maritbet girişmaritbet
Sultanahmet Camisi’ndeki sır!

Sultanahmet Camisi’ndeki sır!

Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından, Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'ya yaptırılan Sultanahmet Camisi büyük bir mimarlık sırrı taşıyor.

İstanbul'daki tarihi yarımadada 1609-1616 yılları arasında büyük bir ustalıkla inşa edilen Sultanahmet Camisi, Ramazan Ayı'na girdiğimiz bugünlerde yoğun ilgi görüyor. 

Sultanahmet Meydanı'ndaki Sultanahmet Camisi gerek yerli gerek yabancı ziyaretçilerini ihtişamlı görüntüsü ile karşılıyor. Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezenmesi ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslenmesi nedeniyle Avrupalılarca, Mavi Camii ( Blue Mosque) olarak adlandırılıyor. Ayrıca Sultanahmet Camisi'nde 23.000'i aşkın İznik Çinisi bulunuyor.

Külliyesiyle birlikte, aslında İstanbul'daki en büyük yapı komplekslerinden biri olan Sultan Ahmet Camisi, tüm Müslüman aleminin ibadet yeri olmasının yarı sıra sanatsal ve mimari özellikleri ile de görenleri hayran bırakıyor. Caminin içi 200'den fazla renkli cam ile aydınlatılmıştır. İçindeki çinilerin süslemelerinde sarı ve mavi tonlardaki geleneksel bitki motifleri kullanılmış, yapıyı sadece bir ibadethane olmaktan öteye taşımıştır. Ayrıca Sultanahmet, Türkiye'nin altı minareli ilk camisidir.

NEDEN 6 MİNARESİ VAR?

Caminin 6 minaresi olmasına ilişkin anlatılanlara göre "Dönemin padişahı I. Ahmet, minareleri altından yaptırmak istemiştir ancak kaplamada kullanılacak olan altının değeri padişahın bütçesini fazlasıyla aşınca, caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa bu emri güya yanlış işiterek ‘altın' sözcüğünü ”altı” yaparak camiyi 6 minareli inşa ettirmiştir."

İSLAMİ MİMARİNİN YANI SIRA BİZANS ESİNTİLERİ TAŞIYOR   

Sultanahmet Camisi'nin tasarımı Osmanlı cami mimarisi ile Bizans kilise mimarisinin 200 yıllık sentezinin zirvesini oluşturur. Komşusu olan Ayasofya'dan bazı Bizans esintileri içermesinin yanı sıra geleneksel İslami mimari de ağır basar ve klasik dönemin son büyük camisi olarak görülür.

Caminin büyük mimarı Mimar Sedefkar Mehmet Ağa bu muhteşem caminin "boyutta büyüklük, heybet ve ihtişam" fikirlerini yansıtmada başarılı olmuştur.

İç kısmın daha yükseklerine mavi boya hakimdir, fakat düşük kalitelidir. 200'den fazla karışık leke desenli cam doğal ışığı geçirir, bugün avizelerle desteklenmişlerdir. Avizelerde devekuşu yumurtası kullanımının örümcekleri uzak tuttuğunun keşfedilmesi örümcek ağlarının oluşumunu engellemiştir.

HARCINDA DEVE KUŞU YUMURTASI VAR

Sultanahmet Camisi, yapıldığı 1609 yılından bu yana mimarlık sırrı taşıyor. 64 x 72 metreye 43 metre yüksekliğinde olan ibadethanede merkezi kubbenin çapı 23.5 metre bulunuyor. Sultanahmet Camii'nin harcında örümcek ve haşerelerin kokusunu sevmediği için deve kuşu yumurtası kullanıldığı biliniyor.

Yorum Yaz