maritbet girişmaritbet
Yükselen değer Bursa..!

Yükselen değer Bursa..!

Tarihsel geçmişi uzun yıllara dayanan Bursa, sanayi gelişiminin inşaat sektörünü desteklemesiyle markalı konut projelerinin yükseldiği iller arasında yerini alıyor

Adana ile başlayıp Ankara ve İzmir şehirleri ile devam ettiğimiz ‘Türkiye Konut Piyasası' dosyamızda bu hafta ise Bursa yer alıyor. Tarihsel geçmişi uzun yıllara dayanan şehir, sanayi gelişiminin inşaat sektörünü desteklemesiyle markalı konut projelerinin yükseldiği iller arasında yerini alıyor

TSKB Gayrimenkul Değerleme Bursa Şube Sorumlusu Yasemin Öztürk'ün hazırladığı çalışmaya göre, sahip olduğu nüfus ve sosyo-ekonomik altyapılar bakımından Türkiye'nin 4. büyük kenti olarak ön plana çıkan Bursa, kültürel ve finansal alanda yaşadığı gelişmeler sayesinde çevresindeki ve kendisi ile benzer özellikteki kentlere oranla daha hızlı gelişen şehirlerden biri. Marmara Bölgesi'nin önemli metropollerinden biri olma yolunda hızla ilerleyen şehir, kültürel ve finansal anlamda yaşadığı gelişmelerle birlikte, ekonomik anlamda da Doğu Marmara'nın sanayi anlamında önem kazanan şehirleri arasında yerini alıyor. Bu anlamda istihdamın neredeyse yarısının sanayide olduğu Bursa, hızla göç almaya devam ediyor.

Bursa'da gelişen sanayinin, il nüfusunun artmasını büyük oranda etkileyeceği düşünülürken, kente yakın zamanda 4 yeni sanayi bölgesi daha eklenecek olması, konut sektörünün sürekli canlı kalacağını açıkça gösteriyor. Büyük oranda bir sanayi kenti olan Bursa, özellikle kentin batısına doğru gelişme gösteriyor. Sanayinin konut sektörünü, konut sektörünün ise sanayiyi desteklediği ve etkilediği bölgede, konut sektörü; 1990'lı yıllardan itibaren hızlı bir gelişme gösterdiğinden söz edilebilir.

Tarihsel geçmişi uzun yıllara dayanan Bursa'nın,  eski ve ilk yerleşim alanları olan Yıldırım ve Osmangazi ilçeleri, kent genelinde yaşanan ve özellikle kentin batı ve kuzey bölgelerinde kendini daha yoğun hissettiren prestijli konut alanı uygulamalarının etkisinde bulunuyor.Bu bölgeler son dönemde yaşanan kentsel dönüşüm projeleri etkisinde geleneksel kent dokusundan sıyrılmakta olup; şehrin batısında planlı bir şekilde gelişen merkezler gibi, çarpık kentleşmenin önlendiği, kentsel altyapı hizmetlerinden yeterli düzeyde yararlanan yaşam alanları halini alıyor.

Bursalılar markalı konut seviyor

Son dönemlerde İstanbul başta olmak üzere gelişim gösteren lüks konut projeleri, Bursa'da da hızla gelişmektedir. Öyle ki, bu gelişim konutların kalitesi ve piyasa değerleri itibariyle İstanbul ile yarışır durumdadır. Mimarisi, inşaat tarzı, vb. özellikleri ile Bursalıların beğenisine sunulan bu konutların yapımında önemli inşaat firmaları da ön plana çıkmaktadır.

Bursa da yaşayan nüfusun son zamanlarda ikamet için, siteler şeklinde gelişme gösteren, batıda Nilüfer, İhsaniye, Ataevler, Ertuğrulkent, Altınşehir, Özlüce, kuzeyde Demirtaş gibi bölgeleri tercih etmesinin nedenleri arasında; konutların deprem yönetmeliğine uygun inşa ediliyor olması, kentsel hizmetlere erişim mesafeleri, otopark ihtiyacını kendi içlerinde çözüyor olması, ulaşım imkânları, sunduğu sosyal imkânlar karşısındaki konut fiyatlarının alıcılar tarafından makul olarak değerlendirilmesi gibi nedenler sıralanabilir.

