maritbet girişmaritbet
Türkiye Çevreci Binalarda Dünyada İlk 10’a Girdi

Türkiye Çevreci Binalarda Dünyada İlk 10’a Girdi

Son yıllarda çevre dostu yeşil binalar konusunda yapılan yatırımlar Türkiye’nin uluslar arası alanda yıldızını parlatıyor

US Green Building Council (USGBC) verilerine göre Türkiye, Leed sertifikalı projeler açısından geçen yıl dünyada ilk 10 ülke arasında yerini aldı. 237 Leed sertifikalı veya sertifika almaya aday projeyle 9. sırada yerini alan Türkiye, alçak katlı konutlara özel Leed for Homes'ta ise ilk 3'e girdi. Yeşil binalar konusunda Türkiye'nin vizyoner şirketi Altensis, bu alandaki yatırımların hala yeterli olmadığını,  Türkiye'nin biraz çabayla daha yukarılara çıkabileceğini açıkladı. Küresel ısınma, susuzluk, çevre kirliliği ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi yapı sektöründe çevre dostu yeşil binaların yapılmasını gündeme getirdi. Dünyada belli standartlar getirilerek sertifikalanmakta olan yeşil binalar yapı sektöründe daha değerli, doğaya saygılı, ekolojik, konforlu ve enerji tüketimini azaltan binalar olarak yeni bir yönelim ve sektör ortaya çıkardı. Pek çok gayrimenkul projesi dünyada en yaygın iki sertifika olan Leed ve Breeam sertifikasını aldı ya da alma başvurusunda bulundu. Saygın kuruluşların araştırmaları, Türkiye'de son 5 yıldır profesyonelce sürmekte olan bu çabaların yavaş da olsa uluslar arası arenada kendini göstermeye başladığını ortaya koydu. 

US Green Building Council (USGBC) verileri, 2013 yılında Türkiye'nin Leed sertifikalı projeler açısından dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu ortaya çıkardı. USGBC verilerine göre, Türkiye toplam 237 Leed sertifikalı projesiyle dünyada 9. sırada yer aldı. Bu konuda listenin başında 45 bin 539 sertifikayla ABD, 4 bin 375 sertifikayla Kanada, bin 586 sertifikayla ise Hindistan geliyor.

Türkiye'de çevre dostu binalar konusunda danışmanlık ve denetleme hizmeti vermek üzere kurulan ilk şirket olan Altensis, 2008 yılından bugüne kadar 1,5 milyon metrekare inşaat alanının yeşil bina sürecini tamamlamış, 3 milyon metrekare inşaat alanının da sürecini devam ettirmektedir. Halen yüzde 60 pay ile pazarın lideri olan Altensis'in kurucu ortaklarından Emre Ilıcalı,  US Green Building Council'in  araştırmasının gelecek adına umut verici olduğunu söyledi.

Bin sertifika hayal değil
Bu alanda yapılan çalışmalar hala Türkiye ölçeğinde yeterli olmasa da, böyle hayati bir konuda hem ulusal hem de uluslar arası bazda farkındalık oluşmasının önemine dikkat çeken Emre Ilıcalı, Türkiye'nin mevcut çabasını birkaç kat artırması halinde ilk 5'te yer almasının zor olmayacağına dikkat çekti. Ilıcalı, “Türkiye'de bu sertifika sadece yeni projeler için alınmıyor, aynı zamanda mevcut binasını çevre dostu özellikler bakımından yenilemek suretiyle de alınan sertifikalar var. Dolayısıyla, hem Türk ekonomisi hem yatırımcının-binada yaşayanların ekonomisi hem çevre hem de sağlık açısından katma değeri olan böyle bir yatırımı yapabilecek binlerce yapı potansiyeli varken, Türkiye'nin bin proje sayısına ulaşması aslında hayal değil” diye konuştu.

Emre Ilıcalı, raporun başka bir noktasına daha dikkat çekti. Alçak ve ortakatlı müstakil evler ve konutlar için geliştirilmiş yeşil bina değerlendirme ve sertifikasyon sistemi Leed For Homes kategorisinde Türkiye'nin Amerika dışındaki ülkeler arasında ilk 3'te yer aldığını anlatan Ilıcalı, “Bu kategoride 639 sertifikayla Kanada 1., 191 sertifikayla Suudi Arabistan 2. sırada geliyor. Dolayısıyla, bu kategori henüz dünyada da çok benimsenmiş değil. 10 sertifika ile Türkiye'nin üçüncülüğü sevindirici. Bizim adımıza sevindirici bir diğer nokta ise şu: Şu anda başta ABD olmak üzere tüm dünya da yaygınlaşmaya başlayan yeni LEED for HOMES sistemine  uluslararası alanda aday olan  seçilmiş projeler kabul edilmektedir. Altensis'in danışmanlık ve denetleme hizmetlerini verdiği  GÜLNAR Zekeriyaköy Projesi bu alanda ABD dışında sertifika almaya kazanan 3. Proje olmuştur.  Yine Altensis'in hizmet verdiği QENT İstinye ve Qstudio ESENTEPE projeleri, yine aynı kategoride tüm dünyadaki  ilk projelerden olacağı için ayrı bir önem taşımaktadır” dedi.

