maritbet girişmaritbet
'Cadde'de dönüşüm için 500 firma çalışıyor

'Cadde'de dönüşüm için 500 firma çalışıyor

Kentsel dönüşüm sonrası adeta dev bir şantiye alanına dönen Bağdat Caddesi’nde yaşananları emlaktasondakika mercek altına aldı.

Kızıltoprak'tan başlayarak; Maltepe Belediyesi sınırlarındaki Cevizli'ye kadar uzanan Bağdat Caddesi, kentsel dönüşümle birlikte İstanbul'da inşaat çalışmalarının en hızlı yürütüldüğü bölge oldu. Şantiyeye dönen caddede 3 yılda toplam 800'e yakın bina yıkıldı. Bununla birlikte büyük bir ekonominin döndüğü bölgede Bağdat Caddesi üzerindeki binalarda 4 kat sınırı sebebiyle yüksek binalar sahil kesimlerinde dikilmeye başladı. Yenilemeyle birlikte milyon dolarlarla ifade edilen konut fiyatları ise hak sahiplerinin de iştahını kabarttı. Hal böyle olunca müteahhitler ve inşaat firmaları bölgeye akın etti.

Bizde emlaktasondakika.com olarak bölgede inşaat yapan firmalardan gayrimenkul danışmanlığı şirketlerine, aracı firmalardan bölgede yaşayan vatandaşa kadar Bağdat Caddesi'ndeki kentsel dönüşümü mercek altına aldık. Bölgede iş yapan 500'ün üzerinde firma olduğu belirtilirken talebin gün be gün arttığı konuşuluyor. Bağdat Caddesi'nde iş yapan firmalarsa bölgede emlak fiyatlarının hiçbir zaman değer kaybetmeyeceğinin altını çiziyor.

bağdat caddesi kentsel dönüşüm

Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği (AYİD) Genel Sekreteri Hakan Şişik:

Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği (AYİD) Genel Sekreteri Hakan Şişik

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL, KENTSEL YENİLEME YAPILIYOR'

Şu an Kadıköy'e baktığınız zaman İstanbul'daki kentsel dönüşümün merkezi ilçesi konumunda. İlçemizde hem Fikirtepe hem de Bağdat Caddesi'nde yoğun bir kentsel dönüşüm çalışması yapılıyor. AYİD olarak bizler bu sürecin doğru işlemesini ve hiçbir vatandaşımızın mağdur olmamasını istiyoruz. İlçede her caddede, her sokakta 1'den fazla inşaat var. 2012 yılında 221 ruhsat verilen Kadıköy'de, bu rakam 2013 yılında 329'a, 2014'te 678'e yükseldi. Bu da Kadıköy'ün ne kadar yoğun bir dönüşüm yaşadığını göstermektedir. İstanbul'da kentsel dönüşümün en önemli duraklarından biri olan Kadıköy'de 30 bin 600 bina bulunuyor ve bu binaların sadece yüzde 10'u, depremden sonra yeni yönetmeliğe göre yapılmış durumda.

‘YÜZDE 45'İ ACİL YIKILMALI'

Konutların yüzde 90'ı ise mühendislik hesapları olmadan inşa edildiği için bu binaların da yaklaşık yüzde 45'inin acil olarak yıkılması gerekiyor. 2014 yılında Kadıköy'de dönüşüm için 872 ruhsat başvurusu yapıldığını ve 2015'te bu rakamın 1000'e çıkmasını bekliyoruz. Bu da her yıl ortalama 1000 şantiye demek. En az 15-20 yıllık bir dönüşümden bahsediyoruz. Kadıköy'de 2012'de 100 müteahhit varken, bugün bu sayı 500'ü geçmiş durumda. Yeni oyuncuların sektöre girmesi nedeniyle ve kentsel dönüşümün “kentsel yenileme” olarak algılanmasından dolayı kent estetiği sorunu ortaya çıkmaya başladı. 

‘UYUM KENT ESTETİĞİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ'

Kule vinçlerin kullanımının denetlenmesi ve gerekirse kısıtlanması gerekmektedir. Yine yıkım ruhsatıyla birlikte hafriyat izninin de verilmesi gerekmektedir. Kent estetiğinin korunmasında estetik kuralların daha aktif olması, sokak, bina cephe gibi tüm kent unsurlarının bir arada değerlendirilmesini sağlamak için yenilikçi projelerin geliştirilmesi gerekmektedir. Sokaktaki binaların birbiriyle uyumlu olması ve hatta dış cepheler, kaldırımlar, tabelalar gibi her detayın düşünülüp bir uyumun yaratılması, kent estetiği açısından çok önemli.

‘YEŞİL ALAN İÇİN EMSAL TRANSFERİ GERÇEKLEŞTRİLMELİ'

Özellikle daha fazla yeşil ve kamusal alan yaratmak için parsel birleşiminden ziyade ada içi emsal transferini destekliyoruz. AYİD olarak ada içi emsal transferini destekliyoruz. Adada 5'li proje yapılabilir. Parseller arasında imar transferi olabilir. Böylece boş arazilerde yeşil ve sosyal alanlara yer verilebilir. Keza arsa stoğu sorununun da önüne geçilmiş olabilir. Bölge buna uygun ve sadece plan değişikliği gerekiyor. Emsal arttırmadan bu iş yapılabilir. 

Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan:

Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan

Aydoğan İnşaat olarak Bağdat Caddesi ağırlıklı olmak üzere inşaatlarımıza devam ediyoruz. 2014 yılının ilk ayında AydoğanPark Tuzla ve Caddepark Erenköy projelerimizin startını verdik. Şu anda bu iki projemizin teslimini gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında Bağdat Caddesi'nin en popüler lokasyonu Erenköy'de hayata geçirdiğimiz ve kentsel dönüşümün en iddialı projesini ortaya koyduğumuz 54 konutluk Caddepark Erenköy'ün teslimini de gerçekleştirdik. Tamamen deniz manzaralı, sosyal donatılarıyla ön plana çıkan, 300 metre sonra Cadde'nin tüm canlılığını yansıtan ama bulunduğu sokakta huzuru yaşatan Caddepark Erenköy de büyük ilgi gördü. Diğer bir yandan ise Evrenpark Fenerbahçe projemizin inşaatı devam ediyor. 2750 metrekarelik bir inşaat alanı üzerine yükselen Evrenpark Fenerbahçe, projemizde 2 tanesi dubleks daire olmak üzere toplam 16 daire bulunuyor. Dairelerin brüt metrekareleri 130 ila 175 metrekare arasında değişiyor. Şu anda yeni kentsel dönüşüm projelerine odaklanmış durumdayız. Yılsonuna kadar 5 yeni projeyi daha hayata geçireceğiz.

Pana Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Ufuk:

Pana Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat UfukBağdat Caddesi'ndeki genelde 1960'lı yıllardan kalma binalar yıkılarak yerlerine çok daha nitelikli, butik projeler yapılmaya başlandı. Cadde İstanbul'un en güzide ve kıymetli yerlerinden biri olduğu için buraya her zaman talep var. Biz Bağdat Caddesi dışında çok daha büyük ölçekli projeler geliştirdiğimiz için burası ana lokomotifimiz değil. Fakat caddede halen proje geliştirmeye devam ediyoruz çünkü bu bölgedeki bilinirliğimizden dolayı çok büyük talep alıyoruz. Ayrıca küçük ve butik projeler de olsa her bir detayıyla ayrı ayrı uğraşarak özellikli projeler oluşturmak hoşumuza gidiyor. Bölgede metrekare fiyatları eski yapılarda 5 bin- 7 bin TL bandındayken, yeniden yaptığımız nitelikli binalarda m2 fiyatları 10 bin TL ile 20 TL arasında değişiyor.


CADDEBOSTAN, SUADİYE, KALAMIŞ'TA FİYATLAR TAVAN

Bölgede fiyatlar minibüs yolundan, sahile doğru artıyor. Caddebostan, Suadiye ve Kalamış bölgesi fiyatların en yüksek olduğu yerler olarak öne çıkıyor. İstanbul'da ikinci bir Bağdat Caddesi yok ve burası yeni popüler olan bir lokasyon değil, buradaki bir ev her zaman değerli olmaya devam edecektir.

Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bağdat Caddesi'nde kentsel dönüşüm nasıl gidiyor?
  • 04.05.2015 16:24

Bağdat Caddesi'nde kentsel dönüşüm nasıl gidiyor?

Coldwell Banker'ın önemli satış uzmanlarından Ayşe Fügen Arda, Bağdat Caddesi'nd ...

Aydoğdu Grup, Bağdat Caddesi'nde dönüşüm yapacak!
  • 17.04.2015 10:02

Aydoğdu Grup, Bağdat Caddesi'nde dönüşüm yapacak!

Adana kökenli Aydoğdu Grup, İstanbul'a adım attı. Şirketin yönetim kurulu eş baş ...

Bağdat Caddesi'nde "emlak fırsatçıları" kol geziyor
  • 12.11.2017 09:22

Bağdat Caddesi'nde "emlak fırsatçıları" kol geziyor

Kentsel dönüşümün hızla devam ettiği Bağdat Caddesi’nde ortaya çıkan fırsatçılar ...

Bağdat Caddesi'ndeki projelerin yüzde 60'ı Artella'yı tercih etti
  • 11.11.2016 11:24

Bağdat Caddesi'ndeki projelerin yüzde 60'ı Artella'yı tercih etti

Kentsel dönüşüm çalışmalarının İstanbul’daki en önemli noktalarından bir tanesi ...

Boyrazoğlu, Bağdat Caddesi'nde dönüşüm yapacak!
  • 01.11.2016 14:28

Boyrazoğlu, Bağdat Caddesi'nde dönüşüm yapacak!

Kentsel dönüşümün devam ettiği Bağdat Caddesi'nde Boyrazoğlu Group, Türkeli proj ...

Bağdat Caddesi kentsel dönüşümle kan kaybediyor!
  • 12.10.2016 16:07

Bağdat Caddesi kentsel dönüşümle kan kaybediyor!

AE Mimarlık Kurucusu Ahmet Erkurtoğlu, Bağdat Caddesi'nin kentsel dönüşümden olu ...