maritbet girişmaritbet
Antalya’da deniz artık daha temiz

Antalya’da deniz artık daha temiz

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Manavgat ile Serik arıtma tesisleri düzenlenen törenle hizmete girdi.

Törenlere Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve yetkililer de katıldı. Manavgat'taki törende Manavgat Kaymakamı Nazmi Günlü, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürü Faruk Karaçay da hazır bulundu. 

Nisan ayında temeli atılan Serik Arıtma Tesisi'nin açılış kurdelesini AK Prti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, Serik Kaymakamı Rıfat Altan, Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalık ve müteahhit firma Lidya Yapı'nın sahibi Kıvanç Oktay kesti.

‘Kesenin ağzını açtık'

Açılışta konuşan Çavuşoğlu, Büyükşehir Yasası'ndan önce bazı bölgelerde arıtmanın belde belediyelerince işletildiğini hatırlatarak, “Gördük ki o beldelerde arıtmalar hiç iyi işlemedi. Şimdi Büyükşehir Yasası ile bütün arıtmalar büyükşehirin denetiminde. İşte böylesine güzel eserler ortaya çıkıyor” dedi. Tesise kaynak bulmanın kolay olmadığını anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Maliye Bakanları cimridir biliyorsunuz. Ama konu Antalya, turizm olunca hemen kesenin ağzını açtı. Çünkü buraya yapılan yatırımın geri dönüşümünün hazineye kazandıracağını çok iyi bilir.Bakanlar Kurulu'nda karara bağladık. Telefon açtık Başkan Türel'e, ‘50 milyon geliyor. Vur kazmayı' dedik. Bakınız işte kaç ay içinde tamamlandı. Arıtma yapmak gerçekten herkesin harcı değil. Bu arıtma Avrupa standartlarının da ötesinde. Bunu yapan firma da Avrupa çapında gerçekten saygın, bu alanda ihtisaslı olan bir firmadır.”

Turizm için önemli

Çavuşoğlu, turizm kenti Antalya için denizin temiz olmasının önemini vurgulayarak, bu nedenle arıtma tesislerine ayrı bir önem verildiğini söyledi. Hükümetleri döneminde Antalya'ya 20 milyar liradan fazla yatırım yapıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, arıtma yatırımlarının her zaman öncelikli olduğunu da vurguladı.

‘Dünya'nın yıldızı Serik'

Çavuşoğlu, Manavgat ve Serik arıtma tesislerinin Avrupa standartlarında, hatta daha ötesinde, çok modern tesisler olduğunu belirterek “Gerçekten bugün çifte mutluluk yaşıyoruz. Aynı gün Manavgat ve Serik arıtma tesislerinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu tesisin kısa bir sürede açılmasından dolaylı dünya rekoru kırıyoruz. Serik'e, Antalya'ya ve Türkiye'ye bu yakışır. Dünyanın yıldızı Serik oldu” ifadesini kullandı. Çavuşoğlu şöyle devam etti: 

“Antalya artık dünya markası bir kent oldu. G-20 Liderler Zirvesi Antalya'da gerçekleşecek. Tüm dünyanın gözü Antalya'da olacak. İnşallah çok başarılı bir organizasyona ev sahipliği yapacağız. Antalya, botanik Expo'ya da ev sahipliği yapıyor. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı Antalya'da yapıldı. Böyle bir Antalya'nın karadan, havadan, denizden kolay ulaşılır olmasını istiyoruz. O nedenle üçüncü havalimanını yapacağız, otobanlar yapıyoruz. Manavgat ve Serik de tüm bu hizmetlerin temelinde yer alıyor.” 

Turizm Bakanlığı'ndan yüzde 40 katkı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de, Serik ve Manavgat'ın geleceğini kurtaracak iki önemli tesisi hizmete almaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. Manavgat arıtma tesisinin 43 milyon, Serik arıtma tesisinin de 36 milyon liraya mal olduğunu belirten Türel, yatırımlar için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaklaşık yüzde 40 katkı verdiğini, gerisini de belediye olarak kendilerinin tamamladığını söyledi. 

‘Avrupa'da örneği dahi yoktur'

Başkan Türel, Manavgat Atıksu Arıtma Tesisi'nin yaklaşık 500 bin kişilik nüfusun ihtiyacını karşılayacağını ve 20 yıllık arıtma tesisi ihtiyacına cevap vereceğini söylerken, 50 bin kişi kapasiteli Serik Arıtma Tesisi'nin de, yapılan yeni düzenlemeyle 200 bin kişiye çıkarıldığı bildirildi. Serik tesisi 42 bin metreküplük atıksu arıtma kapasitesine sahip 6 üniteden oluşuyor. İleri derecede biyolojik arıtma tesisinin 2030 yılına kadar Serik'in ihtiyacını karşılaması planlanıyor. 

Başkan Türel, “Kumköy Arıtma Tesisi inşaatımız da devam ediyor. O da yaklaşık 40 milyon TL'nin üzerinde bir yatırım. Onu da inşallah 2016'da turizm sezonu öncesine kadar hizmete almış olacağız. Bu tesisin tamamı koku kontrol sistemlidir. Jeneratörüyle SCADA dediğimiz bilgisayar sistemleriyle otomasyon sistemleriyle modern bir şekilde inşa edilmiştir. İddiayla bir kez daha söylüyorum Avrupa'da dahi örneği yoktur” dedi.
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!
  • 17.04.2024 12:59

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Ka ...

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı
  • 09.11.2023 16:13

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı

Antalya Muratpaşa ilçesi Haşimişcan Mahallesi'nde kentsel sit alanındaki bir yap ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

 Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi
  • 14.03.2023 09:52

Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi

1100 yataklı hastanede 40'ın üzerinde ameliyathane ve 250'nin üzerinde yoğun bak ...