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, LEED for Homes projelerinin, çevre dostu bina kavramının sadece büyük ve geniş kapsamlı ticari yapılar için değil, ufak müstakil evlerde de olabileceği, bu tip konutlarda da sürdürülebilirlik anlamında birçok faydalı strateji izlenebileceğini göstermesi açısından  da ön plana çıktığını açıkladı.

Yeşil binalarda yaşayanlar daha az hastalanıyor
Sertifikalı çevre dostu binaların sadece enerji ve su verimliliğinin yanı sıra, bina sakinlerinin sağlığına ve konforuna da büyük katkı sağladığını anlatan Ilıcalı, “Çevre dostu binalar tasarlanırken iç mekan hava kalitesi, doğal aydınlatma, sıcaklık ve nem kontrolü, atık yönetimi gibi insan sağlığını direk etkileyen unsurlar planlanmakta, ayrıca inşaatında kullanılan yöntemler ile son kullanıcıya daha temiz bir ortam bırakılması hedeflenmektedir. Çevre dostu binalarda çalışan veya yaşayanların diğer binalardakilere göre daha az hastalandıkları ve çalışma performanslarının daha yüksek olduğu görülmektedir” yorumunu yaptı.

Türkiye'de çevre dostu, yeşil bina kavramlarının daha telaffuz bile edilmediği dönemde, bu alanda danışmanlık hizmeti vermek üzere kurulan mühendislik firması Altensis, 5. yılını geride bıraktı. Alanında öncü olan Altensis, bugün 20 kişilik personeli, yaklaşık 5 milyar dolarlık toplam yatırım bedeline denk gelen proje portföyü ve yüzde 60'lık pazar payı ile pazarın da lideri konumunda.Türkiye'de inşaatı tamamlanmış 50 adet uluslar arası sertifikaya sahip yeşil binanın 30 adedinin sertifika sürecinin kendileri tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Emre Ilıcalı, devam eden 200 projenin yarısına yakınının sürecini de yine kendilerinin yürüttüğünü vurguladı.

Google'ı yeşillendiren şirket
Berkay Somalı, Serkan Emin, Emre Ilıcalı tarafından 2008 yılında kurulan Altensis'in bugüne kadar yeşil bina sertifikası sahibi yaptığı binalar arasında Google'in Türkiye ofisinden Türkiye Futbol Federasyonu'nun Riva Tesislerine, Özyeğin Üniversitesi'nden Taysad fabrikasına kadar geniş yelpazedeki yapılar bulunuyor.

Ağaoğlu Andromeda Gold, Akbatı AVM, Akasya Acıbadem, Migros Alaçatı mağazası, Özyeğin Üniversitesi Kampüsü, Gülnar Evleri, Tekfen Bomonti Apartmanları, Nida Kule Göztepe, Tekfen OZ Kağıthane Ofis, Turkish Engince CenterS. GökçenFabrika ve İdari Binası, Tepe Maltepe Narlife, Özdilek Levent, Nurol Tower Çağlayan, Nida Palladium Tower, Soyak Optimus ve Soho, Soyak Holding Merkez Binası, Soyak Siesta Blue ve Oxygen, Zorlu Levent gibi projeler çevre dostu bina yolculuğunda Altensis rehberliğinde hareket ettiler. Altensis bünyesinde, BES Enerji isimli binalarda enerji verimliliği danışmanlığı ve enerji kimlik belgesi konularına odaklanmış bir firma daha bulunmaktadır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"
  • 11.02.2022 10:21

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, Yeşil Kalkınma istişare toplantıları so ...

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!
  • 05.02.2022 16:47

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!

Enerjinin en fazla tüketildiği alanların konut (yüzde 32,7) ve sanayi (32,3) old ...

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada
  • 13.10.2021 11:03

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada

Sel ve orman yangını felaketlerinin yaşandığı, nehir ve havza rejimlerinin değiş ...

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'
  • 02.03.2015 15:13

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ...

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'
  • 20.02.2014 16:24

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'

Çedbik Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Duygu Erten, Çedbik'in kuruluşunu, Türki ...

Gayrimenkulde Liderler Zirvesi
  • 17.03.2012 19:21

Gayrimenkulde Liderler Zirvesi

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün kalbi 1. Gayrimenkul liderler zirvesinde attı ...