maritbet girişmaritbet
Kocaeli, Anadolu yakasının fuar merkezi olmaya talip!

Kocaeli, Anadolu yakasının fuar merkezi olmaya talip!

Kocaeli bu yıl ilk kez düzenlediği SANTEK- Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı ile Anadolu yakasının fuar merkezi olmaya da aday oldu

Türkiye'nin sanayi üretiminin yüzde 13'ünü tek başına karşılayan Kocaeli, şimdi de İstanbul Anadolu yakasının fuar merkezi olmaya aday. Kent bugüne kadar düzenlenmiş en büyük sanayi fuarına hazırlanırken, bir taraftan da sektörel fuarlar organize etmek için kollarını sıvamış durumda.

24–27 Eylül tarihleri arasında Kocaeli İnterteks Fuar Merkezi'nde düzenlenecek Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı (SANTEK) 2013 hem sanayinin kalbine fuarı taşımış olacak hem de Anadolu yakasından kentin fuar merkezlerine ulaşma zorluğunu ters trafik avantajı ile ortadan kaldıracak.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO), Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte düzenlediği fuarı Bolu, Düzce, Sakarya, Yalova ticaret ve sanayi odaları da destekliyor. Böylece Türkiye'nin sanayi imalatında büyük ağırlığı olan Doğu Marmara, bütün illerin katılımıyla ilk ortak fuar deneyimini de yaşayacak. Fuar, Anadolu Ekspo Fuarcılık'ın organizasyonu ile yapılacak. Ekonomi Bakanlığı da yabancı misafirlerin konaklama ve transfer masraflarını ödeyerek, fuara destek oldu.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOTO Başkanı Murat Özdağ, KSO Genel Sekreteri Memet Turabi, Anadolu Expo Fuarcılık'tan Cem Aydın ve Reklam-Pazarlama Koordinatörü Ali Pamir, İstanbul'da gazetecilere düzenlenecek fuar hakkında bilgiler verdiler.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 36 bin metrekare kapalı alana sahip Kocaeli İnterteks Fuar Merkezi'nin atıl durumdan çıkarılması adına önemli bir adım attıklarını söyledi. İlk bakışta fuarın İstanbul'a yakınlığının bir dezavantaj gibi görüldüğünü söyleyen Başkan Zeytinoğlu, “Ancak Anadolu yakasındaki bir işadamı İstanbul'daki fuar merkezlerine daha zor ulaşıyor. Biz Anadolu yakasından gelen işadamı için cazip bir alternatif olacağız. Ayrıca maliyetlerimiz de İstanbul fuarlarının 3'te biri kadar olacak. SANTEK ilk etapta karma bir fuar olarak başladı. Ancak otomotiv ve kimya sanayinde Kocaeli'nin tartışmasız büyük bir payı var. Bu nedenle ihtisas fuarları düzenleyeceğiz. Fuar 3 holden oluşan geniş bir alanda. Biz ilk fuarımızda bunun 2 holünü kullanacağız” diye konuştu.

Zeytinoğlu, fuara Yunanistan, İtalya, Almanya, Romanya, İngiltere, Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kosova'dan katılımcıların geleceğinin de bilgisini verdi.

En büyük ilgi Macaristan'tan

124 firmanın katıldığı fuara ağırlıklı olarak otomotiv yan sanayi, lastik, plastik ve makine sektörlerinin yer aldığının da bilgisini veren Zeytinoğlu, “Ayrıca Match For Industry adında bir programımız var” diyerek, “Bununla sanayicilerimizi yabancı firmalar ile eşleştireceğiz. İkili görüşmelerde bulunabilecekler. Bu programa en büyük ilgi Macaristan'dan, Nijerya, Romanya, Bosna Hersek'ten de yoğun ilgi var” ifadelerini kullandı.
1999 depremi öncesi Kocaeli'nde bir tane otelin bulunduğunu söyleyen Zeytinoğlu, kentte 6-7 otelin yer aldığını, 2 tanede 5 yıldızlı ılıca tesisi bulunduğunun altını çizdi.  

Demiryolunun elleçlemede payı 3 milyon tona çıkacak  

Türkiye'nin dünya ile en iyi rekabet edebilecek kentinin Kocaeli olduğunu söyleyen Başkan Zeytinoğlu, şunları söyledi:  “Avrupa'nın 10'uncu büyük liman kentiyiz. 34 limanımız var. Burası coğrafi yapısı nedeniyle Karadeniz'de kurulacak bir limanın 8'de biri maliyetinde. Kocaeli'ni Barcelona, Rotterdam gibi bir algıyla yeniden kurgulamalıyız. Bu limanların demiryolu bağlantıları yapılmalı. Yalova ve hatta Gemlik'e kadar demiryolu uzatılmalı. Böylece lojistik avantaj inanılmaz artırılmış olur. Kocaeli limanlarında 80 milyon ton elleçleme yapılıyor. Bunun ancak 1.5 milyon tonu demiryolu ile taşınıyor. Şimdi hızlı trenin yanına eklenecek hat ile bunu 3 milyon tona çıkartacağız ancak 4'üncü bir hat ile birlikte bu sayı artırılarak maliyet düşürülmeli.

Ortak akılla Cengiz Topel uçuşlara açıldı

Kocaeli'de bulunan tüm sanayici ve işadamları derneklerinin güç birliği yaparak önümüzdeki dönemde büyük projelere imza atacaklarını anlatan KOTO Başkanı Murat Özdağ ise şu açıklamalarda bulundu:

“Ortak akılı ortaya koyduğunuzda kimse buna kayıtsız kalamıyor. Biz Kocaeli'nin tüm iş dünyası kuruluşları olarak Cengiz Topel Havaalanı'nın açılması için güç birliği yaptık. 2 Eylül'de Kocaeli Ankara uçuşları başladı. Böylece Ankara'dan Türkiye'nin tüm kentlerine aktarma yapılabilecek, bazı yurtdışı hatlar kullanılabilecek. Ayrıca şu anda fiyat sadece 100 TL. Sabah 7.30'da uçup akşam 22.00 uçağıyla dönebiliyorsunuz. İşadamları olarak geçtiğimiz günlerde Urfa'ya uçtuk. Orada ortak çalışmalar yapıp akşam evimizde dönebildik. İşte bu çalışmada görüldüğü gibi bundan sonra da ortak akılla hareket edeceğiz.”

Handan Sema CEYLAN/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor
  • 19.04.2023 14:37

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem ...

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu
  • 19.04.2022 15:17

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli'nin İzmit ilç ...

Bakan Kurum, Gebze Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulundu
  • 19.04.2022 12:55

Bakan Kurum, Gebze Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bazı ziyaretlerde bul ...

Kocaeli Büyükderbent Tren İstasyonu açıldı!
  • 11.03.2022 17:28

Kocaeli Büyükderbent Tren İstasyonu açıldı!

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan ve çalışmalar dolayısıyla bir süredir kapa ...

Kocaeli'de, yatay mimari konseptinde yeni konutlar inşa edilecek!
  • 20.11.2021 10:02

Kocaeli'de, yatay mimari konseptinde yeni konutlar inşa edilecek!

Kocaeli'de çarpık kentleşmenin olduğu mahallede yatay mimarili konutlar yapılaca ...