maritbet girişmaritbet
Mesa'nın elinde 6 milyar liralık proje var!

Mesa'nın elinde 6 milyar liralık proje var!

Bu yıl Kartal'dan Ankara'ya ve Polonya'ya kadar çok farklı bölgelerde yeni projelere başlamaya hazırlanan Mesa, Cezayir ve Suudi Arabistan'da da proje arayışında. Dededen toruna ev sattıklarını anlatan Mesa Mesken Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Tokatlı, bu yıl ellerindeki işin miktarının 6 milyar TL olduğunu kaydetti

 

Bu yıl Kartal'dan Ankara'ya ve Polonya'ya kadar çok farklı bölgelerde yeni projelere başlamaya hazırlanan Mesa, Cezayir ve Suudi Arabistan'da da proje arayışında. Dededen toruna ev sattıklarını anlatan Mesa Mesken Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Tokatlı, bu yıl ellerindeki işin miktarının 6 milyar TL olduğunu kaydetti. 
 
Konut sektöründe 1969 yılından bu yana yer alan Ankara Merkezli Mesa Mesken, bu yıl elindeki 8 projeye 6 milyar TL ayıracak. Ellerindeki projelerin büyük bölümünün İstanbul'da olduğunu kaydeden Mesa Mesken Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Tokatlı, mimarlar ve mühendisler tarafından kurulan Mesa'nın Türkiye'de aynı zamanda ilk defa "konut çevresiyle vardır" anlayışını yerleştirdiğini söyleyerek, "Sektöre Mesa standardı diye bir terim yerleştirdik. Para kazanmaktan çok işlerimizi nasıl iyi yaparız, insanlara nasıl daha fazla kazandırırız derdindeyiz" dedi. Tokadı, "O yüzden bugün projelerimizi bizden ev alanların çocuklarına torunlarına satıyoruz" diye konuştu. 
 
Bizden 180 bin dolara ev alan bugün 900 bin dolara sattı
 
 Konuda yola çıkan Mesa'nın konutla da devam ettiğini ama aynı zamanda, Capitol gibi çarşılar, oteller, iş yerleri ve hastaneler yaptıklarını belirten Tokadı, "12 yıldır satış pazarlama yapıyorum. Neredeyse 12 yıldır her yeni projemizde aynı insanları görüyoruz. Gelip bizden tekrar ev alıyorlar. Çünkü bizden aldıkları vakit kazanacaklarını biliyorlar. 2002 yılında Maslak projesinde 3+ l'leri 180 bin dolara satmıştık. 10 yıl geçti bugün 900 bin dolara satıyorlar. Çengelköy'de 2008'in Kasım ayında 850 bin TL'ye sattığımız bir daireyi bugün 1 milyon 480 TL'ye sattılar" diye konuştu. 'Türkiye'nin deprem bölgesinde yer alması nedeniyle 1970'lerde Mesa imalatı kurup yurtdışından tünel kalıp sistemini Türkiye'ye getirdiklerini aktaran Tokadı, şöyle konuştu: "Bizim ilk iş yaptığımız Fransız firması bugün yok gibi. Biz ise Amerika'dan Endonezya'ya kadar her tarafa ihracat yapar hale geldik." 
 
Tema Park'ta fiyatlar 2 bin 800 TL'den başlıyor 
 
Gündemlerindeki en büyük projenin Halkalı Tema Park projesi olduğunu dile getiren Tokalı, "4 bine yakın konutun yapımı, 3 tane otel, Tema park, çarşı ve ofis binalarının olduğu proje İstanbul'a ve bölgeye çok şey katacak. Eylül gibi satışa çıkarız. Projede konutların metrekare fiyatlarının 2 bin 800 TL ile 3 bin TL arasında olacağını düşünüyoruz" dedi. Konut projelerinin ağırlıkla İstanbul'da olduğunu belirten Tokatlı şu bilgiyi verdi: "Bu yıl içinde Kartal sahilde ikinci projeyi çıkacağız. Çamlıca, Halkalı projesi var. Ayrıca birçok arsayla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Tuzla İş Bankası projesinde müteahhitlik yapıyoruz. Ankara'da Oran'da 1832 konut ve ofisten oluşan bir proje yapıyoruz. Bu projenin de üçüncü etabı satışa çıktı, sadece projede 600 konutumuz kaldı. Ayrıca Ankara'da Eskişehir Yolu üzerinde 890 konutluk yeni bir projeye daha başlayacağız." 
 
