maritbet girişmaritbet
Konutta devlet desteği şartları belli oldu!

Konutta devlet desteği şartları belli oldu!

Devlet, konut alacaklara özel yapacağı yardımın detaylarını Resmi Gazete'de yayımladı. Maksimum yardım bedeli 15 bin lira olacak.

İlk kez konut alacaklara özel verilecek devlet desteğiyle ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı. En az 250, en fazla 2 bin 500 lira olarak yapılacak ödemeler aylık veya 3 ayda bir gerçekleştirilecek. 3 aylık ödeme planında yapılacak ödemelerde rakam 3 kat şeklinde tahsil edilecek. Ayrıca devlet, konut hesabından bir dönem içerisinde en fazla iki kez çekim hakkı tanıyacak. Devlet, devremülk kapsamındaki konutlara ise herhangi bir destek sağlamayacak. Yasa, 6 ay sonra yürürlüğe girecek ve kişinin eş ile hısımlarından aldığı konutlar için destek sağlanmayacak.

Devlet katkısından hangi konutlar yararlanabilecek?

  • Kat mülkiyeti tapusu olan konutlar
  • Kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar
  • Konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi olan müstakil taşınmazlar

Devlet katkısından yararlanabilmek için en kritik noktalardan birisi de 7 Nisan 2015 tarihi itibariyle kendi adına kayıtlı herhangi bir konutun bulunmaması. Bu kapsamda devletin yapacağı yardım, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20'sini ve azami 15 bin lirayı geçmeyecek.

Kimler ne kadar katkı alabilecek?

  • Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar için birikim tutarının yüzde 15'i ödenecek. Ancak rakam maksimum 13 bin lira olacak.
  • Düzenli ödeme süresi 48-59 ay arası olanlar için birikim tutarının yüzde 18'i ödenecek. Ancak rakam azami 14 bin lira olacak.
  • Düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için birikim tutarının yüzde 20'si ödenecek. Ancak rakam maksimum 15 bin lira olacak.

Destek için kimler neler söyledi?

Ziya Yılmaz

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Ekonomimizin lokomotif sektörlerinden gayrimenkul sektörü için teşvik edici bir gelişmedir. Özellikle ilk defa ev sahibi olacaklar açısından devlet katkısı başlangıç aşamasında motivasyon sağlar. Ülkemizde ev sahibi olmak için gereken toplu paranın karşılanması yönünde olumlu bir adımdır.

Bengi Hışır

Avrupark Satış ve Pazarlama Müdürü

Devletin bu tür bir destekte bulunması çok hoş bir başlangıç ancak rakam biraz daha iyileştirilebilir. Bu tür yapılanmalarda, ilerleyen dönemlerde de yeni düzenlemeler yapılabilir. Ancak ilk kez konut alacaklara bu tür bir yardımın yapılacak olması ekonomi adına da iyi bir adım olarak gözüküyor.

İnanç Kabadayı

EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı

Vatandaşlarımızın geçmiş yıllara kıyasla daha rahat koşullar altında ev sahibi olabilmelerini sağlayan kamu finansman desteklerinin sürekliliğinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Örnek vermek gerekirse bu uygulamalardan birinin de ilk kez ev sahibi olacak vatandaşlarımızın daha kolay konutuna kavuşması amacıyla hayata geçirilen, yüzde 25 peşinata yüzde 15 kamu katkısını kapsayan yeni finansman paketi olduğunu söyleyebiliriz.  Ayrıca yas¸lı, c¸ocuk ve engellilerin ihtiyaçlarına uygun, enerji verimliliğini destekleyen konut tipi örneklerinin sektörümüzde yaygınlaştırılması gerektiği görüşündeyiz.

Evrim Karayel

Gürallar Yapı Genel Müdürü

İnşaat maliyetindeki fiyat artışları göze alındığında yıllar bazında erime meyilli ancak Anadolu'yu öne alırsak önemli. Orada ev almak önemli değil. Anaodlu'da 15 bin liralık birikim çok önemli. Metropollerde bu akam küçük kalacaktır hatta ev eşyası bikrimi olarak algılanabilir. Ancak Anadolu'da piyasayı canlandıracak. Devletin bu desteklerine ağırlık vermesi gerekiyor. Bu sayede ekonomi çok hareketlenir.