Hem yatırım hem oturum için 1+1

Batı yönünde hızla gelişen kentte 1+1 tarzda konut projeleri en fazla, Organize Sanayi Bölgesi'nin de bulunduğu Nilüfer ilçesinde artış gösterirken, şehrin büyümesine karşı bölgedeki konut yaşam alanlarının küçüldüğü görülüyor. Hem fiyatları hem de kullanım alanları bakımından farklı tipte konut seçeneklerinin sunulduğu bölgede son dönemlerde özellikle sanayi ve ticaret alanlarında çalışanların yatırım amaçlı 1+1 daireleri tercih ettiği bilinen bir gerçek. Ayrıca bölgede yer alan Uludağ Üniversitesi sebebiyle de 1+1 apart dairelerin ilgi gördüğü söylenebilir.

Konut sektöründe ülke ve dünya genelinde yaşanan gelişmeler; sektörün imaj ve prestij çalışmalarına yönelmesini sağlamış. Özellikle 1990 sonlarından itibaren Bursa'da gayrimenkul sektöründeki yatırımcıların kentin hızla gelişmekte olan batısında yer alan; Nilüfer, İhsaniye Ataevler, Ertuğrulkent ve Altınşehir'e yöneldiği görülüyor.

Bursa kent merkezinde son dönemlerde konut sektörünün hızla gelişme gösterdiği ilçeler arasında, Nilüfer ve Osmangazi yer alırken, kentin tarihi çekirdeğini oluşturan Yıldırım ilçesi de son dönemlerde gelişme gösteren kentsel dönüşüm hareketleri ile birlikte konut stoğunun iyileşmeye başladığı merkezlerden biri haline geldi. Özellikle Nilüfer'de konut stoğuna olan talebin yükselmesi, bu ilçenin özellikle orta ve üst gelir grubu tarafından öncelikli yerleşim yeri olarak seçilmesini beraberinde getiriyor. Kentteki alt-orta gelir grubu ise,  fiyat olarak daha uygun olan Yıldırım ilçesini ve merkezinin çeperlerini tercih ediyor.

Nilüfer

Nilüfer, Bursa'nın batıya doğru yaşadığı gelişme ile birlikte konut stokunun hızla arttığı ve arz-talep ilişkisinin dengeli bir şekilde ilerlediği bir yerleşim bölgesidir.  İlçe genelinde, İhsaniye, Görükle, Balat, Odunluk, Ataevler, Ertuğrul bir kaç yıl öncesine kadar kent merkezine uzak olması gerekçesi ile rağbet görmezken son dönemlerde hem ulaşım altyapısının hem de kârlı konut yatırımı hedefleyenlerin yoğunlaştığı bölgeler arasındadır. Nilüfer'in konut stoğu, yatırımcıların sunduğu kaliteli ve modern mimari ile bütünleşen daha çok kendi içinde sosyal aktivitelerin karşılanabildiği sitelerden oluşuyor. Bölge sanayi ve eğitim sektörünün önemli bir merkezi olması nedeniyle, daha çok öğrenciler, sanayi ve hizmet sektöründe çalışanlar ve kentin yoğun yaşantısından uzaklaşmak isteyen ailelerin tercihleri arasında yerini alıyor. Ayrıca yapımı planlanan; İstanbul-İzmir Otoyolu ile birlikte kentin batıda İzmir (İzmir Yolu), kuzeyde ise İstanbul (İstanbul Yolu) ile olan ulaşım altyapısı güçlendirilerek, bu bölgelerde prestijli konutların hızla yükselmesinin önü açılıyor. Prestijli konutların hızla yükseldiği Nilüfer ilçesinin bazı kesimlerinde konut fiyatları 125 bin liradan başlayıp 500 bin liraya kadar çıkıyor.

Yıldırım

Yıldırım, Bursa'nın tarihi dokusunun yoğun olarak kendini hissedildiği, son dönemlerde kentsel dönüşüm hareketleri ile birlikte ön plana çıkan ilçelerinden biri. Özellikle ilçenin batısı, Ankara Yolu Caddesi boyunca, Erikli, Esenevler, Siteler Mahalleleri alt-orta gelir grubunun yoğunlukla ikamet ettiği yerleşim bölgeleri olmakla birlikte, buralardaki konut kaliteleri ve yapı biçimleri yavaş yavaş Nilüfer ve çevresindeki konut bölgelerindeki kaliteyi yakalama yolunda ilerliyor. Kentsel dönüşüm faaliyetleri ile kente yeni bir soluk kazandırma yolunda ilerleyen Yıldırım ilçesinin bazı kesimlerinde konut fiyatları 90 bin liradan başlayıp 200 bin liraya kadar çıkıyor.

