maritbet girişmaritbet
Yangına karşı çözüm yalıtımda!

Yangına karşı çözüm yalıtımda!

İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, "Binalarda yangından korunmak ve kurtulmak için acil önlem almalıyız" diyor.

Yalıtım konusunda kamuoyu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği), yangında önceliğin korunmak ve kurtulmak olduğuna dikkat çekti. Yangın yalıtımının, binaların güvenli bir şekilde boşaltılmasını sağladığını belirten İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, “Ülkemizde Avrupa'ya nazaran daha az yangın çıkmasına rağmen daha fazla can ve mal kaybı yaşanması, yangından nasıl korunacağımız ve kurtulacağımız konusunda acil önlem almamız gerektiğini gösteriyor” dedi. 

Ertuğrul Şen

“Bugün güvenli, sağlıklı ve kaliteli bina yapımı konusunda istediğimiz noktada değiliz” diyen İZODER Başkan Yardımcısı  Ertuğrul Şen, Türkiye çapında başlatılan kentsel dönüşüm sürecinin, yangın yalıtımı uygulamaları için büyük bir fırsat olduğunun altını çizdi. 

“Öncelik korunmak ve kurtulmaktır”

Yangın çıktığında en hızlı en güvenli şekilde yangın mahallinin terk edilmesini sağlayacak önlemlerin yangın yalıtımı ile mümkün olduğunu vurgulayan Ertuğrul Şen, “Yangın yalıtımı, yangınlarda oluşan ısı ve dumanın zararlı etkilerinin sınırlandırılmasına yönelik, can ve mal güvenliğini sağlayıcı yapısal önlemlerdir. Yangından korunma önlemleri, inşaat teknikleri ve konuya verilen önemdeki farklılaşmalara bağlı olarak ülkeden ülkeye değişir ama temelde prensip aynıdır; yani öncelik korunmak ve kurtulmaktır. Yangın çıktığında korunmak ve kurtulmak için 30, 60 ve 90 dakikalık süreler tanıyan önlemler bunuyor. Binada yaşayanların en kısa sürede ve en güvenli şekilde dışarı çıkmasını sağlayacak tüm bu uygulamaları ‘Yangından Korunma Önlemleri' olarak adlandırıyoruz” diye konuştu. 

“Yangına karşı savunma ve kaçış önlemleri almak gerekir”

Ertuğrul Şen, standartlara uygun yangın yalıtımının nasıl olması gerektiği konusunda şunları söyledi: “Yangına karşı alınacak önlemleri pasif ve aktif olmak üzere iki ana başlık altında toplayabiliriz. Pasif yangından korunma önlemleri yapılarımızın yangına karşı savunma hattını, aktif önlemler ise hücum hattını oluşturur. Dolayısıyla, yapısal olarak alınması gereken yalıtım önlemleri ile yangın söndürme, algılama, uyarı gibi yangın anında devreye giren aktif önlemler birlikte düşünülmelidir. Yangının zararlı etkilerinin sınırlandırılması ve güvenli kaçış bölgelerinin oluşturulması amacı ile oluşturulan bölümlerin duvarlarına, tavanına ve döşemesine yangın yalıtımı yapılarak bu kısımlara alev ve dumanın ulaşması engellenir. Yapılarımızın yangın başlangıç anından söndürme işleminin tamamlanmasına kadar geçen sürede yıkılmadan ayakta kalması için taşıyıcı kısımlara ve dışarıdan yangının sıçramaması için çatı ve cephelere yangın yalıtımı yapılması çok önemli. Kazan dairesi gibi özel odaların duvarlarına, duman gazlarının ve ısının yayılmaması için hava kanallarına ve tesisat borularının geçtikleri bölgelere de yangın yalıtımı uygulamaları yapılması gerekiyor.” 

Yangın yalıtımında kullanılan yapı malzemeleri: Yangın yalıtımında yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında; ısı geçişine karşı yüksek direnç gösterme yani ısı yalıtım özelliğini ve formunu yitirmeyen taşyünü, yangına dayanıklı alçı levhalar, vermükülit, kalsiyum silikat, perlit gibi A sınıfı özel malzemeler kullanılır. Bu ürünler yapıların duvar, döşeme ve tavanlarına yangın anında konumu ve fonksiyonu bozulmayacak şekilde özel uygulama detayları ile tatbik edilirler. Ülkemizde taşyünü ve alçı levha üretimi yaygındır. Tesisatların duvar ve döşemeleri deldiği noktalarda ise ısıyla genleşen veya çok yavaş yanarak yangının yayılmasını önleyen ya da bünyesinde bulundurduğu suyun buharlaşması ile yüzeyin sıcaklığının düşürülmesini sağlayan özel mastik, yastık, sıva, harç gibi malzemeler kullanılır. Alev ve yangın sırasında ortaya çıkan ısı ve/veya dumanın geçişini kırıldıktan sonra dağılmayarak belli bir süre erteleyen özel yangın camları yangın yalıtımında kullanılan bir başka malzemedir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

“Konutta en doğru yatırım, yalıtım yapmak”
  • 02.07.2022 13:49

“Konutta en doğru yatırım, yalıtım yapmak”

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, "Konutlarda enerji verimliliğini önceleyen bu ka ...

“Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Yalıtım Kredisi desteği çok önemli bir adım”
  • 08.06.2022 09:01

“Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Yalıtım Kredisi desteği çok önemli bir adım”

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “İZODER olarak uzun zamandır ısı yalıtımıyla ene ...

İZODER ''Yalıtım seferberliğinin tam sırası”
  • 28.05.2022 17:14

İZODER ''Yalıtım seferberliğinin tam sırası”

Sektörlere göre enerji tüketimi incelendiğinde; yüzde 32,7’lik pay ile konut ve ...

“Depremin yıkıcı etkisini binalarımızı korozyona karşı koruyarak önleyebiliriz”
  • 03.03.2022 15:58

“Depremin yıkıcı etkisini binalarımızı korozyona karşı koruyarak önleyebiliriz”

İZODER'in Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, '1-7 Mart Deprem Haftası' dola ...

Binalarda yalıtım kalınlıkları ve kaplamalı cam kullanımı artacak!
  • 19.02.2022 11:39

Binalarda yalıtım kalınlıkları ve kaplamalı cam kullanımı artacak!

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişi ...

“Binalarda enerji israfının önüne geçmek için U dönüşü yapmalıyız”
  • 11.01.2022 09:23

“Binalarda enerji israfının önüne geçmek için U dönüşü yapmalıyız”

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, 10-16 Ocak Enerji Verimliliği Haf ...