maritbet girişmaritbet
Tevfik Göksu: Esenler’in yapı stokunu düşündükçe uykularım kaçıyor!

Tevfik Göksu: Esenler’in yapı stokunu düşündükçe uykularım kaçıyor!

500 bin kişilik nüfusuyla İstanbul’un en nüfus yoğun ilçelerden biri olmasına rağmen Esenler’in yüzde 85’i 20 yılın üstündeki binalardan oluşan biri yapı stokuna sahip olduğunu belirten Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, ‘Esenler’in yapı stokunu düşündükçe uykularım kaçıyor” dedi

 

ESENLER BELEDİYE BAŞKANI TEVFİK GÖKSU:
 
Esenler'in yapı stokunu düşündükçe uykularım kaçıyor
 
500 bin kişilik nüfusuyla İstanbul'un en nüfus yoğun ilçelerden biri olmasına rağmen Esenler'in yüzde 85'i 20 yılın üstündeki binalardan oluşan biri yapı stokuna sahip olduğunu belirten Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, ‘Esenler'in yapı stokunu düşündükçe uykularım kaçıyor” dedi. Bu yüzden Esenler'in tüm mahallelerinde binaların durumunu tespit etmek için çalışmalara başladıklarını vurgulayan Göksu, ruhsatlı, ruhsatsız demeden miadını doldurmuş tüm binaları ortaya çıkaracaklarını söyledi. Esenler'deki kentsel yenileme çalışmalarını daha da hızlandırmak istediklerini açıklayan Göksu bu konuda vatandaşın da talebi doğrultusunda özel teşebbüsün kentsel yenilemeye katılmasını arzu ettiklerini anlattı 
 
İstanbul'un nüfusu en yoğun ilçelerinden biri olan Esenler, 1885 hektar alanda 500 bin kişiyi barındırıyor. İstanbul'un genelinde kilometrekareye ortalama 13 bin kişi düşerken Esenler'de bu rakam 68 bin kişiye ulaşıyor. Buna karşılık ilçede yaşayan 500 bin kişiden 450 bini 1999 Deprem Yönetmeliği'ne göre yapılmamış binalarda, risk altında oturmaya devam ediyor. Hal böyle olunca ilçenin en önemli gündemini kentsel yenileme çalışmaları oluşturuyor. 
 
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu Esenler'deki yapı stokunun yüzde 85'ini 20 yılın üzerindeki binaların oluşturduğunu belirterek “Esenler'in yapı stokunu düşündükçe uykularım kaçıyor” dedi. 
 
Esenler Belediyesi olarak Esenler'in mutlaka dönüşmesi gereken bir ilçe olduğu gerçeğini göz önünde bulundurduklarını vurgulayan Başkan Göksu, şu anda 3 bin 250 konut için dönüşüm çalışmalarının başlatıldığını açıkladı. İlçenin tüm mahallelerinde binaların durumu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Göksu, “Ruhsatlı, ruhsatsız demeden miadını doldurmuş tüm binalarımızı ortaya çıkaracağız. Esenler'deki kentsel yenileme çalışmalarımızı daha da hızlandırmak istiyoruz” dedi. Bu süreçte vatandaşın talebi doğrultusunda özel teşebbüsün kentsel yenilemeye katılmasını arzu ettiklerini anlatan Göksu, şunları söyledi:
 
‘Devlet kimseyi aldatmaz'
 
 “Halkımız bir kere şunu iyi bilmelidir ki, devlet kimseyi aldatmaz. Halkımız, devlete, belediyelere bu konuda katkı sunmalıdır. Devlet şu anda halkımıza bir katkı sunuyor. Halkımız bu fırsatı iyi değerlendirmelidir. Bu fırsatı iyi değerlendirelim ki, daha önce ülkemizin değişik yerlerinde, 1999 Marmara Depremi'nde ve son olarak Van'da yaşanan acıları yaşamayalım. Vatandaş olarak paramızı en iyi şekilde korumaya çalışıyoruz da, maalesef canımızı korumak için sağlam binalarda yaşamayı önemsemiyoruz.”
 