Osmangazi

Osmangazi, kentin kuzeyde İstanbul ile olan bağlantısını sağlayan Yalova Yolu Caddesi boyunca, gelişme göstermeye devam eden ilçedir. İlçenin özellikle doğusunda yer alan Demirtaş Mahallesi, son yıllarda hızla gelişme gösteren prestijli konut projeleri ile birlikte Nilüfer'de yoğunluk gösteren konutlarla eş değer seviye sayılabilir. Osmangazi ve özellikle Demirtaş çevresinin Nilüfer'de yoğunluk gösteren konutların kentin batıya doğru gelişme gösteren eğilimini, kuzeyde Yalova Yolu boyunca dengeleme konusunda son derece hızlı bir gelişme göstermesi bekleniyor. Osmangazi ilçesinin bazı kesimlerinde konut fiyatları 100 bin liradan başlayıp 500 bin liraya kadar çıkıyor.

Mudanya

Kuzeyde Marmara Denizi kıyısı boyunca gelişen Mudanya, Bursa'nın İstanbul ile olan “Hızlı Feribot” deniz bağlantısının son yıllarda gelişme göstermesi ile birlikte hızlı bir gelişme kaydeden ilçelerinden biri haline geldi. İlçenin gerek konumu, gerek coğrafik özellikleri gerekse de kentsel altyapı ve ulaşım imkânlarının gelişmekte olması Nilüfer ilçesine doğru yoğunluk gösteren konut stoğunun Mudanya'ya da sıçramaya başlamasına neden oluyor. Yakın zaman öncesine kadar, deniz kenarında bir sayfiye yerleşimi niteliği sergileyen, sadece yaz aylarında yoğunluğun yaşandığı bir ilçe olan Mudanya, son zamanlarda modern kentsel konut gelişiminin bu aksa doğru eğilim göstermesi ile birlikte yaz – kış yüksek yoğunluğa sahip oluyor. Özellikle bahçeli villa tarzı yapılaşmaların gözlendiği Bademli ve Çağrışan semtleri yüksek gelir grubunun tercih ettiği yerleşim alanları arasında yer alıyor. Mudanya'da konut fiyatları 80 bin liradan başlayıp 250 bin liraya kadar çıkmakta olup Bademli, Çağrışan semtlerinde villa fiyatları 2 milyon lirayı buluyor.

Gemlik

Gemlik, Bursa'nın kuzeyinde, Marmara Denizi'nin doğusunda, kıyı boyunca gelişen ilçelerinden biri. Bursa kent merkezine ve İstanbul'a olan yakınlığı ilçenin gelişimini destekliyor. Büyük oranda orta gelir grubuna hitap eden konut stoğu barındıran ilçe, özellikle 1999 depreminden sonra, konut sektöründe bir gerileme yaşadı. İlçe sınırları içerisinde ticari sirkülasyonu oldukça yoğun olan Bursa Serbest Bölge'nin ve Gemport'un varlığı bölgedeki konut sektörüne de hareketlilik katıyor.

Kestel

Kestel ilçesi, Bursa'nın ve Yıldırım ilçesinin doğusunda konumlanıyor. Kestel Organize Sanayi Bölgesi'nin varlığı bölgede sanayinin gelişmesini destekliyor. OSB'nin istihdam kapasitesi, konut sektörüne de hareketlilik getiriyor. Son dönemlerde Bursa Teknik Üniversitesinin bu ilçede kurulacak olması ve Bursaray'ın bu ilçeye kadar uzatılması projesi, ilçenin konut sektöründe de canlanmayı beraberinde getirmesi bekleniyor. Ayrıca yakın zamanda TOKİ uygulaması ile birlikte bölgedeki konut stoğu hacminde artış gözleniyor.

İlçelere göre ortalama konut fiyatları

İlçe      Fiyat

Nilüfer              125.000-500.000

Yıldırım           90.000-200.000

Osmangazi     100.000-500.000

Mudanya       80.000-250.000

Milliyet- Yavuz Karaman

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!
  • 24.04.2024 12:43

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!

Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ, her mevsim ayrı güzelliğe ...

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!
  • 15.02.2023 11:25

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin 222. saatinde, Kahramanm ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak
  • 16.07.2022 14:20

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak

Osmaneli-Bursa-Bandırma-Balıkesir Hızlı Tren Hattı T04 Tüneli Işık Görme Töreni ...