maritbet girişmaritbet
Adana’da kurulan müze kompleksinde sona yaklaşıldı!

Adana’da kurulan müze kompleksinde sona yaklaşıldı!

Adana’da asırlık fabrika binasında kurulan kompleksin ilk kısmı taşınmaya hazır hale getirildi.

Adana'da restorasyonu süren asırlık fabrika binasında kurulan, arkeolojik ve etnografik eserler ile tarım ve sanayide kullanılan alet ve makinelerin sergileneceği kompleksin ilk etabının çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 2013 yılı yatırım programı kapsamında, Seyhan ilçesinde 1907 yılında yapılmış ve atıl halde bulunan Milli Mensucat Fabrikasında müze kompleksi kurma çalışmaları devam ediyor.

İki kısımdan oluşan kompleksin ilk bölümünde arkeoloji ve mozaik eserler, ikinci bölümünde ise Adana'nın tarih boyunca sahip olduğu tarım şehri olma özelliğinden dolayı tarımda kullanılan alet ve makineler ile yine yakın tarihten beri sanayi şehri olması dolayısıyla sanayi makineleri sergilenecek.

Yakın dönem kent müzesi özelliği taşıyan bir bölümü de barındıracak kompleks kapsamında ayrıca çocukların ziyaret sonrası gördüklerini somut ortamlara aktarılmasını sağlayacak toprak ve seramik atölyeleri bulunacak.
68 bin metrekare alana sahip kompleksin 8 bin metrekarelik ilk kısmı fizik gerçekleşme tamamlanarak eserlerin taşınmasına hazır hale getirildi. Paelotik çağdan, Osmanlı dönemine kadar yaklaşık bin 700 tarihi eser ile 700 metrekarelik mozaik sergisini barındıran ilk kısım, taşınmaya hazır hale getirildi. İlk kısmı bu yıl ortalarında açılması beklenen kompleks tamamlandığında Ortadoğu'nun en büyük müze kompleksleri arasına girecek. 
Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, AA muhabirine, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Adana Valisi Mustafa Büyük'ün katkılarıyla kentin turizm sektöründe öne çıkması için yoğun çalışmalar gerçekleştirildiğini kaydetti.

Adana'nın sahip olduğu doğal varlıklarının etkisiyle doğa turizmi, zengin tarihi geçmişiyle de kültür turizmi alanında öne çıkan illerden olduğunu ifade eden Tari, bu kültürel zenginliği ziyaretçilere göstermek için müze kompleksi kurma çalışmalarına başlandığını anımsattı. 

Milli Mensucat Fabrikası kompleksinin toplumsal hafızadaki anı değeri göz önünde bulundurulduğunda 20. yüzyılın başından itibaren Adana kentinin toplumsal ve mekansal dönüşümüne, sanayi ve üretim tarihine tanıklık ettiğine dikkati çeken Tari, "Bu kapsamda, alanda toplumsal kültürün değişen taleplerini göz önünde bulunduran, çağdaş müzecilik normlarını temel alan, eğitim-iletişim işlevlerinin dahil edildiği, katılımcılığı ve kültürel paylaşımı gözeten bir müze yapılması planlanmaktadır. Bu bağlamda müzecilik yönünden değerlendirildiğinde müze kompleksi, mekan, koleksiyon oluşumu, halkla ilişki ve sergileme açısından özgün yapı ortaya koyan özellikler göstermektedir" diye konuştu.

Adana yeni arkeoloji müzesindeki müze komplekslerinin tamamladığında Doğu Akdeniz turizm potansiyelini büyük ölçüde artıracağını ifade eden Tari, "Özellikle müze içerisinde yer alan tarım ve sanayi müzesi Türkiye'de resmi müze olarak ilk kez açılacağından Adana'nın hak ettiği ayrıcalığı bütün müze ziyaretçilerine tattıracaktır. Bir ziyaretçi müzeye geldiğinde şehrin arkeolojik, sanat tarihi, geçmişten bugüne sanayi ve tarım gelişimini izleyebilecektir. Yeni müze Adanamıza yakışır, şehri yansıtan bir ayna vazifesini görecektir" ifadesini kullandı. 

Yorum Yaz