maritbet girişmaritbet
Huzura giden yol kadınların mutluluğundan geçer

Huzura giden yol kadınların mutluluğundan geçer

Moment İstanbul Satış ve Pazarlama Koordinatörü Emine Gencal, İnşaatta Topuk Tıkırtıları için konuştu…

Rize 1983 doğumlu ve ekonomist. Üniversiteden mezun olmadan Taş Yapı'da işe başladı. Satış uzmanı olarak Almondhill ve Trump Towers'ta görev aldı. Daha sonra evlilik ve çocuk dolayısıyla ara verdiği iş yaşamına AC Yapı'nın Moment İstanbul projesi ile geri döndü.

Ama o her zaman aktif!

“Geri döndü” ifadesi yerine burada “yeni bir başlangıç yaptı” demek daha doğru olur aslında. Zira bu zaman zarfında seyahat için gittiği Siri Lanka'dan getirdiği kişisel bakım ve tedavi ürünlerinin patentini alarak Bağdat Caddesi'nde mağaza kurdu. Ortağı ile satışını üstlendi. Bu işyeri kendi yağında kavrulurken kendisi aileden gelen inşaatçılık genetiğine uyarak soluğu şantiyede aldı.

Bu anlattığımız genç, dinamik ve zarif hanımefendi; hep gülen, çevresine yaşam enerjisi saçan ve daima neşeli görmeye alışık olduğumuz Emine Gencal. Üç aylığına ve geçici olarak üstlendiği AC Yapı'nın satış ve pazarlama koordinatörlüğünü bir yılı aşmasına rağmen halen soluksuz yürütüyor. “İnşaatta Topur Tıkırtıları” serisinin yeni bir halkası olarak görüştüğümüz Gencal, ayrıca aileden inşaatçı ve Demirli Ailesi'nin kızı.

İş deneyimi ve aileden gelen bağlantılarıyla 10 yıldan beri inşaat sektörünün içinde aktif olarak yer alan Gencal ile “İnşaatta Topur Tıkırlıları”na duygularından, inşaatta kadınların yerine kadar uzanan keyifli bir görüşme yaptık.

Şantiye havasını solumaya hep devam etti

İnşaat dünyası ile hukukunun hiçbir zaman esnemediğine vurgu yaparak sözlerine başlayan Gencal, araya zaman giren beş yıllık dönemde bile ortağının statik mühendisi olması nedeniyle inşaat firmalarına danışmanlık hizmetleri vermeye devam ettiklerini ifade etti. Hiçbir zaman inşaattan kopmayan Gencal, “Anlayacağınız hayatımda inşaata hiç mola vermedim. Son bir yıldan beri AC Yapı'da düzenli olarak çalışıyorum. Moment İstanbul'un satış ofisinin kuruluşu aşamasında sorumlu arayan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Coşkun Bey ile bir arkadaşımı tanıştırdım. Ertesi gün Ali Bey benimle görüşmek ve çalışmak istediğini belirtti. Ali Bey ile özel şartlarımı konuşarak geçici bir dönem için işe başladım. Haftada iki gün tatil yapacağım gibi kendimce rahat bir yol haritası çizdim. Gelin görün ki başladığımdan bu yana iki gün tatili neredeyse hiç yapamadım. Fakat burasını kendi firmam gibi görüyorum ve çok mutluyum. Onun için keyifle çalışmaya devam ediyorum” diyor.

Hanımlar betona ruhunu katar, yuva yapar

Hanımların betona ruh kattığına inanan Gencal, buradan yüz yıllara uzanan bir yuvanın kurgulanması için hanımların proje aşamasından itibaren işin içinde olması gerektiğini söyleyerek, “İşin içinde bir yönetici olarak hanımların projenin ilk aşamasından itibaren yer alması gerektiğini düşünüyorum. Kadınların elin inşaatın hamurundan satışına ve hatta yüzüne kadar olması gerekiyor. Evi en çok ve her yerini hanımlar kullanıyor. Çünkü projeden sonraki aşamalarda kullanım ve fonksiyonellik ilk planda yer alıyor. Ayrıca örnek dairenin yapımı, satış stratejisi, planlama gibi noktalarda kadınlar yer almalı ve elleri değmeli. Satış tarafında da kadınların empati tarafının güçlü olduğunu düşünüyorum. Kendini onun yerine koyuyor. Her şey empati!... “Müşteri ne bekliyor?” gibi sorular için kendinizden pay biçmeniz gerekiyor. O açıdan satış ve pazarlama tarafından kadınların çok daha iyi olduğunu düşünüyorum” diye konuşuyor.

