maritbet girişmaritbet
Her katta iki yangın merdiveni olmalı!

Her katta iki yangın merdiveni olmalı!

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Onursal Başkanı Abdurrahman Kılıç, Adana'da öğrenci yurdunda çıkan yangından sonra ESD'ye konuştu.

Adana'nın Aladağ ilçesinde çıkan yangın sonrasında 11 öğrencive bir eğitmen olmak üzere 12 kişi yaşamını yitirdi. Bu olaydan sonra, binalarda yangınlara karşı alınacak önlemler, yapılarda kullanılan malzemelerin yangına dayanıklılığı gibi konular gündeme geldi.

Emlaktasondakika.com olarak İTÜ Makine Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç'la görüştük. Kılıç, binalarda özellikle yangın merdiveni sayısının en a iki olması gerektiğini vurguladı. İşte Kılıç'ın açıklamaları…

Şehrin altyapısı yangına karşı güvenlikli olmalı

“Şehrin yangın güvenliği dendiğinde binalarda alınan önlemler çok önemli. Ayrıca bu konuda halkın eğitim seviyesi çok kritik bir konu. Şehrin altyapısı da yangın önlemeye uygun olmalı. Bu noktada en son nokta itfaiye oluyor”

En kritik nokta duman dedektörü

“Yangının hiç çıkmaması için önlemler alınır ancak insanın olduğu yerde yangın çıkabilir. Çıkan yangında ilk tedbir haber alma sistemi olmalı. Güvenlik birimlerine bağlı duman dedektörü olmalı. Hatta bu sistemler telefonlara bağlı olmalı. Son dönemde bu tarz teknolojiler çok gelişti. Tüm sistemlerin mekanlardaki dedektörlerden haber alması gerekiyor”

Tek yangın merdiveni güvenli değil

“Haber alındıktan sonra ilk iş olarak başkasına duyurmak ve olay yerini terk etmek gerekiyor. Bunun için her katta iki yangın merdiveninin olması lazım. Merdivenin bir tarafında bir olay varsa diğeri kullanılabilir. O nedenle tek merdiven hiçbir zaman güvenlikli değil”

Yangın tüpü veya yangın dolabı mutlaka olmalı

“Merdivenden kaçış tamamlandıktan sonra içeride yanıcı veya parlayıcı malzemelerin bulunmaması gerekiyor. Bunlarla birlikte söndürme sisteminin olması lazım. Bu sistemler yoksa eğer tüp ve yangın dolabı gibi önlemler mutlaka alınmış olmalı”

Hayati konu; duman tahliye sistemi

“Yangın sırasında mekanlara duman dolacağı için duman tahliye sistemleri mutlaka olmalı. Bu önlemler alınmalı ve en önemlisi hepsi birbiriyle entegre olmalı. Yangın, yangın olmadan söndürülür. Şayet ortada bir yangın varsa yapılacak ilk iş yangının genişlemesini engellemek olmalı”

Binalarda yanıcı malzemeler kullanılmamalı

“Binaların yapım süreçlerinde ve mekanlarda yanıcı malzemenin çok az kullanılması gerekiyor. Malzemeler zor alevlenen tarzda olmalı. Aksi takdirde ürünler kimyasal olacağı için yangının büyümesi çok kolaylaşır. O nedenle binalarda kullanılan malzemelerin yangına karşı çok güvenlikli olması gerekiyor”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Her katta iki yangın merdiveni olmalı!
  • 30.11.2016 14:51

Her katta iki yangın merdiveni olmalı!

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Onursal Başkanı Abdurrahman Kılıç, Ada ...