarlık sermaye benzeri kredi sağlayacağız. Yani bir sene içinde Türkiye'ye 700 milyon dolara yakın bir kaynak girmiş olacak. Grubun bize doğrudan verdiği birkaç yüz milyon dolarlık krediyi ise saymıyorum. 

Bu yıl hangi illerde, kaç şube açacaksınız? 
Bu yıl 30 şube açacağız. Önümüzdeki sene de 15-20 şube açmayı planlıyoruz. Halen dokuz olan şube sayımızı haziran sonunda 15'e çıkartacağız. Şu anda Antep, Adana ve İzmit'teki şubelerimizin inşaatı sürüyor. Kayseri'de kira aşamasına geldik. Yılsonuna kadar İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa'da yeni şubeler açacağız. 

İhracatçıya özel hizmet ve ürünler sunacak mısınız? 
İşlem bazında bu hizmetleri vermeye başladık, örneğin çok büyük bir müşterimizin şu anda Mısır'da operasyonu var. Mısır'da Mısır Pound'unu dolara belli tutarda çevirebiliyorsunuz. Bu büyük grup bize gelip bu konuda yardım istedi. Biz de oradaki bankamızı arayıp belli bir rakamı o müşteri için tahsis ettirdik. Bu sayede müşterimiz istediği zaman Bank Audi'nin oradaki bankasına başvurup ihracat bedelini ABD Doları'na çevirip Türkiye'ye gönderebilecek. Bunun gibi birçok örnek var. Biz zaten Lübnan, Suriye, Mısır, Suudi Arabistan, Abu Dabi'de varız. O köprüleri kurmazsak olmaz. Bu ülkelerde Türkiye masası kurmayı da planlıyoruz. Ancak biz dengeli büyümek istiyoruz. Kredi kartımız, çağrı merkezimiz, internet bankacılığımız, ATM'miz olsun istiyoruz. Şu anda 12 tane ATM'miz var. Ama alışveriş merkezlerine, belediyelerin gösterdiği yerlere biz de diğer bankalar gibi ATM'mizi koyacağız. Onu koymazsak ve biz sadece Mısır'daki Türk işadamları için çalışıyoruz dersek bu bizi tarif etmek için yeterli olmaz. Zaten biz bankacılığın olduğu her alanda herkesten farklı olmak istiyoruz. 

Dışarıdan almayı düşündüğünüz başka hizmet ve ürünler var mı? 
BES ve sigorta... Bu konularda belli bir ölçeğe ulaşana kadar belki de sonsuza kadar bu ürünleri dışarıdan alıp, müşterilerimize satacağız. Bugün örneğin Vatan Bilgisayar ile yaptığımız bir anlaşma var. Şu anda Vatan'ın Topkapı ve Bostancı mağazalarının içinde Odeabank'ın şubelerini açtık. 

Buradan ürün alan bir kişi kredi kartı limitini kullanmadan Odeabank'tan birkaç dakika içinde kredi alabiliyor. Üstelikte ilk bin 500 TL'lik kısmına hiç faiz vermeden 12 ay vade imkanına kavuşuyor. Bu türden mağaza içi şube sayısını 50'ye çıkartmayı hedefliyoruz. 

Kredi kartı konusunda anlaşma yaptınız mı? 
Axess ile anlaştık. Mayıs ayında açıklamasını yapacağız. 


Şu anda olmayan ürünler var mı? 
Şu anda hisse senedi operasyonumuz yok. O da takvimimiz içinde. Yine aynı şekilde bir veya birkaç aracı kurumla anlaşıp onların direkt kanallarını bankamız üzerinden müşterilerimize sunacağız. Bu sayede müşterilerimiz borsadan hızlı bir şekilde alım satım yapabilecek. 

Zaman içinde aracı kurum kuracak mısınız? 
Şu anda kurmayacağız. Önümüzdeki iki üç ay içinde çalışacağımız aracı kurumu seçeceğiz. 

Girmeyi düşünmediğiniz alanlar var mı?

