maritbet girişmaritbet
Çocukların dünyasını aralamak için tıklayın!

Çocukların dünyasını aralamak için tıklayın!

Evlerin en özel bireylerine aittir çocuk ve genç odaları. En renkli, en korunaklı, en konforlu onların odası olsun istenir

Evlerin en özel bireylerine aittir çocuk ve genç odaları. En renkli, en korunaklı, en konforlu onların odası olsun istenir. Daha dünyaya gelmeden hazırlanır ve onlar büyüdükçe değişime uğrar. Her yaşın ayrı ihtiyaç ve zevkine göre şekillenir. Çocukken oyunlarla, büyüdükçe ders çalışarak uzun zaman geçirilen bu odaları iyi dekore etmek onların hayatını kolaylaştırırken, daha mutlu zaman geçirmelerine ortam hazırlar.

Evin en küçük bireylerinin odaları en özenle hazırlanan odalar olur. Tüm ayrıntılar onların rahatlığı için tek tek düşünülür ve uygulanır. Evlerin çocuk ruhunu kaybetmemesini sağlayan bu mobilyalar tıpkı yetişkinlere ait odalarda olduğu gibi alıcısına birçok alternatif sunuyor. Bu odalar dekore edilirken şıklığının yanında çocukların güvenliği, sağlığı ve konforu için seçimlerin dikkatle yapılması gerekiyor.

Yataş Modüler Mobilya Ürün Yöneticisi Evren Şen, genç odası tasarımlarını oluştururken gençler arasında ihtiyaç duydukları ve hayal ettikleri odaların nasıl olması gerektiği konusunda bir kullanıcı araştırması yaptıklarını ifade ediyor. Şen, araştırmalarına göre gençlerin odaları ortalama 10-15 metrekare olmakla birlikte kitaplar, giysiler, ıvır zıvır eşyalar fazla yer kapladığı için depolama alanlarına oldukça fazla ihtiyaç duyulduğu sonucuna vardıklarını söylüyor. Bu tespitlerden hareketle gençlerin hayatlarındaki hıza uygun, hayal dünyalarını odalarına yansıtabilecekleri genç odası takımları tasarladıklarını belirten Şen, “ Tüm genç odası takımlarımızın ortak özelliği gençlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde depolama alanlarına imkân vermesi ve fonksiyonel modüllerden oluşması. Modern zaman gençleri başkalarında olmayan, daha fazla hareket alanı sağlayan tasarımlara yöneliyorlar” diyor.

By Kepi sahibi Didem Kepi, birbirine benzer mobilya grupları yerine, butik konseptler halinde hazırlanan çocuk koleksiyonları tasarlamayı tercih ettiklerini söylüyor. Sağlık unsurunu en ön planda tuttuklarını belirten Kepi, ürünlerinde kullandıkları malzemelere hassasiyet gösterdiklerini dile getiriyor. Bebeklerin özel günleri için oluşturulan tekstil konseptinde organik kumaş kullandıklarını belirten Kepi, müşterilerin ihtiyaçlarını anne gözüyle değerlendirdiklerini ifade ediyor. “By Kepi Kids ailesi olarak biz, dekorasyona bir moda trendi olarak bakmıyoruz, bir kimlik ve stille farkımızı ortaya koyuyoruz” diyen Kepi, anne adaylarının hayata bakış tarzına uygun mekânlar yarattıklarını belirtiyor.

Pastel renk ve soft ışık tercih edin

Çilek Mobilya Tasarım Departmanı Sorumlusu Gülendam Anar, çocuk odalarında yer verilecek mobilyada, hatta oda genelinde sakinleştirici pastel renkler seçilmesini öneriyor. Bebek odalarının vazgeçilmezinin bebeklerin altını değiştirildiği ve çamaşırlık olarak da kullanılan alt değiştirme ünitesi olduğunu belirten Anar, küçük bir rafın bebeğin eşyalarının daha düzenli olmasını sağlarken, odaya dekoratif bir hava katacağını dile getiriyor. Odada kullanılan aydınlatmaların önemine dikkat çeken Anar, parlak ışıklar yerine soft aydınlatmalar tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Anar, bebeğin sağlığı için karyolasında kullanılan nevresim takımlarının yüzde yüz pamuk, odada kullanılan halının ise antialerjik özelliklere sahip olmasını öneriyor. Anar, mobilya yapımında kullanılan malzemelerin, bebeklerin ve çocukların fizyolojik gelişimine etkisine dikkat çekiyor ve ekliyor: “Güvenlik kontrolleri yapılmış, antibakteriyel ve antikanserojen özelliklere sahip mobilyalar tercih edilmeli ve firmaların konuyla ilgili belgeleri mutlaka sorulmalı.”