Yerleşim alanı itibariyle Esenlerin çok fazla nüfus barındırdığını vurgulayan Tevfik Göksu, kentsel yenileme projeleri kapsamında bu nüfusun asla artmasını istemediklerini kaydetti. Hatta nüfusun azalmasını arzu ettiklerini ancak bu konuda büyük bir açmaz içinde olduklarını da dile getiren Göksu “Nüfusu azaltmayı başarabilir miyiz bilemiyorum. Çünkü bizim kentsel yenileme çalışmalarımızda ana hedef; kimseyi yerinden etmek değil. Tam tersi eski komşuları ile birlikte yeni evlerinde yaşamalarını sağlamak” diye konuştu.
 
‘Gökdelenler şehri olmaya aday'
 
Kentsel yenilemenin bu sosyal boyutunun çok önemli olduğunu vurgulayan Göksu, ilçedeki yeşil alan sıkıntısının da hat safhada olduğuna dikkat çekti. İlçe'de kişi başına düşen yeşil alan miktarının 0.75 metrekare olduğu bilgisini veren Göksu, bu konuda İstanbul ortalamasının ise yaklaşık 3 metrekare olduğunu söyledi. Bu sebeple kentsel yenileme çalışmalarında yatay değil, istemeyerek de olsa dikey yapılanmayı ön plana çıkarmak mecburiyetinde olduklarını belirten Başkan Göksu, “Bu sebeple gelecekte Esenler gökdelenler şehri olmaya aday bir ilçe” dedi. 
 
Tabut değil güvenli konut
 
Merkezi hükümet ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel yenileme konusunda büyük bir kararlılığı ve rehberliği olduğunu kaydeden Tevfik Göksu, şöyle devam etti:
 
“Hükümet ve tüm siyasi irade ile oluşan konsensüs ve şu anda kamuoyunda bu doğrultudaki toplumsal bilinç, toplumsal akla dönüşürse kentsel yenileme yeni bir ivme kazanır. Halkımızdan isteğimiz, kentsel yenileme fırsatçılarına pirim vermeden belediyemizin açıklamalarına kulak vermeleri ve bize destek olmalarıdır. Esenler'de “Çocuklarınıza tabut değil, güvenli konut bırakın” sloganıyla yürütülen kentsel yenileme çalışmaları 3 mahallede devam ediyor.”
 
Esenler'de kentsel yenileme ihtiyacı olan bölgeleri var mı? İlçede yenileme ihtiyacı hangi boyutlarda? Bu konuda ne gibi çalışmalar yapılıyor?
 
İstanbul'da kentsel yenilemenin en canlı olarak yaşandığı ilçe Esenler. Esenler'in nüfusu yaklaşık 500 bin. Esenler'de 1999 Deprem Yönetmeliği'ne göre yapılan binalarda oturanlar ise yaklaşık 50 bin kişi. Elbette kalan binalarda oturanların hepsi çürük binada oturuyor anlamına gelmiyor. Ancak, 450 bin kişinin üzerinde bir nüfus, Deprem Yönetmeliği'ne göre yapılmamış binalarda, risk altında oturmaya devam ediyor. Esenler'deki yapı stokunun yüzde 85'inin 20 yılın üzerinde. Esenler'in yapı stokunu düşündükçe uykularım kaçıyor. Esenler'in şu anda dönüşmesi gereken bir ilçe olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak 3 bin 250 konut için çalışmalara başladık. Tüm mahallelerimizde binaların durumu ile ilgili çalışmalarımız var. Ruhsatlı, ruhsatsız demeden miadını doldurmuş tüm binalarımızı ortaya çıkaracağız. 
 
Özel sektöre açık çağrı
 
Esenler'deki kentsel yenileme çalışmalarımızı daha da hızlandırmak istiyoruz. Esas arzu ettiğimiz ise, vatandaşın talebi doğrultusunda özel teşebbüsün kentsel yenilemeye katılmasıdır.  Halkımız bir kere şunu iyi bilmelidir ki, devlet kimseyi aldatmaz. Halkımız, devlete, belediyelere bu konuda katkı sunmalıdır. Devlet şu anda halkımıza bir katkı sunuyor. Halkımız bu fırsatı iyi değerlendirmelidir. Bu fırsatı iyi değerlendirelim ki, daha önce ülkemizin değişik yerlerinde, 1999 Marmara Depremi'nde ve son olarak Van'da yaşanan acıları yaşamayalım.  Vatandaş olarak paramızı en iyi şekilde korumaya çalışıyoruz da, maalesef canımızı korumak için sağlam binalarda yaşamayı önemsemiyoruz. 
 