Polonya Varşova'da da konut yapacak Suudi Arabistan ve Cezayir'de arayışta 
 
Polonya Varşova'da da konut projeleri olduğunu, bu projeye de yakında başlayacaklarını anlatan Tokadı, "Ayrıca Suudi Arabistan ve Cezayir'de bir takım arayışlarımız var. Onlar da devreye girdiklerinde yurtiçi ve yurtdışı çok dengeli gidecek" dedi. Tokatlı, bunları dahil ettiklerinde bu yıl ellerindeki işin miktarının 6 milyar TL olduğunu kaydetti. Mesa'nın bir aile yada patron şirketi olmadığını çok ortaklı bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Mesken Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Osman Şenol, "54 ortağımız var. Eskiden aile vardı. Sonrada ikinci üçüncü kuşaklar geldi ve her aileden iki çocuk gelince sayılar artıyor. Orta yolu bulduk. Yönetim hep oy birliğiyle seçimle başa geliyor. Bu nedenle hiçbir sıkıntı yaşamadık. Farklı fikirlerle hep bir orta yolu bulmayı başardık. Bundan sonrada bulacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu. Ortaklık kültürüyle çok sayıda proje geliştirdiklerini anlatan Şenol, "Piyasanın doğru ihtiyaçlarını ve teknolojiyi takip ederek projeler yapıyoruz. Tema Park Projesi'nden sonra Bahçeşehir'de Nurol Grubuyla birlikte konut projesi yapacaklarını dile getiren Şenol, "Bunun birinci etabı başladı. Diğer bölümlerin ise tasarımları devam ediyor. Çamlıca'da ise yılın son çeyreğinde özel bir projeye başlayacaklarını kaydeden Şenol, Kartal'da ise sahil bandı üzerinde 2 proje yapacaklarını belirtti. Birinin kentsel dönüşüm niteliği taşıdığını aktaran Şenol, 125 daireli bir site ile anlaştıklarım bunun dışında yine Kartal sahilde içinde yapı olmayan arazileri olduğunu buralarda ise inşaatların başlayacağını söyledi. 
 
Piyasa şartları inşaatçıları Afrika'nın içine çekecek 
 
Bundan sonraki süreçte hem yurtiçinde hem de yurtdışında proje yapmaya devam edeceklerini aktaran Şenol, "Şu anda işlerimizin yüzde 70'i yurtiçinde. Türkiye çok hızla gelişen bir pazar. Yabancı firmalar çok fazla gelmeye başladı. Bu ortamda Avrupa'da iş yapılır mı şu anda yapılmaz. Sadece Polonya'da bir projemiz var. 300 dönüm içinde bir proje. 2013 yılında başlayacak. Polonya Avrupa içinde en iyi gelişen ve gelir seviyesi de uyumlu bir ülke. Avrupa'daki ülkelerden farklı" dedi. Daha önce bu ülkede tekstilciler için bir outlet projesi yaptıklarını aktaran Şenol, "Çinli, Avrupalı, Rus kiracılarımız oldu. Bunu sattık. Bu projenin arkasmda konut projesi yapacağız" dedi. Şenol, yatırım için önümüzdeki süreçte Afrika'yı da düşündüklerini anlattı. Afrika'nın dünyanın gözdesi olduğunu anımsatan Şenol, "Türkiye bu ülkelerin çoğunda büyükelçilik açtı. Büyükelçiler bir iş adamı kimliğiyle çalışıyorlar. Bu nedenle birçok firma Afrika'ya gidecek. Biz şu anda Libya ve Cezayir akşındayız. Daha aşağı inmedik henüz. Ama piyasa şartları bunu zorlayacaktır" yorumunu yaptı.
 
 Konut projesi Kartal'da E-5 kenarında yer alacak Kartall Mesa projesinin yapımına nisan ayında başlandı. 31 katlı tek bloktan oluşan Kartall Mesa'da, 1+1'den, 5+1'e - 61 metrekareden, 346 metrekareye kadar değişen 10 farklı tipte toplam 286 adet konut yer alıyor. Nisan 2014'te bitirilmesi planlanan Kartall Mesa'nın toplam satıs değeri, 120 milyon TL olacak. Tema Park İstanbul: Türkiye'nin sembol - mega projesi Halkalı - Atakent'te toplam 1 milyon 600 bin metrekarelik bir alanı kapsayan projede; 4 bin adet konut, 198 bin 600 metrekarelik alışveriş merkezi, 200 bin metrekare kapalı ve 40 bin metrekare acık sergi alanından oluşan fuar kompleksi, toplam 1.050 odalı 3 otel ve toplam 380 bin metrekarelik bir alanda kurulacak uluslararası temalı eğlence parkı yer alacak. Projenin inşaat faaliyetlerine bu yıl içinde başlanarak, 2016 yılı sonuna kadar etaplar halinde tamamlanarak hayata geçirilecek. Bahçesehir - Konut projesi Nurol Grubu ile l\4esa ortaklığındaki 220 bin metrekarelik arazide, mastır plan hazırlıkları bitmekte olan yeni konut projesine 2013 yılında baslanması planlanıyor. Toplam 3 bin konutluk bu projenin de toplam satıs değerinin 1 milyar 100 milyon TL olması öngörülüyor. Camlıca - villa / Konut projesi Çamlıca'da 85 bin metrekarelik Mesa arazisinde yapılacak villa projesinin satışlarına ise Ekim 2012'de başlanması hedefleniyor. Bu projenin de toplam satış değerinin 350 milyon TL'ye ulaşması bekleniyor. Polonya / Varşova / Ochota -Konut projesi Polonya'nın başkenti Varşova'da kent merkezindeki Ochota mahallesindeki proje inşasına, önümüzdeki haftalarda başlanacak. Toplam 3 bin 200 metrekarelik arazi üzerinde gerçekleştirilecek yaklaşık 200 konutluk projenin toplam satıs değeri 30 milyon euro olacak. MESA, Asya'dan Avrupa'ya birçok bögede düğmeye bastı.
 