Bebek odalarında rahat hareket edilmeli

Yüksek İç mimar Rengin Işıksalan, bebek odalarını dekore ederken hızlı ve seri hareketlere imkân verecek detaylara dikkat etmek gerektiğini söylüyor. Işıksalan, seçilen mobilya tasarımında karyolada bebeğin kafasının arasından geçemeyeceği korkuluklar, yuvarlanıp düşmeyeceği bakım platformları gibi ayrıntılara dikkat edilmesini öneriyor. Bebek odalarında hafif ve yumuşak aksesuarların tercih edilmesini tavsiye eden Işıksalan, bebeğin çevresinde bulunan raflarda oyuncak ve aksesuar kullanılmaması gerektiğini dile getiriyor.

İlgi alanlarını odalara yansıtın

Çocukların aktif bir hayal dünyası olduğunu vurgulayan Işıksalan, buna bağlı olarak yoğun oyun tempoları ve ilerleyen zamanda çalışma ortamı ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çözümler geliştirilmesini öneriyor. Işıksalan, ailelerin çocuk odalarını dekore ederken çocuklarının ilgi duyduğu konuları göz ardı etmemeleri gerektiğini ifade ediyor. Işıksalan böylece çocukların odalarında daha mutlu zaman geçireceğini ve hayal güçlerinin gelişeceğini belirtiyor. Çocuklara yaratıcılıklarını sergileyebilecekleri alanlar verilmesini öneren Işıksalan bu amaçla değişebilir dekoratif panolar ve boyama tahtalarına yer verilmesinin yararlı olacağını söylüyor. Çocuklarda oyun alanlarında keskin ve sivri detaylara yer verilmesinin tehlikeli olacağını belirten Işıksalan, yüksek raflarda ağır ve yaralayıcı aksesuarlar kullanılmamasının önemine dikkat çekiyor. Işıksalan ayrıca prizlere emniyetler takılmasını ve sabit montajlı aydınlatma armatürleri tercih edilmesini öneriyor.

Çocukların gençliğe geçiş aşamasında zevkleri ve ilgi alanları değiştiğini belirten Işıksalan, genç odalarında gençlerin hobilerine yönelik gerçek objeler ve bunları anlatan espride aksesuarlara yer verilmesini tavsiye ediyor. Aktif yapıdaki bir gencin odasında daha canlı renklerle kombin edilmiş bir oda tercih edilmesini gerektiğini belirten Işıksalan, daha sakin, romantik ruha sahip genç odalarında pastel tonların kombin edilerek kullanılmasının yararlı olacağını dile getiriyor.

Renkleri çocuklara etkisi

•        Her renkle kombine olan beyaz tek başına kullanılınca boşluk hissi yaratıyor. Bu nedenle beyazı farklı renklerle birlikte kullanmak gerekiyor.

•        Sarı renk enerji veriyor. Pozitif düşünceler yaratan rengin az miktarda ya da pastel tonlarla kombin etmekte fayda var.

•        Kırmızı heyecan ve mutluluğun rengi. Kırmızıyı bebek odalarından çok çocuk odalarında kullanılması öneriliyor.

•        Pembe renk duyguları harekete geçiriyor. Aynı zamanda sevgi ve neşe uyandıran renk bebek odalarında pastel tonlarının kullanımı önerilirken, çocuk odalarında her tonu diğer renklerle kombine ediliyor.

•        Yeşil'in açık tonları bebek ve çocukları sakinleştiriyor. Güven veren özelliğe sahip yeşil bebeklerin uykuya rahat dalmasına yardımcı oluyor.

•        Hafif sakinleştirici bir renk olan mavinin pastel tonlarını enerji verici renklerle kullanılmak gerekiyor.

Emlak Rotası Dergisi

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çocuk odalarına renk katan mobilyalar!
  • 23.09.2016 16:26

Çocuk odalarına renk katan mobilyalar!

Okul alışverişi için kırtasiye malzemesi haricinde çocuklarınızı rahatlatıcı ve ...

Çocukların dünyası foto galeri
  • 21.03.2012 11:49

Çocukların dünyası foto galeri

Evlerin en özel bireylerine aittir çocuk ve genç odaları. En renkli, en korunakl ...

Çocuğunuz  bu renkleri çok sevecek!
  • 08.02.2015 09:45

Çocuğunuz bu renkleri çok sevecek!

Filli Boya Renk Uzmanları ‘Çocuk odasında nasıl bir renk seçilmeli?’ sorusu için ...

Odalarında çocuklarınızı eğlendirecek dekorasyonlar!
  • 18.11.2014 14:42

Odalarında çocuklarınızı eğlendirecek dekorasyonlar!

Çocuk odalarında sıra dışı, farklı tasarımlar oluşturmak istiyorsanız bu önerile ...

Çocukların da dekorasyon hakkı var!
  • 16.11.2014 13:23

Çocukların da dekorasyon hakkı var!

Çocuklar en güzel odaları hak ediyor! Çocuğumuzun eğleneceği mekanları hazırlama ...

Çocuk odalarında boyalara dikkat!
  • 15.05.2012 10:46

Çocuk odalarında boyalara dikkat!

Vakitlerinin büyük bir çoğunluğunu odalarında geçiren bebek ve çocukların, sıklı ...