maritbet girişmaritbet
Güneydoğu'daki kadınlar başarılı işlere imza atıyor!

Güneydoğu'daki kadınlar başarılı işlere imza atıyor!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hem ev hem iş dünyasında yer alan kadınlar yaptıkları işlerle hemcinslerine örnek oluyor.

Güneydoğu'da iş dünyasında başarılı işlere imza atan kadınlar, sağladıkları istihdam alanıyla da kadınların çalışma hayatında daha fazla yer bulmasını sağlıyor. Diyarbakır'da cesaretleri ve öz güvenleriyle hemcinslerine de örnek oluyorlar. Farklı hikayelerle iş hayatına atılan kadınlar başarılı bir çizgide ilerliyor. 

Kentte ticaret alanında 16 yıllık geçmişe sahip olan Diyarbakır İş Kadınları Derneği Onursal Başkanı Esra Aksu, kuyumculuktan, züccaciye, saat, gözlük alanından tarihi mekan işletmeciliğine kadar pek çok alanda başarılı bir yol çiziyor.

Kocasıyla başladığı iş yaşamını AA muhabirine anlatan Aksu, iş hayatına girmenin eğitimini de etkilediğini belirtti.

Eşinin kuyumcu dükkanında "yardımcı" olarak başladığı ticaret hayatını 2000 yılında kendi işini kurmasıyla geliştirdiğini dile getiren Aksu, şöyle konuştu:
"Birlikte çalıştığımız insanlar işi bırakınca tamamen işin içine girdim ve işletmeye başladım. Bir süre sonra iş yaptığım alanla ilgili eğitim aldım. Muhasebe, işletmecilik konusunda ders çalışmaya başladım. Bir taraftan eğitim bir yandan da öğrendiklerimi iş yerinde uygulamaya başladım. Kısa süre sonra bir çatal bıçak takımı firmasının ürünlerinin satışında iki kez peş peşe bölge şampiyonu oldum. Sonuçta kadınlara hitap eden bir iş yapıyor ve kadınların zevklerini biliyordum." 

Alışılagelmiş kadın mesleklerinin dışına çıkarak açtığı erkek kıraathanesini uzun süre işlettikten sonra restoran ve farklı işletmelerde müdürlük yapan Şengül Eren ise işlerinin bozulmasında farklı nedenler olsa da "erkeklerin egemenlik kurduğu alanlardan biri olan iş dünyasında var olma mücadelesi vermeye devam ettiğini" anlattı.

Eren, kocasının ölümünün ardından çalışma hayatıyla tanışan bir kadın olduğunu ifade ederek, kendi ayakları üzerinde durarak, üç çocuk yetiştirdiğini kaydetti.

Açtığı erkek kahvehanesini uzun süre başarıyla işlettiğini anlatan Eren, şunları söyledi:
"Toplumda iş hayatında var olmaya çalışan kadının işi çok zor. Eşimin vefatından sonra üç çocuğuma iyi bir gelecek hazırlamak için gece gündüz çalıştım. Bir çok işletmede görev yaptım. Emlak ofisi işlettiğim dönemde artan emlakçılık ofisleri yüzünden iş yapamaz olunca dükkanımı kıraathaneye çevirdim. Sanırım insanlar buna alışık değillerdi ki ilk zamanlar çok da müşterim yoktu. Kısa süre sonra temiz bir ortamda, argo konuşulmadan oyun oynamanın değerini gören insanlar mekanı tercih etmeye başladı. İşi çok seviyordum. Mülk sahibinin kirayı arttırmasıyla daha fazla direnemeyerek kapatmak zorunda kaldım."

AA

Yorum Yaz