maritbet girişmaritbet
2B'ler sonunda seçim vaadi oldu

2B'ler sonunda seçim vaadi oldu

Hükümet tarafından çıkarılan 2B yasasını Anayasa Mahkemesi'ne götürüp iptalini sağlayan da aynı CHP olduğuna göre söz konusu vaadin anlamı neydi?


Geçen hafta CHP'nin seçim vaatlerinden biri 2B arazilerinin satışlarıyla ilgiliydi. CHP, orman vasfından çıkarılıp kaçak olarak yerleşime açılan ve 2B olarak tanımlanan arazileri satmayı vaat etmekteydi.Hükümet tarafından çıkarılan 2B yasasını Anayasa Mahkemesi'ne götürüp iptalini sağlayan da aynı CHP olduğuna göre söz konusu vaadin anlamı neydi? Bu sorunun yanıtını politikacılara bırakıp öncelikle biz 2B arazileriyle ilgili akıllara takılan soruyu yanıtlayalım.
CHP'nin seçim vaadindeki ve yine aynı partinin Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak iptal ettirdiği hükümetin 2B yasasındaki satış kriteri nedir?


1- CHP 2B arazilerinin bir kısmını emlâk vergisi karşılığı, bir kısmını da rayiç bedel üzerinden satmayı vaat ediyor.
2- Hükümet ise hazırlamış olduğu 2B ile ilgili yasa tasarısında taşınmazların bir kısmının bedelsiz, bir kısmının emlâk vergisi değerinin yarısı üzerinden tespit edilecek değere, bir kısmının da rayiç bedel üzerinden ilgililerine devredilmesini hükme bağlıyor.
Yani, satış konusunda hükümetin 2B yasa tasarısı, hak sahibi olacaklara çok daha önemli avantajlar sağlıyor bu haliyle.
Peki, bu yasadan kimler, nasıl yararlanacak? Seçimden sonra çıkarılacak yasanın ana hatları neler olmalı. Bu konuyu Şehir Plancıları odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman ve Türk Mühendisler Birliği İstanbul Şubesi 2.Başkanı Selahattin Mermer ile detaylı olarak konuştum.


2B arazileri adını 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 2B maddesinden alıyor. Neredeyse 50-60 yıllık bir problem bu. Yasada "31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerlerden; tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık (antep fıstığı, çam fıstığı) gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları" şeklinde tanımlanıyor.
Bu taşınmazlar; tarım arazisi, konut, lüks villalar, işyerleri, fabrikalar, turizm alanları olarak dikkat çekiyor. Kısaca 473 bin hektar alanda şu anda su, doğal gaz, elektrik gibi alt yapısı devlet tarafından karşılanmış 400 bin civarında bina ve işyeri bulunuyor.


2009 yılında çıkarılan 5831 sayılı yasa ile 2B arazilerinin büyük kısmı Hazine adına tapu kütüklerine tescilleri yapıldı,bir kısmında ise çalışmalar devam ediyor. Kimler tarafından kullanıldığı da kadastro tutanaklarının beyanlar hanesine gösteriliyor. Yani tescil işlemleri neredeyse tamamlanmak üzere. Bu 2B yasasının uygulanması bakımından çok önemli bir altyapı oluşturuyor.
Selahattin Mermer daha önceleri özel deftere kayıt edilen ormanların da tapu kütüğüne tescillerinin yapılmasının gerekliliğine dikkat çekiyor. Bu 2B yasası çıktıktan sonra yeni 2B'lerin çıkmasını da engelleyecek bir adım olacak çünkü.


Tayfun Kahraman ise 2B arazileri konusunda her bölgenin fiili ve hukuki durumuna göre işlem yapılması gerektiğine, hak ve adalet ilkesinin önemine işaret ediyor. Özellikle çay, narenciye ve sera gibi tarım amaçlı tahsis edilen arazilerle belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalan arazilerin (konut ihtiyacı için işgal edilmiş alanlar),işyeri veya fabrika, çiftlik arazilerinin değerlendirilmelerinin çok dikkatli yapılması gerektiği hususunun altını çiziyor.
Ve bir önemli nokta daha. CHP'nin seçim vaatlerinde ve hükümetin yasa tasarısında kullanım hakkıyla ilgili metrekare sınırlaması yok. Tarım arazisi, işyeri, fabrika, çiftlik arazisi, turizm amaçlı kullanılan alanlar ya da konut olarak kullanımına göre metrekare sınırlaması getirilmesi haksız toprak kazanımının önünü kesecektir.
Kısacası, 2B arazilerinin devir işlemleri yapılmalı ama kamu vicdanını yaralamadan.

Kaynak: Nüsa UĞUR/ Sabah Emlak

  • Etiketler:

Yorum Yaz