Konuşarak anlıyor

Bir müşteriyi tanımak ve ihtiyaçlarını kestirmek için empati kurduğunu ve bunu sohbet ederek sağladığını belirten Gencal, “Sohbet aşamasında her şey çözülüyor. O sırada yaklaşımınızla, konuşmanızla, onun kendini ifade etmesi ile her şey anlaşılıyor. Tecrübeye dayalı olarak insanı kapıdan girerken kısmen değerlendirebilirsiniz. Ondan sonra satış sürecinde oluşturulan ortam ve bire bir ilişki ve samimiyet çok önemli. Direkt sorulara doğru cevap gelmeyebilir ama sohbet esnasında gelen cevaplar çok daha tatmin edici olabilir. Bu ortamda yapılan satışların devamlılığı da çok daha belirgin oluyor. İhtiyaçlarını anladıktan sonra durumlarına göre hareket ederek ne istediğini anlıyor ve tavsiyelerde bulunuyorum. Hatta müşterinin yatırımcı veya oturumcu olmasına göre de tavsiyelerde bulunuyorum. Yeni evliler, tek çocuklular, yalnız yaşayanlar, yatırımcılar... durumları ve ihtiyaçları değişik değişik oluyor” diyor.

Akıl karıştırmadan yönlendiriyor

Yatırımcıların hedeflerine göre tavsiyelerde bulunduğu ileri süren Gencal, “Amaç çok önemli. Neresinin müşteri için uygun olduğunu saptamak bizim işimiz. Bunu müşteri bilemez. Müşteriye fazla alternatif sunmadan, aklını karıştırmadan doğru teklifleri sunmak ve hemen belirlemek gerek. O zaman süreç kısalıyor ve satış gerçekleşiyor. Örneğin deniz manzarası olan bir daireyi yatırımcıya tavsiye etmiyorum. Çünkü o manzaranın fiyatı yüksektir ve o evde oturmak isteyen değerini vermelidir. Yatırım için alım yapanların daha yüksek fiyat ödemesine gerek yoktur. Bizim projemizde çok alternatif var. Kiralarken deniz manzarasının olması yada olmaması fark etmiyor. Proje kar edince manzaranın olması yada olmaması da fark etmiyor” şeklinde konuşuyor.

Son kararı kadınlar veriyor

Konut alımı sırasında alım kararının verilmesinde kadınların belirleyici olduğuna dikkat çeken Gencal, “Ev alım kararı sırasında ilk görüşmelerde yatırım amaçlı ise önce erkekler projeyi geziyor. Karar aşamasında ise mutlaka hanımlar gezip etken oluyor. Eşler gördükten sonra karar veriliyor. Hanımlar bu noktada yaşam alanın kullanılabilirliğine, mutfağa, banyoya çok dikkat ediyorlar. Örnek dairede çamaşır makinesinin konduğu dolabın kullanışlı olması ile ben çok daire sattım. Banyo ve mutfak ile etkilediğim çok müşterim oldu. Hanımlar buna çok dikkat ediyorlar. Hanımların mutfakta rahat etme isteklerinde ilk tercihleri çok fazla dolap, raf ve tezgah oluyor. Bizim mutfağımız karşılıklı tezgah olduğu için bu güne kadar hiç olumsuz bir geri dönüş almadım. Yaşam alanı olduğu için büyük metrekareli planladık. Bana göre bir mutfak 10 metrekare, banyoda 4-5 metrekareden küçük olmamalı. Ebeveyn kullanımı dışındaki kullanımlarda bundan daha küçük olmamalı” dedi.

Revizyonlarda kendini gösterdi

Kullanım ve fonksiyonellik açısından Moment İstanbul'un mimari planlamasında yer almadığını ama geliştirilen noktaların planlamasında etken olduğunu dile getiren Gencal, “Bizim proje mimarlarımızdan birisi hanım. Dolayısı ile hanım gözü ile baktı. Ayrıca projedeki 2+1 ve üzeri tüm konutlarımızda ebeveyn banyosu ve birçoğunun giyinme odası var. Bunlar hanımlar tarafından düşünülmüş hayati fonksiyonlar. Bölgedeki projelerin hiçbirisinde bu ölçü yok. Kiler yok mesela. Ama kiler bir hanım için kurtarıcıdır, çok büyük bir avantajdır. Ayrıca adalar manzarası için bölgedeki projelerin birçoğu yuvarlaktır. Ama bizde dairelerin kullanımları köşelidir ve net alanları daha fonksiyoneldir. Kayıp alan yoktur. Her köşe kullanılır” diyor.