Mesela leasing... Şu anda leasing şirketi kurmayı düşünmüyoruz. Onun için anlaşma da yapmayacağız. PTT ile anlaşmak üzereyiz. Bu sayede müşterilerimiz ödemelerini PTT'den yapabilecek. Belki önümüzdeki bir iki yıl Odeabank şubesi veya ATM bulamayacak olan Erzurum'daki müşterilerimize PTT kanalıyla hizmet götüreceğiz. Bu hizmet de bu ay içinde hayata geçebilir. 

Yeni bir genel müdürlük binası düşünüyor musunuz? 
Evet. Şu anda birkaç opsiyonu birden değerlendiriyoruz. Ağırlıklı olarak da Avrupa yakasını düşünüyoruz. 


"İş teklifi Bank Audi CEO'sundan geldi" 
Audi Grubu daha önce tanımıyordum. Zaten Grup ismime kafa avcısı firma aracılığı ile ulaşmış. O günlerde ben HSBC Rusya Genel Müdürü idim. Rusya'da iken bana Bank Audi'nin CEO'su Samir Hanna bizzat kendisi telefon açtı. Grup CEO'sunun doğrudan araması açıkçası beni çok etkiledi. Telefon açan kişi kendisini, "Ben Samir Hanna"? diye tanıttıktan sonra, "Sizin methinizi duyduk. Türkiye'de bir banka kuracağız. Bu konuda sizinle konuşmak istiyoruz" dedi. 2012 Şubat ayında İstanbul'da bir araya geldik. 

Görüşme çok sıcak geçti. Aslında hiç iş değiştirmeyi düşünmediğim bir dönemdeydim. Yeni bir banka kurmak, yeni bir takımla çalışmak, yeni hedefler ve biraz da evimin verdiği özlemin etkisiyle açıkçası çok da fazla düşünmeden görevi kabul ettim. Çünkü o dönem ailem İstanbul'da yaşıyordu, ben ise üç yıllığına Rusya'ya gitmiştim. İki yıldır Rusya'da yaşıyordum ve her hafta sonu Rusya'dan İstanbul'a geliyordum. Sanıyorum bu iki yıllık süreçte 70-80 kez Rusya İstanbul arasında gidip geldim. 
Esin Çetinel/Para

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Odeabank’ın toplam kredileri 23,5 milyar TL’ye ulaştı
  • 08.11.2016 17:04

Odeabank’ın toplam kredileri 23,5 milyar TL’ye ulaştı

Odeabank’ın toplam kredileri 23,5 milyar TL’ye, mevduatları 25,5 milyar TL’ye, a ...

Aston Martin, Folkart Towers'te showroom açıyor
  • 02.12.2014 10:05

Aston Martin, Folkart Towers'te showroom açıyor

Yeniköy Motors, distribütörlüğünü üstlendiği Aston Martin'in yeni showroomunu İz ...

Odeabank’ta yüzde 0.86 oranından başlayan konut kredisi
  • 04.11.2013 12:17

Odeabank’ta yüzde 0.86 oranından başlayan konut kredisi

Odeabank, ev sahibi olmak isteyenlere sağladığı konut kredisi imkanları ile fark ...

Odeabank Kayseri’de yeni şube açtı!
  • 23.08.2013 11:38

Odeabank Kayseri’de yeni şube açtı!

Odeabank'tan yapılan açıklamaya göre, geçen yıl ekim ayında faaliyetlerine başla ...

Symbol Kocaeli projesinin kredi finansmanını Odeabank sağlayacak!
  • 16.08.2013 08:33

Symbol Kocaeli projesinin kredi finansmanını Odeabank sağlayacak!

İstanbul ve Kocaeli'de yaklaşık 4 bin konut ve işyeri inşa eden Kavanlar İnşaat' ...

Audi'den sıradışı şehirler için 5 öngörü!
  • 05.05.2013 16:53

Audi'den sıradışı şehirler için 5 öngörü!

Yedi milyar insanın şehirlerde yaşayacağı yönünde tahminlerin yürütüldüğü 2050 y ...