maritbet girişmaritbet
Malatya Girişim Grubu'ndan 10 milyon TL'ye fakülte!

Malatya Girişim Grubu'ndan 10 milyon TL'ye fakülte!

2009 yılı sonları Malatya... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MalatyaPark Alışveriş Merkezi’ni açtıktan sonra yatırımcı Malatya Girişim Grubu’na önderlik eden Adnan Başdemir ve Erman Ilıcak’a isteğini iletti

 

2009 yılı sonları Malatya... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MalatyaPark Alışveriş Merkezi'ni açtıktan sonra yatırımcı Malatya Girişim Grubu'na önderlik eden Adnan Başdemir ve Erman Ilıcak'a isteğini iletti:
 
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Cemil Çelik, İlahiyat Fakültesi binası işini çözemediklerini belirtiyor. Şu işe bir el atın. Başbakan Erdoğan kentten ayrıldıktan sonra Malatya Girişim Grubu ortakları bir araya geldi, konuyu tartıştı. Ortaklardan bir bölümü İlahiyat Fakültesi yükünü çekmekte zorlanacaklarını belirtti:
 
- Yatırımımız daha yeni bitti. Alışveriş merkezinin yanına bir de otel yapacağız. İlahiyat Fakültesi'ne kaynak ayırmakta sıkıntı çekeriz. Adnan Başdemir ortakları ikna etmeye çalıştı:
 
- Başbakanımız bizden bir ricada bulundu. El birliği ile çözmemizde yarar var. Böylece Malatya Girişim Grubu'nun 30'u aşkın ortağı hep birlikte kolları sıvadı, İnönü Üniversitesi kampüsü içine 10 bin metrekare kapalı alanı olan İlahiyat Fakültesi'ni 10 milyon lira harcamayla tamamladı. Fakülte binasının resmi açılışı 18 Mayıs Cuma günü gerçekleşti. Başka bir seyahatim nedeniyle törene gidemesem de, İlahiyat Fakültesi binasının tamamlanması bana 2003 yılı yaz aylarını anımsattı. 
 
2003 yılı yazında dönemin Malatya Eğitim Vakfı (MEV) Başkanı Mustafa Başdemir başkanlığında bir ekiple bağışlarla yapılan bazı okul açılışları için kente gitmiştik. Eğitime dönük tur kapsamında İnönü Üniversitesi'ne uğramış, dönemin Rektörü Prof. Fatih Hilmioğlu'nu dinlemiştik. Prof. Hilmioğlu, göreve ilk başladığı dönemlerde İlahiyat Fakültesi'nin Darende'de olmasını "uygun" bulmamış, o konuda "frene basmayı" yeğlemişti. Darende merkezli Es-Seyid Osman Hulusi Efendi Vakfı'yla bu konuda yaşadığı gerginliği şöyle aktarmıştı:
 
- Üniversite kampüsünün içine 35-40 milyon liraya cami yaptırmaya kalkışmışlar. Arsaya dokunmayalım diye bir külliye yapmışlar ama öylece bırakmışlar. Oysa kampüsümüzde cami de var, mescid de. O boyutta bir camiye ihtiyaç yok. Cami yerine bir fakülte binası yapılabilir. O para fakülteye fazla bile gelir. Prof. Hilmioğlu'nun bu sözleri salonda buz gibi bir hava estirmiş, tartışma çıkmasın diye kimse sesini çıkarmamıştı. İlahiyat Fakültesi tartışması, Prof. Hilmioğlu'nun 2 dönem 8 yıllık rektörlük görevi boyunca sürdü. Şimdiki Rektör Prof. Cemil Çelik göreve başladıktan bir süre sonra İlahiyat Fakültesi'nin dekanını belirleyerek ilk adımı attı, sonra da bağışçı arayışı başladı. Fakülte, Prof. Çelik'in ilk görev döneminin sonuna doğru tamamlanmış oldu. Adnan Başdemir, İnönü Üniversitesi'ne yakışır bir fakülte binası yaptıklarını vurguladı:
 
- Yatırım dönemimize denk gelse de İlahiyat Fakültesi binasını tamamlamak Malatya Girişim Grubu'na kısmet oldu. Malatya Girişim Grubu, başlangıçta zorlansa da Erman Ilıcak'ı aralarına aldıktan sonra 200 milyon dolarlık MalatyaPark'ı tamamlayıp, 2009 sonunda hizmete açtı...
 
 Yanına Hilton Grubu'nun işleteceği bir de 5 yıldızlı otel yatırımına girişti. Araya bir de 10 milyon liralık İlahiyat Fakültesi bağışı sıkıştırmış oldu...
 
Hükümet stadyumlardaki törenleri kaldırsa da 19 Mayıs, Türkiye'de hep Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanacak...Atatürk'ü özlemle anıyor, bayramınızı kutluyorum..
 
