maritbet girişmaritbet
Muğlalılar tünel değil kanal istiyor

Muğlalılar tünel değil kanal istiyor

Datça arasındaki dağın delinerek 10 saatlik yolu 10 dakikaya indirecek projenin Yeni Asır'ın manşetinde yer alması, yerel yöneticiler ve iş dünyasında heyecana neden oldu. Taraflar, tünel yerine kanaldan yana tavır koydu

Muğla İl Genel Meclisi Üyesi Dursun Kaplan'ın, Marmaris-Datça arasındaki Balıkaşıran mevkiinde yapılacak bir tünelle, Akdeniz ile Ege'nin birleştirilebileceğine dair projeyi açıklaması, bölgede heyecanla karşılandı. Denizden 10 saat süren mesafenin 10 dakikaya ineceğini belirten Kaplan'ın, bu önerisi bölgedeki yerel yöneticiler, denizcilik sektörü temsilcileri ve iş dünyasında heyecana neden oldu. Yöneticiler, projenin ayrıntılarının tartışılıp en iyisinin yapılmasını istedi. Tünel yerine kanal yapılmasının daha yararlı olacağını savunan taraflar, bölgenin bu projeyle kalkınacağını savundu. 

ÖNEMLİ AVANTAJ

Yarımadanın en dar yeri Balıkaşıran'a 400 metrelik tünel yapılması halinde Hisarönü ve Gökova körfezlerinin birbirine bağlanacağını, bunun hem ülkeye hem bölgeye hem de denizcilere önemli avantaj sağlayacağını savunan Dursun Kaplan'ın bu öneriyi Başbakanlığa sunulacağını ifade ettiği açıklamasının Yeni Asır'ın manşetinde yer alması üzerine farklı görüşler ortaya atıldı. 

"BENİM HAYALİM"

Ören Belediye Başkanı Kazım Turan, projenin kanal olarak hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Projeyi 10 yıl önce kendisinin gündeme getirdiğini ifade eden Turan, "10 yıldır Marmaris, Bodrum ve Datça'daki yetkililerle yaptığım ikili görüşmelerde projeyi gündeme getirmiştim. Marmaris, Datça, Ören, Bodrum ve ülkeye önemli bir proje olduğunu anlatıyorduk. Yeni Asır'ın konuyu gündeme taşıması iyi oldu" dedi. Turan, "Marmaris'teki yat turizmcileri Gökova Körfezi'nde de mavi tur yapmak istiyor. Ancak Datça Knidos burnunu geçmek zaman, yakıt ve olumsuz deniz şartları sebebiyle zor. Kaptan Custo'nun, 'Dünya'da cenneti arıyorsanız; Gökova' sözünün de anlattığı gibi, bu cennetten faydalanamıyoruz" diye konuştu. 

'GÖKOVA'YI UÇURUR'

Her iki güzelliği kaynaştıracak ve mavi turu bir haftadan iki haftaya çıkaracak bu projenin hemen hayata geçirilmesini isteyen Turan, şöyle devam etti: "Bu önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek olan Gökova Ören yat limanı açısından da önemli. Her şeyden önce Gökova Körfezi'nde marina olmaması sebebiyle Yunan adalarına giden yatlar, bu proje ve marina sayesinde geri dönecek. Hisarönü ve Gökova körfezini birbirine bağlayacak olan proje 'tünel' değil, kanal olarak hayata geçirilmeli. Bu konu üzerinde maliyet ve zaman faktörü de göz önüne alınmalı. Proje Gökova'yı uçurur. Biz Ören olarak her türlü desteğe hazırız."

BAKANLIKTA VAR

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, Muğla eski Valisi Lale Aytaman döneminde bu projenin gündeme geldiğini belirterek, "Bakanlıkta proje keşif çalışması mevcut. Yeni projeye gerek yok" dedi. Çalca, "Proje ekonomik açıdan fayda sağlar. Balıkçılar, ticaret gemileri ve mavi turlar projenin hayata geçmesinin ardından bölgeye önemli katkı sağlayacak. Ayrıca kısa yolun tercih edilmesi milli servet kaybını da önleyecek. Gökova yat turizminin merkezi haline gelecek" dedi. Datça'nın projenin hayata geçmesiyle cazibesini yitirmeyeceğine de dikkati çeken Çalca, "Aytaman döneminde bu proje gündeme geldi. Bayındırlık Bakanlığı Etüt Daire Başkanlığı'nda projenin keşif çalışması mevcut. Yeni projeye ihtiyaç yok" dedi. 

Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı Hasan Mengi, projenin bölgeyi zenginleştireceğini belirtti. Mengi, "Proje mavi tur açısından önemli. Ören'e yapılacak marina ve bu proje bölgeyi zenginleştirir. Ülkemize de faydalı olacağına inandığımız projeyi destekliyoruz. Proje, doğal şartlar da göz önünde bulundurularak gözden geçirilmeli" diye konuştu.

"KATKI SAĞLAR"

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, projenin deniz turizmine hareket getireceğini ifade etti. Projeyi desteklediklerini belirten Karakuş, "Ticaret gemileri açısından fazla katkısı olacağını düşünmüyorum. Ancak yat turizmi açısından önemli katkı sağlayacağı görüşündeyim. Projeyi destekliyoruz" dedi.

VEKİLLERİN GÖRÜŞÜ

Yüksel Özden: Projeyi iyice inceleyeceğim

AK Parti Muğla Milletvekili Prof. Yüksel Özden: "AK Parti hayalleri gerçek yapan bir parti. Ülke genelinde 'hayal' denilen birçok projeyi gerçek yaptık. Tabii ki bölge ve ülkemize katkı sağlayacak projelerin yanındayız. Bu projeyi iyice inceleyeceğim. Ancak projenin gerçekleşmesinden önce sosyal, çevresel ve ekonomik boyutunun iyi irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum."

Nurettin Demir: Datça bölgesi yalnızlaştırılır

CHP Muğla Milletvekili Prof. Nurettin Demir: "Bölgeye katkı sağlayacak her türlü projenin yanındayız. Projenin rantabl olup olmadığı, ekonomik boyutu, sağlayacağı katkılar iyi araştırılmalı. Datça zaten bu zamana kadar gözardı edilmiş bir ilçe. Uzak olduğu için mi yoksa siyasi tercihi için mi bilmiyorum. Datça'yı Anadolu'dan koparmak doğru değil. Bu konuya özen gösterilmeli." 

"Anakaradan ayrılmak istemiyoruz"

Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan, Datça halkı olarak anakaradan ayrılmak istemediklerini söyledi. Datça'nın yıllardır kıyıda köşede kalarak kamu hizmetlerinden faydalanamadığını belirten Tokcan, "Kamu hizmetinden yeterince faydalanamıyoruz. Bu projeyi Datça için by-pass edilmek olarak görüyoruz. Bugün Datça'da askerlik şubesi yok, SGK yok, liman yok. Havalimanına en uzak ilçeyiz. Bunun burukluğu içerisindeyiz. Şimdi de kanal projesi çıkarmışlar. Bize fayda sağlamaz. Hayal gücünden başka bir şey değil. Beni heyecanlandırmıyor. Devlet bir şey yapacaksa, önce eksiklerimizi gidersin. Bizi kanalla bile olsa anakaradan ayırmasın" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Bolu'nun ulaşım ağının genişlemesine önem veriyoruz"
  • 08.11.2023 13:40

Bakan Uraloğlu: "Bolu'nun ulaşım ağının genişlemesine önem veriyoruz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, onarım çalışmaları tamamlanan A ...

9 buçuk kilometrelik Bahçe-Nurdağı Varyantı Demir Yolu Tüneli ulaşım süresini kısaltacak
  • 02.08.2023 15:26

9 buçuk kilometrelik Bahçe-Nurdağı Varyantı Demir Yolu Tüneli ulaşım süresini kısaltacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bahçe-Nurdağı (Fevzipaşa) Varya ...

Bakan Uraloğlu, Yeniköprü-Yüksekova Yolu T-1 Tüneli Işık Görme Töreni'ne katıldı
  • 28.07.2023 11:35

Bakan Uraloğlu, Yeniköprü-Yüksekova Yolu T-1 Tüneli Işık Görme Töreni'ne katıldı

  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yolu medeniyetin simg ...

Bakan Uraloğlu: "Halkalı-Kapıkule hattında çok önemli bir aşamayı daha hayata geçiriyoruz"
  • 12.07.2023 15:36

Bakan Uraloğlu: "Halkalı-Kapıkule hattında çok önemli bir aşamayı daha hayata geçiriyoruz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Pro ...

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu
  • 28.11.2022 11:20

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili ...

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak
  • 16.07.2022 14:20

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak

Osmaneli-Bursa-Bandırma-Balıkesir Hızlı Tren Hattı T04 Tüneli Işık Görme Töreni ...