maritbet girişmaritbet
Kapıcınızı çıkartırken bir kez daha düşünün!

Kapıcınızı çıkartırken bir kez daha düşünün!

Apartman görevlilerini işten çıkartacaklar, tazminat hesabındaki kira ve su parasını da dikkate alın.

Çoğunlukla 'kapıcı' olarak hitap ettiğimiz apartman görevlilerinin çalışma hukukunda farklı bir konumları var. Site ve apartman yöneticilerinin çoğu bu ince ayrıntıları düşünmedikleri için, bazı sürprizlerle karşılaşabiliyor. Asgari ücret hesabında apartman görevlilerinin maaşlarından damga ve gelir vergisi alınmıyor. Dolayısıyla net maaşları diğer çalışanlara göre yüksek oluyor.

Bu yılın ilk 6 ayı için net asgari ücret 949 lira iken kapıcılarda rakam 1.021 TL'ye yükseliyor. Asıl ayrıcalıklar ise tazminat hesabında ortaya çıkıyor. Normal şartlarda kıdem tazminatı, son alınan brüt ücret ve düzenli ödemelerin çalışılan süre ile çarpımı sonucu ortaya çıkıyor. Bundan sadece damga vergisi kesiliyor. Apartman görevlilerinde ise oturdukları evin kirası ile su-elektrik parası bile tazminata ilave ediliyor. Bunu hesap etmeyen site yöneticileri mahkemelerin verdiği kararlarla yüksek rakamları ödemek zorunda kalabiliyor. Apartman görevlileri genelde kira vermeden oturuyor. Su ve elektriği de bedava kullanıyor. Bütün bu giderler, apartman görevlilerinin geliri gibi kıdem tazminatı hesabında kullanılıyor. Hesap yapılırken de kapıcının oturduğu evin emsal kira bedeli çıkarılıyor. Bu, brüt ücretine ekleniyor. Yani evin emsal kira bedeli 500 lira ise asgari ücretli bir görevlinin aylık geliri 1.201+500 TL hesaplanıyor. Buna eğer yönetim tarafından ödeniyorsa su, elektrik, doğalgaz gibi giderler de ekleniyor. Tüm bunlar apartman görevlisinin geliri sayılıyor. 

Masrafı büyük olur

Apartman görevlilerinin bir kısmının sigortasız olarak çalıştırıldığını ya da oturduğu ev karşılığı istihdam edildiğini duyuyoruz. Bu durum yöneticilerin başına büyük işler açabilir. Öncelikle kapıcı hizmet tespit davası ile tüm çalıştığı süreleri sigortalı hale getirebilir. Bunun da ücreti faiziyle ödenir. Ayrıca idari para cezası da var. Bunlara izin ve mesai paralarının da ilave edilmesi mümkün. O yüzden en güzeli tüm görevlileri kayıtlı çalıştırmak.

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kapıcınızı çıkartırken bir kez daha düşünün!
  • 05.04.2015 09:50

Kapıcınızı çıkartırken bir kez daha düşünün!

Apartman görevlilerini işten çıkartacaklar, tazminat hesabındaki kira ve su para ...