Erkeklere tavsiye: İktidarı kadınlara bırakın, mutlu olun

Bir evin huzur kapısı olmasında hanımların varlığının en büyük etken olduğunu ifade eden Gencal, “Erkeklerin karar verme aşamasında kadınların sözü ile hareket etmelerinde kadınların mutluluğunu esas almaları vardır. Hanımların ev kullanımı daha çoktur ve huzur içinde kullanımı kadınların huzuruna bağlıdır. Yani hanımların karar verici olmaları mantıklıdır, bunu söyleyebiliriz. Çünkü kadınlar erkeklerin göremediği birçok şeyi görür. Erkekler bu tür şeylere takılmazlar. Birde kadınları mutlu eden şey; hizmet ve yaşam alabilecekleri etkenlere kolay ulaşmaktır. Bunlar da daha çok hayatını kolaylaştıran, zaman kaybettirmeyen ve günlük ihtiyaçlarını karşılayabileceği etkenler oluyor. Çarşının yakın olması kendine zaman ayırmasına neden oluyor. Bu da kadınları mutlu ediyor. Çalışan hanımlarda bu beklentiler daha yoğun oluyor. Erkekler de bu tür konularda iktidarı kadınlara bırakmaktan memnunlar. Çünkü kadının huzuru direkt olarak kendilerine yansıyor” diyerek sözleri noktalıyor.

Başka ne dedi?

- Bizim 35. katta boş bıraktığımız alan, misafirlerin ağırlanacağı alan olarak ayrıldı. Misafir olduğunda rezervasyon ile misafir ağırlanıp toplantılar yapılabiliyor.

- Bence kadınlar sadece inşaatta değil, tüm sektörlerde ağırlıklarını ortaya çıkarmalılar. Farklı ürün yine kadınlardan çıkar. Çünkü hayatın devamlılığı, farkı olmalı, zerafet katmalı.

- Hanımların erkek egemen bir sektördeki varlığını şöyle tarif edebiliriz:
Erkekler kadınlarla çalışmanın zorluğunu biliyorlar. Fakat etkilerini ve artılarını gördükleri için kadınların varlığından da vazgeçemiyorlar.

- Kadınlar her sektörde aktif olmalı. Aslında Ali (Coşkun) Bey'de ayrım yapmıyor, işe bakıyor ama tercih söz konusu olursa kibarlığından dolayı kadınlar oluyor.

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tutkulu ve çalışkan, Gülfem Sena Tandoğan
  • 11.09.2015 17:04

Tutkulu ve çalışkan, Gülfem Sena Tandoğan

İş GYO’nun Kurumsal İletişim, Satış, Kiralama ve Pazarlama Grup Başkanı Gülfem S ...

Huzura giden yol kadınların mutluluğundan geçer
  • 18.06.2015 10:53

Huzura giden yol kadınların mutluluğundan geçer

Moment İstanbul Satış ve Pazarlama Koordinatörü Emine Gencal, İnşaatta Topuk Tık ...

İnsanların mutluluğu için proje geliştirmeye adandı
  • 30.05.2015 14:02

İnsanların mutluluğu için proje geliştirmeye adandı

Oryapark İstanbul Satış ve Pazarlama Müdürü Mevsim Erdemir "İnşaatta Topuk Tıkır ...

İnşaat ve mistisizm Zuhal Alım’da buluşuyor
  • 16.04.2015 17:23

İnşaat ve mistisizm Zuhal Alım’da buluşuyor

ALM İnşaat Satış ve Pazarlama Koordinatörü Zuhal Alım ile 'İnşaatta Topuk Tıkırt ...

Geleceğin İstanbul’una hanım eli değiyor
  • 30.03.2015 13:01

Geleceğin İstanbul’una hanım eli değiyor

Vaditepe Gölevleri’nin satış ve pazarlaması üstlenen Derya Yılmaz Öztürk, yaşadı ...

Kadın yöneticiler inşaat dünyasını içten fethediyor
  • 11.03.2015 17:51

Kadın yöneticiler inşaat dünyasını içten fethediyor

Türk insanı gayrimenkulü seviyor. Bu bir gerçek. Çok sevilen sektörde hanımların ...