maritbet girişmaritbet
Karkamış Sınır Kapısı yeniden açılıyor!

Karkamış Sınır Kapısı yeniden açılıyor!

Fırat Kalkanı operasyonuyla DAEŞ'i bölgeden temizleyecek olan Türkiye, Karkamış Sınır Kapısı'nı yeniden açarak ticareti canlandıracak.

Türkiye'nin başlattığı Fırat Kalkanı operasyonuyla DAEŞ'in bölgeden temizlenmesi ticarete yarayacak. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Bartık, “Karkamış Sınır Kapısı açılacak. Suriye ile ticaretimiz giderek artıyor” dedi.

Türkiye'nin Suriye ile ticaretinde önemli rol oynayan ancak terör örgütü DAEŞ'in sınırdaki faaliyetleri nedeniyle bir süredir kapalı bulunan Karkamış Sınır Kapısı yeniden hizmete giriyor. Türkiye'nin Cerablus'u DAEŞ terör örgütünden temizlemek ve bölgede etkin olan PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD/YPG'nin Fırat'ın batısına geçmesini önlemek için başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu sonrasında sınır geçişlerini düzenlemek ve bölgedeki ticari faaliyetleri canlandırmak için önemli bir karara da imza atıldı.

2014'TEN BERİ KAPALIYDI

1953'te hizmete açılan ve bir ucu Suriye'nin Cerablus kentinde diğer ucu Gaziantep'in Karkamış ilçesinde olan Karkamış Sınır Kapısı, terör örgütü DAEŞ'in Cerablus'u ele geçirmesinin ardından 17 Ocak 2014'te kapatılmıştı. Hükümet, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'de gerçekleştirdiği başarılı operasyonlar ile Cerablus'un DAEŞ'ten temizlenmesi sonrasında burada ticareti yeniden canlandırmak için Karkamış'ın açılmasını kararlaştırdı. Bunun için DAEŞ'in sınır kapısına tuzakladığı patlayıcılar ve mayınlar da Türkiye'den sınıra giden uzmanlarca imha edildi. Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise "Suriye ile ticarette asıl önemli olan kapılarımız Kilis'teki Öncüpınar ve Reyhanlı'daki Cilvegözü. Buraların da modernize edilmesi lazım" dedi.

826 SURİYELİ FİRMA VAR

Bartık, bölgede sınır ticareti kadar Suriyelilerin kente yaptığı yatırımların da canlılık getirdiğini ifade ederek, "Gaziantep Ticaret Odası'nda 826 Suriyeli firma var. Bunlar şu anda iş yapmaya başladılar. Ortadoğu coğrafyasında ticarette çok iyiler. Suriyelileri kendi lehimize çevirip Ortadoğu'daki başarılarını ülkemize yönlendirebilirsek bundan çok kazançlı çıkacağız" dedi. Bartık, Suriyelilere iş Türkçesi eğitimi de verdiklerini söyledi. Bartık, "İnanıyoruz ki Suriye'de normalleşme sağlanınca, buradaki Suriyeliler kendi ülkeleri ile köprü görevi görerek iki ülkenin ticaretinde önemli rol oynayacaktır" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Karkamış Sınır Kapısı yeniden açılıyor!
  • 27.08.2016 10:03

Karkamış Sınır Kapısı yeniden açılıyor!

Fırat Kalkanı operasyonuyla DAEŞ'i bölgeden temizleyecek olan Türkiye, Karkamış ...