maritbet girişmaritbet
Türkiye'de sanata ve tarihe sahip çıkamadı!

Türkiye'de sanata ve tarihe sahip çıkamadı!

Türkiye'de sanat eserleri ve tarihi eserler bir bir zarar görmeye devam ediyor...

Özellikle son günlerde ardı ardına yaşanan Hatay Mozaik Müzesi'ndeki restorasyon skandalıyla şehzade ve Aşık Veysel heykellerinin kırılması haberlerinin gündeme oturması nedeniyle geçtiğimiz dönemlerde yaşanan benzer olayları derledik.

İşte 'ucubeye' çevrilen sanat, tarih ve doğal güzelliklerimiz...

HATAY'DA RESTORASYON SKANDALI

hatay restorasyon

Dünyanın ikinci büyük mozaik sergileme alanına sahip Hatay Arkeoloji Müzesi'nde Roma dönemine ait mozaiklerde restorasyon skandalı yaşandığı ortaya çıktı. Birçok eserin yanlış restore edildiği fark edilince bakanlık inceleme başlattı.

ŞEHZADENİN SELFIE ÇEKMESİNE İZİN VERMEDİLER

şehzade selfie

Amasya Belediyesi tarafından Yeşilırmak kenarına konulan ve tartışma yaratan 'Selfie çeken şehzade' heykelinin başına gelmeyen kalmadı. Vatandaşların ve turistlerin yoğun ilgi gösterdiği heykelin önceki gün cep telefonu, bugün ise kılıcı kırıldı. Heykel, polis tarafından koruma altına alındı.

AŞIK VEYSEL'İN SAZINI KIRDILAR

aşık veysel heykeli

İstanbul Avcılar'da açılış için son hazırlıkları yapılan Kültürpark'taki 10 heykel arasında bulunan Aşık Veysel'in heykelindeki sazının sapı kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce kırıldı.

HALFETİ UCUBESİ

halfetide otel

Şanlıurfan'nın bir ilçesi olan tarihi ve doğal güzellikleri bir arada barındıran Halfeti'nin siluetini bozan otel, günün tartışma konusu olmuştu.

APOLLON TAPINAĞI

apollon tapınağı

Helenistik dönemin en önemli yapılarından sayılan Troas Antik Kenti'ndeki Apollon Tapınağı'na restorasyon çalışmaları sırasında tahrip edildi. Üzerine tonlarca ağırlıkta TIR çıkarılan tarihi tapınağa, çimento dökülerek restore edildi.

ANTİPHELLOS ANTİK TİYATROSU'NUN BASAMAKLARI BETON ALTINDA KALDI

anbtiphellos antik

Antalya'nın Kaş ilçesinde Antiphellos Antik Tiyatrosu'nun zeminine beton döküldü.

M.Ö. 1'inci yüzyılda yapılan ve 28 sırada 4 bin seyirci alacak kapasitedeki oditoryumun zemine beton dökülmesinden sonra 26 sıra kaldı. 

ORJİNALİ YOKTU YENİSİNİ YAPTIK

telmessos

Fethiye'deki Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyon çalışmaları sırasında kaybolan taşların yerine beyaz bloklar yerleştirildi. Tarihi eserin korunması için orjinal taşlar yoksa oranın boş kalması gerekiyordu.

TARİHİ YARIMADA'NIN SİLUTENİ BOZAN GÖKDELENLER

istanbul silüeti

Tarihi Yarımada'nın siluetini bozan Zeytinburnu'ndaki 16:9 isimli gökdelenler, kamuoyunda büyük tartışma yarattı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da tepki gösterdiği gökdelenler için yıkım kararı çıkmıştı.

SÖKÜLEN TARİHİ KÖPRÜNÜN TAŞLARI ORTADA BIRAKILDI

samsun karayolu

Samsun Karayolu yapım çalışmaları sırasında, geçen ocak ayında ortaya çıkan tarihi köprünün başka bir yere taşınmasına karar verilerek, numaralandırılan taşları tek tek söküldü.

Taşların köprünün yeniden kurulacağı alanda dağınık şekilde bırakılması görenlerin tepkisine neden oldu.

SOMA TERMİK SANTRAL İÇİN AĞAÇ KATLİAMI

Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, Soma'da binlerce metrekarelik alanda bulunan zeytinlik, Soma Kolin Termik Santralinin yapımı için acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine, Soma'ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi'nde oturanlar, zeytinliklerin kamulaştırılmasına tepki amacıyla geçen 1 Eylül'de eylem yaptı. Acele kamulaştırma sürecinin iptali için de dava açtı. Davaya rağmen Kolin Şirketler Grubu, zeytinliklerin çevresini, tel örgü ile çevirdi.

soma termik santrali

Yırca Köyü'nde yaşanan zeytin ağacı katliamı Türkiye'yi ayağa kaldırmıştı. Zeytinliklerini korumak isteyen köylüler jandarma tarafından engellenmiş, Kolin Grubu'nun güvenlik görevlilerince de tekme tokat dövülerek ağaçları kesilmişti.

BİRİ ÇAKMA BİRİ ORİJİNAL RESTORASYON

foça kalesi

Foça Kalesi'nin 1993 yılında ihale yöntemiyle yapılan sözde restorasyon betonla yapılırken, geçen yıl yapımına başlanan restorasyon da ise sıfır çimento kullanıldı. Ancak 1993 yılındaki yapı adeta yeniden inşa edilmiş bir beton evi andırırken, günümüzde bilimsel verilerle kazı ekibince yapılan restorasyon ile tarihi kale eski görünümüne kavuştu.

BİR RESTORASYON REZALETİ DE ANAMUR MAMURE KALESİ'NDE

anamur maure kalesi

Anamur Mamure Kalesi 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine girmeyi başarmıştı. Geçmişi 3. Yüzyıl'a kadar dayanan 39 kuleli tarihi kale listeye alınınca restorasyon başlatıldı. Mersin Valiliği'nce yürütülen restorasyon 'keşke yapılmasaydı' denilecek hale geldi. Çimento kullanılarak yürütülen restorasyon görenleri hayrete düşürüyor. Günümüz çimentosuyla yapılan restorasyon kalenin orijinal dokusunu bozdu.

YASADIŞI OTEL YASAL OLDU

gökçeada otel

Gökçeada'da yasadışı yapılan 7 mahkeme kaybeden ve Gökçeada halkının 'ucube otel' diye adlandırdığı Masi Otel de yeni planda turizm merkezine alınmış. Sit alanında yapıldığı ve üzerinde yıkım kararı olan otel yeni planla kurtarılmış oldu.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de sanata ve tarihe sahip çıkamadı!
  • 13.05.2015 09:46

Türkiye'de sanata ve tarihe sahip çıkamadı!

Türkiye'de sanat eserleri ve tarihi eserler bir bir zarar görmeye devam ediyor.. ...