Nizameddin Aşa

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası Başkanı

Piyasalara çok önemli bir katkısı olmayacak gibi gözüküyor. 5 yıl sonrası için bir devlet katkısı olacak. Alıcı kişilere de çok önemli katkılara yapacağını düşünmüyorum. Alt gelir seviyesinde ilk kez ev alacaklar için önemli. Biraz daha vadeye yaymak değil de hemen katkı yapılsa önemli olur. 36 ay birikim yapan birisi için 13 bin liralık desteğin faydası olur. Bunu İstanbul diye düşünmemek gerekiyor. İstanbul için çok büyük değil ama İstanbul dışındaki şehirler için önemli bir destek.

Doğan Dağ

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Vekili

İlk kez konut alacaklara özel verilecek devlet desteğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte uzun vadede piyasaya canlılık geleceği düşüncesindeyim. 

Alt gelir seviyesinde ilk kez ev alacaklar için önemli. Katkı hemen yapılsa uygulama amacına daha çabuk ulaşır diye düşünüyorum. Karara göre düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar için birikim tutarının yüzde 15'i ödenecek, rakam maksimum 13 bin lira olacak.36 ay birikim yapan birisi için 13 bin liralık desteğin faydası olur. Sadece İstanbul diye düşünmemek gerekiyor. İstanbul için çok büyük görünmese de Anadolu için daha değerli bir adım olacaktır.

Atakan Kulak

KLK YAPI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı 

İlk kez konut alacak dar gelirli aileler için çok büyük önem taşıyor. Özellikle Anadolu şehirlerinde ortalama ev fiyatlarını düşünürsek İstanbul için küçük gözüken bu rakam Anadolu'da alınan evin önemli bir kısmı haline gelebilir. 
Markalı konut üreticilerinin büyük şehirlerden sonra küçük şehirlere de yönelmesinin zamanı geldi. Devlet bu tip çalışmalarıyla bizleri cesaretlendiriyor. Adana merkezli bir firma olarak bunların değerini biliyoruz, Anadolu projelerimize faydalı olacağına inancımız yüksek.

Mustafa Baygan

ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü  

Öncelikle rakam ne olursa olsun, bu tip bir destek için devlete teşekkür etmek lazım. Bir yerden başlamışlar, gayet güzel. Tabi ki İstanbul  şartları zor ancak Türkiye de İstanbul değil. Özellikle yeni işe giren çok genç insanlar genç evliler için güzel bir “para biriktirme yöntemi”.
Türk insanı zaten tasarrufu sever ancak bu tip bir destek devlet eli ile çocukluğumuzdaki meşhur kumbaralara attığımız demir paralar gibi bir birikim sağlar.Çok beğenileceği ve hızla büyüyeceğine eminim. Zaman içinde devlet katkısı artacaktır.Bireysel Emeklilik gibi bir başka tasarruf yöntemi. 

Mahir Şaşmaz

Pana Yapı İnşaat Grup Başkanı

Belirlenen destek rakamları daha çok alt segmentteki konut alımlarını, başka bir ifadeyle daha çok TOKİ konutlarının satışlarını canlandırabilecek gibi durmaktadır.

En hızlı istihdam alanı olan inşaat sektörünü canlandırmak için KDV ve vergilerdeki ayarlamayla birlikte, kredi faizlerinde ciddi düşüşler yapılması gerekmektedir”

Konutta devlet desteği şartları ve tüm detayları için tıklayın!

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutta devlet desteği 25 bin TL'ye çıkacak
  • 01.12.2018 09:45

Konutta devlet desteği 25 bin TL'ye çıkacak

İlk kez ev sahibi olacaklara 20 bin lira devlet desteği veren konut hesabı yenid ...

Devlet, konut alanlara yüzde 25 destek sağlayacak
  • 22.03.2018 13:29

Devlet, konut alanlara yüzde 25 destek sağlayacak

Konut alımındaki yüzde 20 olan devlet katkısı yüzde 25'e, Çeyiz hesabında devlet ...

Konutta destek artıyor, sektör faiz indirimini bekliyor!
  • 06.02.2018 16:52

Konutta destek artıyor, sektör faiz indirimini bekliyor!

Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri konut hesabında devlet katkısının art ...

Konut Hesabı sisteminde düzenleme yapılacak
  • 03.02.2018 10:21

Konut Hesabı sisteminde düzenleme yapılacak

Konut hesabı sisteminde devlet katkısı tutarı 15 bin liradan 20 bin liraya, yüzd ...

'Konut desteğinin artması alt gelir grubu için önemli'
  • 02.02.2018 15:13

'Konut desteğinin artması alt gelir grubu için önemli'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, konut hesabında devlet katkısının 15 bin liradan 20 bi ...

İlk kez ev alacaklara devlet desteği geliyor!
  • 14.01.2018 12:24

İlk kez ev alacaklara devlet desteği geliyor!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ilk kez konut alacak vatandaşlara devlet dest ...