maritbet girişmaritbet
Doğu ve Güneydoğu'daki çalışmalar hızlandı

Doğu ve Güneydoğu'daki çalışmalar hızlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın terör olaylarının en yoğun yaşandığı bölgelerde yürüttüğü zarar tespit çalışmaları hızla sürüyor.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terör olayları nedeniyle harabeye dönen alanlarda yaralar sarılmaya başlanırken, terörün oluşturduğu bilanço da gün yüzüne çıktı. 

 AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan edindiği bilgilere göre, zarar tespit çalışmaları büyük oranda tamamlandı. 

Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın Silopi, Cizre ve İdil ilçeleri ile Hakkari'nin Yüksekova ve Mardin'in Nusaybin ilçelerinde yürütülen zarar tespit çalışmalarında ev ve iş yerlerinin içerisinde bulunduğu toplam 50 bin 728 birim incelenirken, bunların yaklaşık 14 bininin ağır hasarlı ve yıkık durumda olduğu saptandı. 

4 ay sonra bin konutun teslim edilmesi planlanıyor

Doğu ve Güneydoğu'da terör nedeniyle yıkılan alanların inşası ve ihyasına yönelik çalışmalara hız veren Bakanlık, terör mağduru illerin yeniden kalkınması ve vatandaşların yaralarını sarmaya yönelik çalışmalar yürütüyor.

Bölgede toplamda 30 bin konutun yapımının gerçekleştirilerek mağdur vatandaşlara teslim edilmesi hedefleniyor. Diyarbakır'ın Çölgüzeli ve Üçkuyular mevkisinde 2+1 ve 3+1 evlerin yapımına başlayan bakanlık, yaklaşık 4 ay sonra bin kadar konutun teslimini gerçekleştirmeyi planlıyor.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 3 bin 250 konutun yapılması için çalışmalar başlarken, Silopi'de de bin konutun yapımı hedefleniyor. 

Tarihi dokuya uygun inşa edilecek

Koruma amaçlı imar planına uygun olarak özel bir proje çerçevesinde çalışmaların yürütüleceği Diyarbakır'ın Sur ilçesinde ise tarihi dokuya uygun ev ve dükkanlar inşa edilecek. Suriçi'nde dükkanlardan yerlere döşenecek taşlara kadar tüm unsurlar tarihi Diyarbakır'ın izlerini yaşatacak. Ayrıca buradaki esnafa yönelik de faizsiz kredi desteği sağlanacak. Ayrıca Kurşunlu Camisi ve Ermeni Katolik Kilisesi'nin de içerisinde olduğu zarar gören tarihi eserler restore edilecek. 

İl il zarar tespit çalışmaları 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın terör olayları nedeniyle en büyük hasarı alan 4 ilde bulunan 7 bölgede gerçekleştirdiği zarar tespit çalışmalarının sonuçlarına göre, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde konut ve iş yerlerinin içerisinde bulunduğu 3 bin 364 yapıdaki 5 bin 580 birim incelendi. Bu incelemelerde, 2 bin 24 birim ağır hasarlı ve yıkık olarak tespit edildi. 

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 7 bin 618 birim incelenirken, 879 adedi hasarsız, 6 bin 370 adedi az hasarlı, 342 adedi ağır hasarlı ve 27 adedi de yıkık birim olarak saptandı. 

Cizre ilçesinde konut ve iş yeri olarak 20 bin 160 birimde incelemeler yapılırken, bunların 3 bin 268'i hasarsız, 14 bin 183'ü az hasarlı, 2 bin 564'ü ağır hasarlı ve 145'i de yıkık birim olarak belirlendi.

 İdil ilçesinde incelenen 6 bin 319 konut ve iş yerine ait birimlerde bin 464 adet hasarsız, 4 bin 125 adet az hasarlı, 641 adet ağır hasarlı ve 89'u adet de yıkık birim tespit edildi.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde hali hazırda 2 bin 384 yapıdaki 4 bin 589 birim ağır hasarlı ve yıkık olarak belirlendi. 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de 8 bin 667 birim incelenirken, 2 bin 17'si hasarsız, 3 bin 911'i az hasarlı, 2 bin 491'i ağır hasarlı ve 248'i de yıkık birim olarak tespit edildi.

Yorum Yaz