Merkezi hükümet ve İstanbul Büyükşehir Belediyemizin bu konuda büyük bir kararlılığı ve rehberliği var. Kentsel Yenileme Kanunu da çıkmak üzere. Hükümet ve tüm siyasi irade ile oluşan konsensüs ve şu anda kamuoyunda bu doğrultudaki toplumsal bilinç, toplumsal akla dönüşürse kentsel yenileme yeni bir ivme kazanır. Halkımızdan isteğimiz, kentsel yenileme fırsatçılarına pirim vermeden belediyemizin açıklamalarına kulak vermeleri ve bize destek olmalarıdır. Esenler'de “Çocuklarınıza tabut değil, güvenli konut bırakın” sloganıyla yürütülen kentsel yenileme çalışmaları 3 mahallede devam ediyor.
 
Oruçreis Mahallesi'nde 262 konut
 
Bu bölgeler için hazırlanan ya da hazırlanmakta olan dönüşüm projeleri hakkında bilgi verir misiniz?
 
Oruçreis Mahallesi'ndeki kentsel yenileme, ifraz sorunları ve kaçak yapılaşma nedeniyle yoğun yapılaşmaya maruz kalmış, mülkiyet sorunlarının çözümlenemediği 477-481-539 parsel sayılı 72 bin 80 metrekare alana sahip bölge içerisinde yürütülüyor. Bölge nüfusu yaklaşık 8 bin kişi. Alanın hissedar sayısı ise 600 kişi olup, bölgede 389 yapı ve 1990 bağımsız birim bulunuyor. 
Proje ile mülkiyet sorunları çözümleneceği gibi kentsel yenileme ile donatı standartları ve yapı kalitesi yüksek yaşanabilir kentsel mekânların oluşturulması hedefleniyor. 477-481-539 parsellerin bulunduğu alanda projelendirme çalışmaları sürüyor. Proje için tahsis edilmiş olan rezerv konut alanında ise 262 adet konutun yapımına başlandı ve inşaat hızla devam ediyor. 
 
Çiftehavuzlar Mahallesi yeniden planlanıyor
 
Çiftehavuzlar Mahallesi'ndeki kentsel yenileme projesi de 85 bin 300 metrekare alan içerisinde yürütülüyor.  Alanın nüfusu yaklaşık 3 bin 200 kişi olup, bölgede 109 parsel, 154 yapı ve 854 bağımsız birim bulunuyor. İlçe geneline göre nispeten yapı ve nüfus yoğunluğunun düşük olduğu Çiftehavuzlar içerisinde belirlenen bölgenin planlı biçimde yeniden ele alınarak, kentsel donatı standartları yüksek,  depreme dayanıklı,  sağlıklı bir yerleşim düzeninin sağlanması ile ilçede kentsel yenilemeye ivme kazandırabilecek. Proje alanı içerisinde yaklaşık 1500 konut üretilmesi hedefleniyor. 
 
Turgutreis'te kamulaştırma yapıldı
 
Turgutreis Mahallesi'ndeki kentsel yenileme projesi ise;  8 bin 800 metrekare alan içerisinde yürütülüyor.  Söz konusu alanda 282 adet konut üretimine başlandı. Üretilen konutlar yapı kalitesi ve donatı kalitesi yüksek, 9 şiddetinde deprem vb. afetlere karşı dayanıklı yapılıyor.  
 
Alanın içerisinde kamulaştırma çalışmaları yapılarak vatandaşlar ile uzlaşma sağlanmış, inşaat devam ediyor. Konutlar 2012 yılı içinde hak sahiplerine teslim edilecek. Kaçak yapıların yıkılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin satın aldığı söz konusu alanda üretilecek konutlar,  ilçenin muhtelif yerlerinde yapılacak olan kamulaştırma ve kentsel yenileme çalışmaları sonucunda vatandaşın mağdur edilmemesi için kullanılacak. 
 
