maritbet girişmaritbet
Komşu gürültüsüne karşı en etkili çözüm: Ses yalıtımı!

Komşu gürültüsüne karşı en etkili çözüm: Ses yalıtımı!

İZODER Başkanı Levent Gökçe: “Ev alma komşu al atasözünü, günümüze ‘Ses yalıtımlı ev al komşunla iyi geçin’ şeklinde uyarlayabiliriz” dedi.

Pandemi sürecinde evlerde daha fazla vakit geçirilmesi nedeniyle, binalarda gürültüye karşı duyarlılığın yükseldiğini belirten İZODER Başkanı Levent Gökçe, “İZODER danışma hattını arayıp komşu gürültüsünü engellemek için ses yalıtımı konusunda bilgi almak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ses yalıtımının öneminin daha iyi anlaşıldığı bu dönemde, ‘Ev alma komşu al' sözünü, ‘Ses yalıtımlı ev al komşunla iyi geçin' şeklinde uyarlayabiliriz. Eviniz ne kadar kullanışlı olursa olsun, gürültü sorununuz varsa konforlu bir yaşam sürmeniz mümkün değil” dedi. 

Toplumda ses yalıtımı konusunda bilinç oluşturmanın, İZODER olarak üstlendikleri bir sosyal sorumluluk hamlesi olduğunu belirten Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Levent Gökçe, “Günümüzde binalarda en önemli sorunlardan biri de gürültü. Ses yalıtımı, içinde yaşadığımız konutlara hitap eden ve toplumu direkt ilgilendiren, çok önemli bir konu. Bugün özellikle pandemi nedeniyle daha fazla vakit geçirdiğimiz evlerimizde gürültüye maruz kalıyor ve bu durumun olumsuz etkilerini gün geçtikçe daha fazla hissediyoruz. İZODER danışma hattını arayarak, komşu gürültüsünü engellemek için çözüm bulmaya çalışan, ses yalıtımı ile ilgili bilgi almak isteyenlerin sayısı son dönemde çok arttı” diye konuştu.   


Gürültüye tahammül azaldı

İZODER danışma hattının ilk günden itibaren en çok ısı yalıtımı ile ilgili arandığını, ikinci sırada ise ses yalıtımının geldiğini  vurgulayan Levent Gökçe, “Pandemi sürecinde ses yalıtımı ile ilgili aramaların daha da artarak ilk sıraya çıkmasını, insanların artık evlerinde gürültüye tahammül edememesi, rahatça çalışmak ve dinlenmek istemesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Toplumsal uyum ve verimliliğimizde derin yaralar açan gürültüden korunmak; sağlıklı, güvenli ve konforlu bir yaşam sürmek için ses yalıtımına sahip yapılara sahip olmamız çok önemli. Gürültü, çocuklarımızı da fizyolojik, bilişsel, ve duygusal açıdan olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu. 


Betonda ses çok hızlı yayılıyor

Sesin kaynağından engellenmesi gerektiğini ifade eden Levent Gökçe, “Ses havada 340 m/sn hızla ilerlerken bu değer, betonda 4000 m/sn seviyesinde gerçekleşiyor. Örneğin 8. kattaki komşunun betona vurması, 3. kattan hissediliyor. Dolayısıyla sesin yayılmasına kaynağında engel olmak gerekiyor. Bunun da çözümü, duvar, tavan ve döşemede doğru malzeme ve detaylarda ses yalıtımı uygulamalarının yapılmasıdır” dedi.  
 

Yeni binalarda ses yalıtımı zorunlu 

Gelişmiş ülkelerde yalıtım konusunda yüksek hassasiyet olduğunu ve ses yalıtımının çağdaş yaşam standartlarının oluşmasına katkı sağladığını vurgulayan Levent Gökçe, Türkiye'de gürültü kirliliğini önlemek amacıyla yapılan düzenlemeleri şöyle anlattı: “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik, 1 Haziran 2018'de yürürlüğe girdi. Böylece yeni yönetmelikle, ses yalıtımının yeni binalarda uygulanması zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemeye göre şehir hayatının en büyük sorunlarından biri olan gürültü kirliliğine karşı binalarda kullanılan yalıtım sistemlerinin teknik kuralları belirlendi. Yönetmelik, yapı içinde oluşan TV, müzik, konuşma gibi komşulardan gelen gürültülerin yanı sıra, darbe sesleri, mekanik sistem ve servis ekipmanlarının gürültülerinin kontrol altına alınmasına yönelik önlemleri içeriyor. Yönetmelik, konutların yanı sıra okul, hastane gibi halkın yoğun olarak bulunduğu binaları da kapsıyor. Yönetmeliğin Açıklama ve Uygulama Kılavuzu'na www.izoder.org.tr web sitesinden ulaşılabilir. ”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...