FİRMANIN YENİ PROJELERİ BİRER BİRER HAYATA GEÇİYOR 
 
Papirüs Plaza:
 
 Kağıthane'de, hayata geçirilen Papirüs Plaza tek katta 159 metrekare İle 454 metrekare arası değişen büyüklüklerde birleştirilebilen toplam 158 ofis yer alıyor. 248 milyon 400 bin TL satış büyüklüğündeki Papirüs Plaza'nın, 2012 yılı sonunda tamamlanması öngörülüyor. Mesa'nın şimdilerde yatırım için gözünü diktiği pazarlardan biri de Afrika. Aslı Tokatlı, henüz Libya ve Cezayir aksında olduklarını ancak önümüzdeki dönemde piyasa şartlarının da etkisiyle Afrika'nın orta ve güney bölümlerine de inebileceklerinin sinyalini verdi. Kartal Sahilyolu - Konut projesi Yapımına 2012 yılında başlanması planlanan Kartal Sahilyolu'ndaki projede, çeşitli tip ve büyüklükte toplam 150 + 200 konut yer alacak. Kartal Sahilyolu'ndaki konut projesinin toplam satış değerinin yaklaşık 350 milyon TL olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Polonya / Varşova / Nadarzyn - Konut projesi Yine Varşova'da Nadarzyn bölgesinde bulunan 300 bin metrekarelik arsa üzerinde gerçekleştirilecek projede, yaklaşık 3 bin konut insa edilecek. 
 
Başlangıç tarihi 2013 bası olarak hedeflenen projenin yaklaşık satış değerinin ise 300 milyon euro gerçekleşmesi beklenmekte. 2016'da tamamlanacak Tema Park'a 28 milyon ziyaretçi bekliyor. Mesa, Kantur-Akdas, Artas, Öztas Ortak Girişim Grubu'nun, TOKİ ihalesinden 1 milyar 885 milyon TL toplam hasılat bedeli ile kazandığı Tema Park projesine değinen Mesken Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Osman Şenol, 1 milyon 600 metrekarelik alandan oluşan TEMA Park projesinde 4 bin konutun yanı sıra 40 bin metrekare acık 200 bin metrekaresi kapalı alandan oluşan Türkiye'nin en büyük fuar kompleksi, 1200 kişi kapasiteli çok amaçlı konferans ve kongre binası ve 198 bin 600 metrekarelik alışveriş merkezi olacağını söyledi. 
 
Projede 380 bin metrekarelik arazinin ise Temalı Park'a ayrıldığını aktaran Şenol, "Proje, dünyanın en önemli 10 mimarlık ofisinin davet edildiği bir yarışma ile belirlendi. Yine alanlarındaki en önemli isimlerden oluşan jüri tarafından yapılan değerlendirmede, ABD'li Gensler Architects & Planners firmasının sunduğu proje birinci seçildi. Şenol, Tema Park'ın yıllık 25 - 28 milyon ziyaretçi sayısı ile İstanbul ve Türkiye'nin en büyük cazibe merkezini oluşturacağını, bu yıl içinde başlanacak projenin 2016 yılı sonuna kadar etaplar halinde tamamlanarak hayata geçirileceğini ifade etti. Yabancıların tercihine göre konutlar yapacağız Mütekabiliyet Yasası'nı da değerlendiren Aslı Tokatlı, bu yasadan sonra ofis ve rezidans projelerine daha fazla ağırlık verebileceklerini belirtti. Tokatlı, yabancıların tercihine göre konutta ve mimaride bir arayışa gireceklerini söyledi. Tokatlı, sürede birlikte havalimanına yakın yerlerde projeler gerçekleştirebileceklerini kaydetti. 
 
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Akadia İncek; Ankara'nın En Prestijli ve En Gözde Konut Projesi
  • 18.10.2022 16:20

Akadia İncek; Ankara'nın En Prestijli ve En Gözde Konut Projesi

Ankara'da, İncek Bulvarı'na çok yakın bir konumda hayata geçirilen Akadia İncek, ...

Ankara, Avrupa'da ağustos ayında en ucuz tüketen başkent oldu!
  • 09.09.2022 13:22

Ankara, Avrupa'da ağustos ayında en ucuz tüketen başkent oldu!

Ankara, ağustosta ilk kademe mesken aboneleri için kilovatsaat başına 1,44 lira ...