KİPTAŞ ortaklığıyla 850 konut
 
Esenler Belediyesi'nin öncülülüğünde ilçenin başka mahallelerinde de kentsel yenileme çalışmalarının hazırlıkları sürüyor. Dörtyol Meydanı'nda KİPTAŞ ile birlikte 850 konutluk bir proje üzerinde çalışılırken, bölge halkının organize olmasıyla Havaalanı Mahallesi'nde de toplam 122 bin 614 metrekarelik bir alanda yapılması planlanan kentsel yenileme projelerinin hazırlıkları devam ediyor.  Toplam 254 bina ile bin 200 bağımsız dairenin bulunduğu Havaalanı Mahallesi'nde kentsel dönüşümle ilgili tespit çalışmaları halen devam ediyor. Tespit çalışmaları bittikten sonra avan proje yapılacak. Proje olumlu bakan mahalle sakinleri de projeyi destekliyor. 
 
Yeşil alan sıkıntısı 
 
Şu anda ilçenin nüfusu ne kadar? Yaptığınız gelecek kurgusu içinde siz ilçenin nüfusunun kaç kişi olmasını planlıyorsunuz?
 
İlçemizin nüfusu 500 bin. Yerleşim alanı itibari ile bu nüfus çok fazla. İstanbul'da kilometrekareye ortalama 13 bin kişi düşerken Esenler'de bu rakam 68 bin. Şu anda uyguladığımız kentsel yenileme projeleri kapsamında bu nüfusun asla artmasını istemiyoruz. Hatta azalmasını istiyoruz. Ancak bunu başarabilir miyiz bilemiyorum. Çünkü bizim kentsel yenileme çalışmalarımızda ana hedef; kimseyi yerinden etmek değil. Tam tersi eski komşuları ile birlikte yeni evlerinde yaşamalarını sağlamak. Kentsel yenilemenin bu sosyal boyutunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İlçemizde yeşil alan sıkıntısı da hat safhada. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı 0.75 metrekare. İstanbul ortalaması ise yaklaşık 3 metrekare. Bu bakımdan kentsel yenileme çalışmalarında yatay değil de, istemesek de dikey yapılanmayı ön plana çıkarmak mecburiyetindeyiz. Bu sebeple gelecekte Esenler gökdelenler şehri olmaya aday bir ilçe. 
 
‘10 yıla ihtiyacımız var'
 
Esenler'de önümüzdeki 5 ya da 10 yıl içinde kaç konuta ihtiyaç vardır? Kaç konut yapılması öngörülüyor? Bunların kaçı kentsel yenileme ihtiyacından ortaya çıkıyor?
 
Kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde Esenler'de şu anda toplam 3 bin 250 konutun inşaatına başladık.  Şehir estetiğine uygun, daha sağlam, güvenli ve yaşanabilir binalar yapmak için çalışıyoruz. İlçenin 3 farklı noktasında kentsel yenileme çalışması başlatarak hayatı yenilemenin ilk adımlarını attı. Esenler'de “Çocuklarınıza tabut değil, güvenli konut bırakın” sloganıyla yürütülen kentsel yenileme çalışmaları Oruçreis, Turgutreis, Çiftehavuzlar Mahallesi'nde aralıksız devam ediyor. Bizim yürüttüğümüz kentsel yenilemenin yanında bir de vatandaşın kendi evini yenilemesi var. Şu anda Esenler'de ortalama her gün eski bir bina vatandaş tarafından yıkılıyor ve yenisine başlanıyor. 
 
Bir taraftan belediyemiz, İBB ve TOKİ kanalıyla yani devlet eliyle yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları, bir taraftan vatandaşın kendi imkanlarıyla yaptığı yenileme çalışmalarıyla Esenler'in 10 yıl içinde kentsel dönüşümünü tamamlayacağına inanıyorum. Ki bu iyi bir zaman. Dünyada kentsel dönüşümünü en hızlı yapan şehir Paris'tir. Paris bile 17 senede tamamlamıştır. Özetle şunu söyleyebilirim ki, Esenler'in mevcut nüfusunun tamamımın güvenli konutlara geçebilmesi için bugünkü çalışmalar doğrultusunda 10 yıla ihtiyacı var. 
 
