maritbet girişmaritbet
Euro bölgesinde faiz sıfırlandı! Emlak fiyatları fırladı!

Euro bölgesinde faiz sıfırlandı! Emlak fiyatları fırladı!

Euro bölgesinde mali kriz ve Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri sıfırlaması sonucu, tüketiciler emlağa hücum etti.

Euro bölgesinde emlak fiyatları uçtu. Şimdi emlağa yatırım yapmak doğru mu ve emlak alırken nelere dikkat etmeli?

EURO'nun dolar karşısında değer kaybı, tasarrufa sıfır faiz, hatta bazı bankaların tasarruf sahiplerinden faiz ya da işlem parası kesmesi, tüketicilerin uykusunu kaçırıyor. Malın var mı derdin var anlayışı, paran var mı derdin vara dönüştü. Geleceği düşünerek para biriktirme, artık modası geçmiş bir yatırım biçimi olarak görülüyor. Şimdi borsa ya da emlak değer kazandı. Fakat emlak fiyatları da şişmiş bulunuyor. Buna rağmen emlağa yatırım yapmak şimdi doğru mu? 

Faiz oranları düşük kaldığı sürece emlak fiyatları artmaya devam edecek. Eğer Avrupa merkez bankası sıfır faiz politikasına son verip, faizleri yükseltmeye başlarsa, emlak fiyatları da aynı ölçüde düşmeye başlayacak. 

Şu an emlak almanın halen karlı bir yatırım olduğu üzerine uzmanlar hemfikir. Ama emlak alırken, çok dikkat etmek gereken noktalar var. Aksi takdirde gayrimenkula yatırım kabusa dönüşebilir.

HAZIR BİNA ALMAK MANTIKLI MI?

En önemli soru, alınacak konut eski mi yoksa sıfır ev mi? 

Eski evde odaları ve evin içini görerek, daha iyi bir yargıya varmak mümkün. Ama yeni ev henüz kağıt üzerinde. Tam yargı sahibi olmak zor. Eski ev alırken, eksikleri çok iyi tespit etmek gerekir. Evi aldıktan sonra keşfedilen eksiklerden satıcı sorumlu değil. 

Almanya'daki araştırmaya göre gayrimenkul alanların yüzde 40'ı eksikleri sonradan keşfediyor. Ev o zaman alıcıya çok daha pahalıya maloluyor. 

Burada en önemli nokta binanın altyapısını iyice incelemek. Evde çatlak ya da bodrumda nem, kolay göze çarpıyor. Fakat kalorifer, elektrik ve su tesisatı, çatı ne durumda? Bunları bir bakışta görmek mümkün değil. 

Eğer inşaat uzmanı değilseniz, bu tür eksikleri tespit etmek için bağımsız bir uzmana başvurmak en doğrusu. İnşaat uzmanını Tüketiciyi Koruma Kuruluşları, Ev Sahiplerini Koruma Birliği (BSB) gibi kuruluşlardan tutmak mümkün. Uzman kişi, ev sahibinden evin enerji tüketimini gösteren enerji kimlik belgesini, ses yalıtımını, enerji tüketimini alıp inceler.

PİŞMANLIK YAŞAMAYIN!

Diğer bir önemli nokta ise ev sahipleri toplantılarının geriye dönük 5 yıllık protokollerini incelemek. Bu protokollerde binada şimdiye kadar neler yapıldığının, gelecekte neler yapılacağının listesini bulmak mümkün. Protokoller ayrıca evdeki sorunları da ele veren önemli belgeler. 

Diğer bir önemli nokta da, evin bakımı için ayrılan ödenek miktarı. Kasada ne kadar para var? 

Eğer kasadaki mevcut para evin gelecekteki bakımı için yetmiyorsa, bu durumda evin fiyatı düşer. Çünkü ev sahipleri yeni bakım planını gerçekleştirmek için aidata zam yapacaktır. Metre kare başına bir Euro zam, 100 metrekarede 100 Euro eder.

SIFIR EV ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

Sıfır ev alırken, dikkat edilmesi gereken noktalar ise daha farklı. En başta yapı sözleşmesini iyi incelemek gerekir. İnşaat sahibinin evle ilgili yapacağı şeyler burada yazılı. Sözleşmede olmayan şeylerden daha sonra inşaat sahibi sorumlu tutulamaz. 

İkinci önemli nokta ise ödeme planı. Taksitler genelde gayrimenkul ve inşaat düzenlemesinde belirlenmiş bulunuyor. Buna göre en fazla yedi taksit öngörülüyor. Gayrimenkul fiyatının yüzde 5'ini son taksitte ödemenin, inşaat sahibi üzerinde eksiklerin tamamlamasında en önemli baskı aracı olduğu önemli. En iyi ödeme planı ise inşaatın ilerlemesine paralel olarak yapılması. Sıfır konut almadan önce de yapı sözleşmesi ve ödeme planını yine bir uzmana inceletmenin büyük yararı var. 

Gayrimenkul alırken, en önemli nokta ise yüzde 20'sinin öz sermaye olması.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Avrupa Merkez Bankası'ndan Avro bölgesine emlak uyarısı!
  • 19.02.2022 12:36

Avrupa Merkez Bankası'ndan Avro bölgesine emlak uyarısı!

Avrupa Merkez Bankası(ECB), Kovid-19 salgınında yüksek fiyatlarla daha fazla bor ...

Türkiye ekonomisinin '2019 finans yolu' nasıl olacak?
  • 29.01.2019 10:50

Türkiye ekonomisinin '2019 finans yolu' nasıl olacak?

Ak Bağımsız Denetim’in ortaklarından Doğuş Bektaş, ‘2019 Yılı Finansal Görünüm v ...

Almanya'da konut fiyatları el yakıyor!
  • 27.12.2017 14:40

Almanya'da konut fiyatları el yakıyor!

Almanya’da komisyoncuların 200 bin avroluk bir konuta 14 bin avro komisyon ücret ...

Almanya’da konut sektörü canlandı
  • 03.08.2016 14:54

Almanya’da konut sektörü canlandı

ECB'nin düşük enflasyona karşı uyguladığı düşük faiz politikası, Almanya’da konu ...

Euro bölgesinde faiz sıfırlandı! Emlak fiyatları fırladı!
  • 09.04.2015 09:44

Euro bölgesinde faiz sıfırlandı! Emlak fiyatları fırladı!

Euro bölgesinde mali kriz ve Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri sıfırlaması sonu ...

Sinpaş’ın en genç şirketi Avrupa Merkez Bankası’na komşu!
  • 19.03.2014 10:59

Sinpaş’ın en genç şirketi Avrupa Merkez Bankası’na komşu!

Mayıs 2013’de halka arz edilen, bünyesinde; alışveriş merkezleri, ofis binaları, ...