Camide ekonomiyi anlatmaya bakın
 
MALATYA İnönü Üniversitesi'nde cuma günü gerçekleşen toplu açılış töreni sırasında kentteki Anateks'in patronu Mahmut Çalık'a da "fahri doktor cüppesi" giydirildi. Üniversitenin bu kararı nedeniyle Rektör Prof. Cemil Çelik'i eleştirenler oldu:
 
- Neden sadece Mahmut Çalık fahri doktora alıyor? Başka değerli büyüklerimiz de var. Prof. Çelik, eleştirilere şu yanıtı verdi:
 
- Biz bu geleneği Mahmut Çalık'la başlatmış olduk. Elbette Malatya'da öncülük yapan, kente önemli katkıları bulunan başka isimlere de zamanla fahri doktora ünvanı verilebilir. Mahmut Çalık'ın fahri doktora alması bana 2004 yılı ekim ayında kendisiyle yaptığımız sohbetin başlığını anımsattı:
 
- Camide cennet yolu gösterileceğine hutbelerde ekonomi anlatılsın. Ekonomi güçlüyse, din ve mezhep de itibarlı olur.
 
Fatih Üniversitesi'nde 74 ülkeden 700 yabancı öğrenci eğitim görüyor
 
PERŞEMBE akşamı MANEC Kulübü'nün düzenlediği "Ekonomi Ödülleri" için yolum Fatih Üniversitesi'ne düştü. Büyükçekmece Kaymakamı İsmail Gündüz ve Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün de katıldığı törende gösterilen tanıtım filmindeki şu cümle dikkatimi çekti:
 
- Üniversitemizde 74 ülkeden 700'ü yabancı olmak üzere 11 bini aşkın öğrenci eğitim görüyor. MANEC Kulübü Başkanı Cihan Çatallar, 4 bin 236 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen anket sonucu aralarında gazeteci ve işadamlarının bulunduğu 23 kurum ve kişiye ödül verdiklerini belirtirken, tanıtım filmindeki şu cümleye de odaklandım:
 
- Tıp Fakültesi'ne bağlı 3 hastanemiz hizmet veriyor. Ayrıca konuşmalardaki şu bilgi de farklıydı:
 
- Türkiye'de ilk Katılım Bankacılığı (faizsiz bankacılık) dalı Fatih Üniversitesi'nde devreye girdi. Törenin bitiminde yabancı öğrenci bilgisini düşündüm:
 
- 74 ülkeden 700 yabancı öğrenci...
Yabancı öğrenci sayısından emin değilim ama ülke çeşitliliği açısından Fatih Üniversitesi ilk sırada olmalı...
 
Bekir Ilıcak 5 milyon lira yatırdı adı elbette meslek yüksekokuluna verilecek
 
İNÖNÜ Üniversitesi'nde cuma günü gerçekleşen toplu açılış töreninden birkaç gün önce Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Rektör Prof. Cemil Çelik'i aradı:
 
- Hocam, Darende ilçemizdeki meslek yüksek okuluna babam Bekir Ilıcak'ın adı verilecekti, ne oldu?
 
- Elbette isim Bekir Ilıcak Meslek Yüksek Okulu şeklinde değişecek. Ancak, henüz Yüksek Öğretim Kurulu'ndan bu yöndeki kararımıza onay çıkmadı. Bekir Bey, okula 5 milyon lira harcadı.
 
 Adını yazmaz olur muyuz.
 
- YÖK neden onay vermiyor? Bir sorun mu var?
 
- Okulun adı birkaç kez değişmiş, en son DASEV (Darende Sağlık ve Eğitim Vakfı) Meslek Yüksek Okulu olmuştu. YÖK, kısa sürede ismin birkaç kez değişmiş olmasına takılmış ama yakında onay vermesini bekliyoruz.
 
Vahap Munyar/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ayasofya Fatih Medresesi açıldı!
  • 16.04.2022 10:21

Ayasofya Fatih Medresesi açıldı!

Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden inşa edilen Medrese, Ayasofya Yerleşkesi ola ...

Fatih Balat'da 3 katlı metruk bina böyle çöktü!
  • 02.12.2021 10:28

Fatih Balat'da 3 katlı metruk bina böyle çöktü!

Balat Mahallesi Yıldırım Caddesi'nde bulunan 3 katlı binanın büyük bölümü çöktü. ...

Akgün: "Büyükçekmece'de kentsel dönüşüme devam edeceğiz"
  • 17.11.2020 15:17

Akgün: "Büyükçekmece'de kentsel dönüşüme devam edeceğiz"

Atatürk Mahallesi'ndeki binanın yıkım çalışmalarını inceleyen Büyükçekmece Beled ...

Fatih'te 10 bin binayı kapsayan plan düzenlemesine ilgi artıyor
  • 12.11.2020 13:59

Fatih'te 10 bin binayı kapsayan plan düzenlemesine ilgi artıyor

Fatih Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Koruma Kurulunca alınan ilçe ...

Basbakan Binali Yıldırım'dan önemli açıklamalar!
  • 26.07.2016 15:31

Basbakan Binali Yıldırım'dan önemli açıklamalar!

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısında Boğaziçi Köprüsü'nün adı ...