‘Konut fiyatları daha da artacak'
 
Bu konum ve gelecek kurgusu Esenler'de yatırım yapmak isteyen yatırımcılara ve özellikle de inşaatçılara ne gibi fırsatlar getiriyor? 
 
2-3 yıl öncesine göre Esenler algısı müthiş değişti. Eskiden Esenler'de oturmak istemeyen, evini yenilemek istemeyen, hatta çivi bile çakmak istemeyen vatandaşlar şimdi evini yıkıp yenisini yapıyor. Vatandaş artık Esenler'in değerini anladı. Bu bakımdan inşaatçılar için Esenler şu anda büyük bir iş alanı. 
 
Esenler'de iş yapmak isteyen yatırımcıları ve özellikle inşaatçıları neler bekliyor? Esenler'in bu açıdan avantajları ve zorlukları neler?
 
Esenler konu itibariyle İstanbul'un en merkezi ilçelerinden ve ulaşım aksı üzerinde. Bu itibarla arsa fiyatları çok kıymetli ve kendi içindeki dönüşümü yapabilecek bir karakterde. Dolaysıyla yeni daire fiyatları da oldukça yüksek. Ancak, henüz istenilen düzeylere çıkmadı. Bu açıdan bakıldığında, Esenler inşaatçılara yeni fırsatlar sunuyor. 
 
Müteahhitlere ‘bir araya gelin' çağrısı
 
Esenler'de yatırım yapmak isteyen yatırımcıya Esenler Belediyesi olarak siz ne gibi kolaylıklar sağlayacaksınız? 
 
Biz hep şunu savunuyoruz. Kentsel yenilemeye mutlaka ve mutlaka halk desteği olmalı. Halk desteği olmayan hiçbir plan, hiçbir çalışma başarıya ulaşmaz. Kentsel yenilemenin başarıya ulaşması için vatandaş elinin değmesi, vatandaşın sahiplenmesi ve bizzat içinde olması gerekir diye düşünüyoruz. Bu sebeple de Esenler'deki müteahhitlere önerilerimiz oldu. Müteahhitler olarak bir araya gelin, birleşin eğer bu kentsel dönüşümde uygulamadan kaynaklanan ekonomik bir kazanç sağlanacaksa sizler sağlayın dedik. Vatandaşlarla birebir görüşün, 5 dönümden aşağı olmamak kaydıyla, hesaplamalarınızı yapın (Vatandaşa verdiğimiz sözü yerine getirebilmemiz için şu kadar imar artışı gerekiyor) deyin. Biz de o imkânı sağlayalım dedik. İlçemizdeki müteahhitler de birleşti ve bir dernek çatısı altında toplandı. Şimdi ilçenin değişik birkaç noktasında çalışmalar yürütüyorlar, sonuçları bekliyoruz. 
 
Hedef eğitim, sağlık ve bilişim merkezi olmak
 
Esenler Belediyesi olarak Esenler'in geleceği hakkındaki plan ve çalışmalarınız nelerdir? 
 
Esenler Belediyesi bugün, Esenler'i medeniyetlerin buluşma noktası ve kültür başkenti İstanbul ile bütünleşmiş, belediyecilik bağlamında Esenler'i ihtiyaçlarının tamamının karşılandığı, insan mekân, şehir şehirli ilişkisinin en güzel şekilde kurgulandığı, üretken ve mutlu insanların yaşadığı, yaşanılmaktan huzur, mutluluk ve onur duyulan; sporda, kültürde, sanatta önemli bir ilçe haline getirme misyonu ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 
 
Esenler Belediyesi olarak, Esenler'in bir eğitim, sağlık ve bilişim merkezi olmasından yanayız. Bu konudaki altyapı çalışmalarımız ve girişimlerimiz devam ediyor. Yeni kaynaklar üreten ve kaynaklarını verimli kullanan, şehrin insani yönünü ön plana çıkararak sürdürülebilir vatandaş memnuniyetini esas alan, şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir, yaşayan herkesin kendi evi gibi göreceği yeni bir Esenler inşa etme gayretindeyiz. 
 
Esra Özsümer / İndergi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...